Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen hyllar Saudiarabiens diktator

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här får Saudiarabiens kung Abdullah en medalj av svenske kungen. I fredags var kung Carl Gustaf i egenskap av hedersordförande för World Scout Foundation inbjuden till Abdullah för att dela ut hedersbevisningen Bronsvargen som ges till personer som stått för extraordinära tjänster för världsscouting.
Foto: AP

Här hyllar kungen Saudiarabiens kung Abdullah. 

Den svenske monarken delade i fredags ut en scoututmärkelse i Riyadh. 

- Vi har diplomatiska förbindelser med Saudiarabien. Jag ser inte vad problemet skulle vara, säger UD:s presschef Anders Jörle till Expressen.se. 

Saudiarabien är en av världens hårdaste diktaturer. I Amnesty Internationals senaste rapport beskrivs ett land där kvinnor utsätts för omfattande diskriminering, där myndigheterna vidtagit en rad åtgärder för att strypa yttrandefrihet, och där fångar utsätts för tortyr.

 Detta hindrade inte Sveriges konung från att åka dit i förra veckan för att hylla Saudiarabiens kung Abdullah, 87.

 I fredags var kung Carl Gustaf i egenskap av hedersordförande för World Scout Foundation inbjuden till Abdullah för att dela ut hedersbevisningen Bronsvargen som ges till personer som stått för extraordinära tjänster för världsscouting.

"Ser inte problemet"

 De två kungarna ska under mötet ha diskuterat flera frågor, bland annat bilaterala samarbeten, enligt Saudi Press Agency.

 – Vi har diplomatiska förbindelser med Saudiarabien. Jag ser inte vad problemet skulle vara, säger UD:s presschef Anders Jörle till Expressen.se.

Visste ni om att det skulle ske?

 – Jag ganska övertygad om att vår ambassad där nere kände till det, och jag skulle tro att någon centralt vet om det.

 – Han reser aldrig någonstans utan att orientera oss.

Är det helt oproblematiskt för kungen att dela ut en hedersutmärkelse till kung Abdullah?

 – Att han rest dit är säkert något som diskuterats med regeringskansliet. Det är väl i stort sett vad jag kan säga just nu.

 Bertil Ternert, informationschef på hovet, säger att alla kungens utlandsbesök är förankrade hos regeringen.

 – Kungen har inte egna diplomatiska förbindelser. Han har samma förbindelser som Sveriges regering bestämmer och Sverige har diplomatiska förbindelser med Saudiarabien, säger Bertil Ternert.

Är det inte en sak att ha diplomatisk förbindelse, och en annan att dela ut en medalj?

 – Det här är i scoutsammanhang, inom den internationella scoutförelsen. Kungen har varit i Saudiarabien tidigare i de här sammanhangen.

Hur tycker du själv att det här ser ut?

 – Kungen skulle aldrig ha någon form av förbindelse med något land som inte skulle vara godkänt av den svenska regeringen. Kungen kan inte utesluta eller ta ställning även om han personligen skulle tycka något. Han går alltid i takt med den svenska regeringen, säger Bertil Ternert.

Är det rätt av kungen att ge medalj till Saudiarabiens diktator?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.