Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungen invigde nya trädgården på Solliden

Kungen och drottningen invigde sin nya idéträdgård på Solliden på Öland.
Foto: Suvad Mrkonjic
Kungen själv har varit mycket delaktigt i arbetet.
Foto: Suvad Mrkonjic
Den 22 juli ska kungen dela ut Sollidens pris till den del av trädgården som juryn uppskattar mest. Kungen själv sitter i juryn.
Foto: Suvad Mrkonjic
Fyra arkitekter ska delta i arbetet.
Foto: Suvad Mrkonjic
Under invigningen tog sig kungaparet mycket tid att prata med besökare och de arkitekter som ligger bakom idéträdgårdarna.
Foto: Suvad Mrkonjic

Stora delar av kungafamiljen finns samlade på deras sommarbostad Solliden på Öland.

För Expressen berättar kungen och drottningen om den första tiden med sitt nya barnbarn Nicolas.

– Estelle och Leonore tar hand om honom och pysslar om honom, säger drottning Silvia.

Kungaparet invigde under fredagen kungliga idéträdgårdar i Sollidens slottspark. De kreativa trädgårdarna ska ge slottsparken "en ny dimension och ett samtida inslag" samt ge inspiration till nya idéer.

Kung Carl XVI Gustaf var på ett mycket glatt humör under invigningen, och skämten var många under det tal han höll inför de många besökarna vid kungafamiljens sommarbostad.

– Vi umgås med hela familjen och har det trevligt, säger kungen till Expressen under en pratstund efter invigningen.

Kungen berättar om hur han engagerat sig och följt arbetet som fyra arkitekter har lagt ner på de nya trädgårdarna.

– Jag var här i morse, jag var här i går och i förrgår. Ja, hela veckan har jag varit här och tittat hur det har utvecklats. Trädgårdar är aldrig en konstant inrättning utan den växer och förändras hela tiden, och då gäller det att följa med.

"Har lite dåligt samvete"

Det var en fantastisk sommardag på Öland och hade det inte varit för trädgårdarna hade kungen gjort som många andra semesterfirare denna varma julidag...

– Egentligen skulle vi alla legat på badstranden, jag var där tidigare, säger han.

De nya idéträdgårdarna ligger där Gustav V:s gamla krocketplan brukar finnas. Kungen berättade om hur han som krullhårig och blond fyraåring spelade krocket med sin farfars far, kung Gustav V, på dessa krocketplaner.

Men det var inte helt självklart att överlåta den klassiska krocketplanen till de här tillfälliga trädgårdarna.

– Jag har lite dåligt samvete för det nu, säger kungen.

Ska dela ut pris till bästa skapelse

Under invigningen tog sig kungaparet mycket tid att prata med besökare och de arkitekter som ligger bakom idéträdgårdarna. Kungen var mycket engagerad i de nya trädgårdarna, som skapats av framstående aktörer i Sverige.

– Han var kunnig, intresserad och tog sig mycket tid för att prata, säger Kristian Holm på Sivhed ArtySolutions, som målade en vägg till den trädgård som skapades och designades av Georg Grundsten, slottsträdgårdsmästare på Hovdala slott.

Den 22 juli ska kungen dela ut Sollidens pris till den del av trädgården som juryn uppskattar mest. Kungen själv sitter i juryn.

"Lilla Nicolas mår utmärkt"

På Solliden är stora delar av kungafamiljen samlade dessa varma sommardagar. Däribland prinsessan Madeleine och hennes drygt två veckor gamla son, prins Nicolas.

– De mår alldeles utmärkt tack och lov. Vi är glada att vi alla är tillsammans nu, kronprinsessan med sin lilla familj och både prinsessan Madeleine och barnen. Vi är många, det är glatt och trevligt, säger drottning Silvia och tillägger:

– Lilla Nicolas mår alldeles utmärkt.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som gifte sig för cirka tre veckor sedan, förväntas ansluta till familjen från sin bröllopsresa lagom till Victoriadagen den 14 juli.

Estelle och Leonore tar hand om Nicolas

På plats på Solliden får kungen och drottningen därmed umgås på nära håll med sitt tredje barnbarn, prins Nicolas.

– Prins Nicolas, som han heter, har vuxit lite. Det är roligt att se honom varje dag och se hur han utvecklas.

De gläds extra mycket med hur prins Nicolas kusin och syster tar hand om den nya medlemmen i kungafamiljen.

Förhoppningsvis tror inte prinsessan Leonore längre att prins Nicolas är en docka, som var fallet efter deras första möte.

– Lilla Estelle och Leonore tar hand om honom och pysslar om honom. Det är härligt att vara på Solliden, säger drottningen, och kungen fortsätter:

– Vi umgås med hela familjen och har det trevligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.