Kungen: "Jag har mycket kvar att ge"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kungen på plats i Finland.
Foto: Reuters

ESBO. Kungen har rest runt i Finland och lanserat Sverige och hämtat kunskap till svenska företag.

På plats i Esbo berättar han om hur viktigt svärsonen Daniels entreprenörsprogram är för unga, hur han kommer titulera Zlatan när de träffas på statsbesöket i Frankrike på tisdag, varför han vägrar att abdikera och gå i pension och för första gången om tiden efter krisen i familjen:

- Jag har lärt mig att det hjälper inte att titta tillbaka. Historia är historia. Jag är alltid numera sådan att jag försöker titta framåt.

Kungen reste i förra veckan runt i Finland med näringslivsdelegationen Royal Technology Mission och IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, och en rad svenska storföretag som är representerade av några av Sveriges största näringslivsprofiler.

Vi är på hissföretaget Kone i Esbo vid Finska viken. Vid kungens sida står Ericssons och Astra Zenecas ordförande Leif Johansson. Bara ett par meter från oss står både Jakob och Marcus Wallenberg och Telia Soneras styrelseordförande Marie Ehrling. Alla fyra ska senare ösa beröm över kungen och det han gör för svenskt näringsliv.

- Jag har gjort ett 20-tal sådana här resor med IVA. Den här gången hamnade vi i Finland och det är bara att titta på deltagarlistan för att se vilken otrolig uppställning det är av svenska företag och personer, säger kungen.

Kungen och delegationen har under veckan besökt allt från universitet, storföretag och träffat både presidenten Sauli Niinistö och statsministern Alexander Stubb.

- De var väldigt öppna. Finland är vårt grannland och vi har så många gemensamma intressen. Därför kan det bli väldigt högt i tak när vi diskuterar. Vi pratade om allt från ekonomi till industrin mellan länderna, förklarar kungen.

Vi börjar prata om entreprenörer i Sverige och kungen konstaterar att svärsonen Daniels program genom IVA är "oerhört viktigt" för unga och börjar prata om att starta företag i Sverige:

- Problemet som i dag finns är hur ska man få företaget att växa? Hur går man ett steg vidare. Där tror jag att en sådan sak som styrelsen kan vara väldigt viktig. Inte bara välja sina närmaste kompisar eller omgivning. Utan ha personer som kan vara en motpart. Den som kan säga gasa eller bromsa.

Ingen karriär som tv-spelare

Ett av besöken var på ett företag som gör datorspel, men det är inget för kungen:

- Nej, nej, skrattar han. Det är en helt ny värld för mig.

Så kungen spelar inte tv-spel?

- Nej, jag spelar inte. Jag har ännu inte satt mig in i det.

Men det kanske blir ett tv-spel under granen hemma på Drottningholms slott i jul?

Kungen skruvar på sig. Säger sedan tveksamt:

- Nja, det tror jag faktiskt inte.

Sedan förra året har tre sittande regenter abdikerat i Europa. Först var drottning Beatrix av Holland, sedan Albert II av Belgien och nu senast Juan Carlos av Spanien. Här i Finland gör kungen klart en gång för alla vad som gäller:

- Pension? Nej, du, det ordet finns faktiskt inte i vår familj. I alla fall inte historiskt. Det är hos oss en gammal tradition att inte gå i pension.

- Jag har mycket kvar att ge. Jag tycker att så länge man har möjlighet och kraft ska man försöka jobba på, sedan finns det naturligtvis tunga jobb där kroppen har blivit sliten och man måste få möjligheten att dra sig tillbaka. Min situation är ju lite annorlunda.

Ska träffa fotbollskungen

Kungen stannar upp och poängterar:

- Det är fantastiskt skojigt med mitt jobb. Bara att vara med på en sådan här sak är en sådan drivkraft.

Victoria, då?

- I vårt fall är ju allt lite annorlunda. Vi vill ge kronprinsessan möjligheten att utveckla sin familj. Göra en familjeutveckling i normal takt. Sedan blir det nästa fas i livet.

- Jag vill vara med så länge som möjligt. Så länge hälsa kropp och själ och huvud hänger med någorlunda så vill jag vara med, konstaterar kungen.

- En del av oss känner oss mer pigga desto äldre vi blir. Det är ju utan tvekan något att se fram emot.

I dag flyger kungen och drottning Silvia på statsbesök till Frankrike. Samma dag ska de träffa Zlatan på PSG:s hemmaarena Parc de Princes, något som Expressen har varit först med att berätta.

- Om det kommer upp duktiga idrottsstjärnor som Zlatan är det bra för ungdomen, sporten och nationen.

Zlatan har flera gånger uttryckt sin beundran för kungen. Men vem är då kungen av de två? Vad kommer kungen att kalla Zlatan för på tisdag?

- Vi får väl hoppas att han har ett eget namn, säger kungen och gör snabbt klart vem som har titeln kung.

När vi skiljs åt ska kungen göra en intervju med finska public servicebolaget Yle. Reportern börjar med att fråga kungen hur han nu känner fyra år efter skandalboken om honom. Kungen pratar diplomatisk om besöket och när han får frågan för andra gången markerar han:

- Historia är historia. Jag är den som alltid tittar framåt. Utveckling är ju att det går framåt. Det är det som är utveckling, man jobbar framåt, för som vilket företag som helst, säger kungen.

- I dag ser jag med framtiden an. Vi kan ha en fantastisk utveckling för Sverige. Det är som jag brukar säga: Sky is the limit.

FAKTA

PARIS. Den första dagen innehåller välkomstceremonier, möte med presidenten och på kvällen en statsbankett.

PARIS. Kungens dag går i vetenskapens och forskningens tecken. Han inviger den internationella högnivåkonferensen om miljö och energi som Frankrike och Sverige arrangerar tillsammans.

Forskning inom hälso-området lyfts också fram denna dag. Drottning Silvia delar ut ett vetenskapspris för forskning inom barncancerområdet.

Toulouse. På torsdagen reser kungaparet till Toulouse, som är centrum för rymd- och flygforskning och relaterad industri. Kungaparet besöker bland annat Airbus och det franska rymdinstitutet CNES, där betydande internationell forskning bedrivs inom respektive område.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.