Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Kungen imponerade: "Europas modigaste"

Det ångade rejält bakom kungen och glasblåsaren Bertil Vallien.Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen placerade en symboliska kunglig krona i "Kungabåten" med hjälp av glasformgivaren Bertil Vallien.Foto: Kosta Boda
Även drottningen var på plats.Foto: Kosta Boda
Glasformgivaren Bertil Vallien vägledde kungen.Foto: Kosta Boda

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia rivstartade nationaldagen.

Med glasgjutning i Kosta.

– Ge kungen en applåd, sa glasformgivaren Bertil Vallien.

Glasbruket Kosta Boda i Småland fyller 275 år och på nationaldagen är kungaparet är på plats för jubileumsfesten.

Efter att i strålande sol ha promenerat sista biten av vägen till Kosta glasbruk i Lessebo kommun, kantad av högtidsklädda småländska husarer till häst fick kungen och drottningen vara med när den kände glasformgivaren Bertil Vallien inledde gjutningen av sitt glaskonstverk "Kungabåten".

 

LÄS MER: Estelle och Oscars mysiga hälsning på nationaldagen 

 

Formgivaren hälsade kungaparet välkomna och gav konungen ett förkläde och handskar. Sedan gavs instruktioner om hur gjutningen skulle gå till.

– Vi måste Europas modigaste kung, ge honom en applåd! sa Bertil Vallien till den lilla publiken inne i hyttan.

Kunde följas på storbildsskärm

Kungen lade med hjälp av en tång ner en avbildning av en kunglig krona i formen till "Kungabåten" som var fylld med glödhett flytande glas. Nyfikna besökare kunde med spänt intresse följa gjutningen i hyttan på storbildsskärm.

Allt gick som det skulle.

–  Oj tar det tre veckor för båten att komma ner i rumstemperatur? sa kungen förvånat efter upplysningen om hur lång tid det tar innan konstverket är klart.

Tanken med "Kungabåten" är att den ska fara runt i Sverige för att sedan bidra till välgörenhet.

– Det är väldigt trevligt att få vara med här, jag är ganska väl bekant med de här båtarna som tillverkats här i jag vet inte hur många år, sade kungen till P4 Kronoberg i samband med besöket på glasbruket.

Kungen noterade också att den svenska glastillverkningen är på gång igen efter att ha kämpat i motvind:

– Det är en härlig känsla att få jobba med glas och kul att det lever vidare. Det var ju lite shaky här i Kosta men nu går det bra hör vi. Det är kul.

 

Tre veckor tar det innan det heta glaset är nere i rumstemperatur.Foto: Kosta Boda

Tillsammans med drottningen tog kungen även en titt på glasbrukets jubileumsutställning. Sedan väntade ett nationaldagsfirande med tal av kungen i Linnéparken i Växjö och utdelning av fanor.

I sitt tal gjorde kungen bland annat en liten poäng av att det var just i Växjö som unge arkitekten Nicodemus Tessin år 1677 presenterade sina ritningar på kungliga Slottet i Stockholm för Karl XI.

Talet i Linnéparken följdes av lunch med landshövding Ingrid Burman på residenset.

Det blev därför förmodligen inget pizzastopp i Lessebo i år, något som var omskrivet förra sommaren när kungaparet under en biltur oväntat stannade till hos pizzabagaren  Sangar Gafuri.

Späckat schema för kungaparet

Resten av nationaldagen är fulltecknad för kungen och drottningen. Efter besöket i Växjö åker man tillbaka till Stockholm.

Där väntar det traditionsenliga firandet på Skansen med övriga familjemedlemmar, och därefter en nationaldagsmottagning på Slottet.