Kungen krockade på väg mot Bromma flygplats. Foto: Sven Lindwall
Kungen krockade på väg mot Bromma flygplats.  Foto: Sven Lindwall

Kungen inblandad i bilolycka

Publicerad

Kungens bil krockade på onsdagsmorgonen.

Ingen skadades, men båda bilarna drabbades av plåtskador.

Senare under dagen träffade Expressen kungen i Burträsk:

– Det var en liten sammanstötning bara, det händer ju varje dag i Stockholmstrafiken, säger han om olyckan.

Kung Carl Gustaf var vid 08-tiden inblandad i en bilolycka på väg till Bromma flygplats.

Enligt ett vittne var det en kvinna i en Lexus som svängde in över vägbanan där kungens bil körde.

– Sedan kommer Säpo-bilen i cirka 60 kilometer i timmen och kör rakt in i Lexusen, säger vittnet, som såg hur krockkuddarna sedan utlöstes i Mercedesen som kungen färdades i.

Bilarna kolliderade på Kärsön, mellan Ekerö och Bromma i Stockholm.

– Trots att chauffören gjorde en otrolig väjning, så gick kollisionen inte att undvika. Den var så pass kraftig att båda krockkuddarna utlöstes i den stora Mercedesen. Det blev kraftiga plåtskador på bilen där kungen färdades, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Kungen: "En liten sammanstötning"

Kungen lämnade tidigt i morse Drottningholms slott på Ekerö för att med Säpo-följe åka till Bromma flygplats och vidare till Burträsk för officiellt uppdrag.

– Kungen mår efter omständigheterna bra. Det är inga personskador, säger Thorgren.

Efter kollisionen bytte han till en annan bil och kunde fortsätta färden mot Burträsk. Vi lunchtid var kungen framme på Edelviks folkhögskola i Burträsk, sedan fortsatte dagen med en invigning av ett mejeri i Burträsk i Västerbotten. I samband med sitt framträdande kommenterade kungen olyckan:

– Det var en liten sammanstötning bara, det händer ju varje dag i Stockholmstrafiken, säger han till Expressen.

Blev någon skadad?

– Nej.

Kronprinsessan: skönt att höra att allt gått bra

Kronprinsessan Victoria befinner sig på ett officiellt besök i Riga, där hon bland annat möter Lettlands president. Hon blev tagen åt sidan och fick information om olyckan.

– Självklart att det är skönt att höra att allt gått bra. Då menar jag på det sättet att det inte blev några personskador. Det är oroande när sådant här händer men det är bra med dagens teknik och att man snabbt kan få reda på vad det är som har hänt, säger kronprinsessan Victoria till Expressen.

Har du pratat med pappa?

– Nej inte direkt, jag har blivit uppdaterad av andra, säger kronprinsessan.

Johan Johansson blev vittne till krocken. Han låg några bilar bakom kollisionen och hann se hur två bilar bromsade in kraftigt innan det smällde. Kungens sällskap kunde sedan ta sig ur bilen.

– De kom ut ur den skadade bilen. Kungen gick för egen maskin och såg inte skadad ut, men han såg lite omtumlad ut. Sedan åkte de vidare, säger han.

"Polisen var där"

Stockholms räddningscentral bekräftar trafikolyckan, men har inte fått några rapporter om skadade.

– Det var bara en mindre krock, vi har inte varit där, men polisen har varit där. Det var bara lite utsläpp av bensin, säger Nina Bergström, operativ chef.

Polisen var på plats under onsdagsmorgonen och utredde händelsen.

– De utreder saker och ting, men jag kan inte lämna mer information, säger Per Wetterlind, KC-befäl.

Bilarna, en Mercedes och en Lexus, stod kvar i det ena körfältet under en dryg timme efter olyckan.

Säkerhetspolisens presschef Sirpa Franzén har ingen ytterligare information att lämna om olyckan.

– Kungen färdades i en hovtransport med eskort på Drottningholmsvägen när olyckan inträffade. Ingen skadades och han och sällskapet kunde fortsätta sin resa i en av personskyddets bilar. Jag kan inte lämna några detaljer om hur olyckan gick till, säger Franzén.

Expressen har varit i kontakt med kvinnan i Lexusen, men hon har avböjt att kommentera olyckan.

 

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag