Här får Saudiarabiens kung Abdullah en medalj av svenske kungen. I fredags var kung Carl Gustaf i egenskap av hedersordförande för World Scout Foundation inbjuden till Abdullah för att dela ut hedersbevisningen Bronsvargen som ges till personer som stått för extraordinära tjänster för världsscouting. Foto: AP
Här får Saudiarabiens kung Abdullah en medalj av svenske kungen. I fredags var kung Carl Gustaf i egenskap av hedersordförande för World Scout Foundation inbjuden till Abdullah för att dela ut hedersbevisningen Bronsvargen som ges till personer som stått för extraordinära tjänster för världsscouting. Foto: AP

Kungen hyllar Saudiarabiens diktator

Publicerad
Uppdaterad
Här hyllar kungen Saudiarabiens kung Abdullah.
Den svenske monarken delade i fredags ut en scoututmärkelse i Riyadh.
- Vi har diplomatiska förbindelser med Saudiarabien. Jag ser inte vad problemet skulle vara, säger UD:s presschef Anders Jörle till Expressen.se.
Saudiarabien är en av världens hårdaste diktaturer. I Amnesty Internationals senaste rapport beskrivs ett land där kvinnor utsätts för omfattande diskriminering, där myndigheterna vidtagit en rad åtgärder för att strypa yttrandefrihet, och där fångar utsätts för tortyr.
Detta hindrade inte Sveriges konung från att åka dit i förra veckan för att hylla Saudiarabiens kung Abdullah, 87.
I fredags var kung Carl Gustaf i egenskap av hedersordförande för World Scout Foundation inbjuden till Abdullah för att dela ut hedersbevisningen Bronsvargen som ges till personer som stått för extraordinära tjänster för världsscouting.

"Ser inte problemet"

De två kungarna ska under mötet ha diskuterat flera frågor, bland annat bilaterala samarbeten, enligt Saudi Press Agency.
– Vi har diplomatiska förbindelser med Saudiarabien. Jag ser inte vad problemet skulle vara, säger UD:s presschef Anders Jörle till Expressen.se.
Visste ni om att det skulle ske?
– Jag ganska övertygad om att vår ambassad där nere kände till det, och jag skulle tro att någon centralt vet om det.
– Han reser aldrig någonstans utan att orientera oss.
Är det helt oproblematiskt för kungen att dela ut en hedersutmärkelse till kung Abdullah?
– Att han rest dit är säkert något som diskuterats med regeringskansliet. Det är väl i stort sett vad jag kan säga just nu.
Bertil Ternert, informationschef på hovet, säger att alla kungens utlandsbesök är förankrade hos regeringen.
– Kungen har inte egna diplomatiska förbindelser. Han har samma förbindelser som Sveriges regering bestämmer och Sverige har diplomatiska förbindelser med Saudiarabien, säger Bertil Ternert.
Är det inte en sak att ha diplomatisk förbindelse, och en annan att dela ut en medalj?
– Det här är i scoutsammanhang, inom den internationella scoutförelsen. Kungen har varit i Saudiarabien tidigare i de här sammanhangen.
Hur tycker du själv att det här ser ut?
– Kungen skulle aldrig ha någon form av förbindelse med något land som inte skulle vara godkänt av den svenska regeringen. Kungen kan inte utesluta eller ta ställning även om han personligen skulle tycka något. Han går alltid i takt med den svenska regeringen, säger Bertil Ternert.
Oscar Julander
Oscar Julander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag