Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungen invigde regementet – historisk dag på Gotland

ÖB Micael Bydén, statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist var alla på plats när P18 invigdes.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Både Stefan Löfven och Peter Hultqvist tycker i dag att det var fel att lägga ned P18 på Gotland.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kung Carl Gustaf var på plats när nya regementet P18 invigdes utanför Visby på måndagsförmiddagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

VISBY. Här inviger Kung Carl Gustaf, statsminister Stefan Löfven och överbefälhavaren Micael Bydén Gotlands regemente P18. 

Samtidigt medger statsministern att det var fel att lägga ned regementet 2004. 

– Nedrustningen gick för långt, säger han till Expressen. 

För första gången sedan andra världskriget har försvarsmakten byggt upp ett nytt militärt förband från noll. Gotlandsregementet P18 invigdes på måndagsförmiddagen – med både kungen och tvååriga baggen Harald på plats. 

– Det här är jätteviktigt, därför att det här är en bra signal om att Sverige är beredda att försvara Gotland och att vi höjer vår nationella förmåga, deklarerade försvarsminister Peter Hultqvist. 

Peter Hultqvist: "Fel att lägga ned"

Den 31 december 2004 avvecklades gamla P18 – ett beslut som politikerna ångrar i dag. 

– Ja, jag anser att det var fel att lägga ned. Det är min uppfattning. Jag kan bara konstatera att det går snabbt att dra ner militär förmåga som vi har gjort, men att bygga upp militär förmåga tar rejält med tid, säger Hultqvist, som inte heller utesluter att andra nedlagda regementen kan väckas till liv i framtiden. 

Statsminister Stefan Löfven: 

– Man måste se att tiderna förändras, men för egen del anser jag att nedrustningen gick för långt. Vi kommer aldrig få uppleva den perfekta tiden då inga konflikter uppstår, utan det kommer tyvärr att hända emellanåt. Nu lever vi definitivt i en omvärld som kräver att vi höjer vår försvarsförmåga och då är Gotlands regemente en viktig del. 

ÖB: "Det här är en väldigt bra start"

När regementet står klart 2020 ska det finnas cirka 350 anställda från försvarsmakten på ön. 

Men räcker det verkligen?

– Någonstans ska man börja, och det här är en väldigt bra start. 2020 ska vi vara klara med det som är beslutat, sen får vi se vad som händer, säger ÖB Micael Bydén. 

Han konstaterar samtidigt att Gotland är ett av de militärstrategiskt viktiga områdena i Sverige. 

– Det är ju bara att ta fram kartan. 

Beslutet om att återupprätta regementet togs i december 2017 och bara två månader senare var de första soldaterna på plats. 

När alla förbandsdelar och all infrastruktur är på plats, kommer Gotlands regemente P 18 att bli en unik sammansättning av flera olika militära förmågor, stödfunktioner och enheter, enligt försvarsmakten. 

Förbandets uppgifter består i dag bland annat av att koordinera, utveckla och bygga upp den militära förmågan på Gotland. En annan viktig uppgift är att tillsammans med länsstyrelsen på Gotland ta fram nya strukturer och metoder för Totalförsvaret på ön. 

Senare i år kommer P 18 att ta över Hemvärnet och utbildningsgruppen på Gotland samt Tofta skjutfält och så småningom också den 18:e stridsgruppen. Det nya garnisonsområdet håller på att byggas på Tofta skjutfält.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.