Kungen: "Jag har talat med Silvia"

Publicerad
Uppdaterad
Kung Carl Gustaf har för första gången bemött skandaluppgifterna i den nya boken.
Han har inte läst boken än men talat med sin familj om uppgifterna.
- Jag har talat med min familj och drottningen. Nu vänder vi blad och ser framåt, säger kungen.
Boken – "Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken" – har blivit minst sagt omdiskuterad.
I ett kort pressmöte mitt i jakten på Halle och Hunneberg mötte han för första gången uppgifterna i boken.
Kungen svarade inte på några frågor.
– Jag har förstått att det kommit ut en bok i min ära, eller det beror på hur man ser det...
Han berättade att han inte har läst boken än, han fick boken sent i går eftermiddag.
– Jag har funderat på det här, men det är inte så lätt att recensera boken eftersom jag inte har läst den. Så jag får passa på den.


"Har talat med Silvia"

Men kungen berättade att han har talat med familjen om de nya uppgifterna som nu släpps i boken.
– Jag har sett en massa rubriker, och de är inte så jättetrevliga. Självklart har jag talat med min familj och drottningen. Nu vänder vi blad och ser framåt, säger kungen.
Han vill nu gå vidare, och vädjar till ro.
– Det här är nåt som jag har förstått enligt boken har hänt långt tillbaka tiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag