Kungen förverkligar sin fiskedröm i Mexiko

Kungen är i Cabo San Lucas för att fiska spjutfisk. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle på en annan plats.
Foto: Bulls
En fiskare får en spjutfisk på kroken.
Foto: AP
Spjutfisk.
Cabo San Lucas.
Foto: Mirijam Geyerhofer

"Kungen och havet".

Precis som den gamle mannen i Hemingways äventyr har kungen nu förverkligat drömmen:

Fiska spjutfisk. I Cabo San Lucas i Mexiko har han varit i största hemlighet med andra fiskare och forskare. Men Silvia följde inte med.

För en vecka sedan lämnade kungen ett kallt och blåsigt Sverige för att åka till Mexiko. Därför har kronprinsessan Victoria fungerat som vikarierande statschef under veckan.

Resan till Mexiko är helt privat, men det är långt från bara sol och bad som står på kungens agenda. I stället är det bara en sak som gällt: Fiske.

Tillsammans med bland andra Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind har kungen hela veckan varit ute till havs och fiskat spjutfisk, så kallade "Striped marlin" i forsknings- och registreringssyfte.

Martin Falklind hade premiär på sin film "Expedition: Den gamle och havet" i Göteborg 2012. Den handlar bland annat om den tidigare lilla fiskebyn Cabo San Lucas med bara 400 invånare som tidigare var utfattig, men efter att ha börjat ta hand om fisket är det i dag en blomstrande stor turiststad. Där blomstrar havet med valar, sjölejon, spjutfisk och hajar.

Carl XVI Gustaf ville se fisket på plats

Kungen och drottningen var på premiären.

- Kungen har ända sedan dess varit nyfiken på att åka till byn och se fisket på plats, berättar Maria Ålander, nyhetsredaktör på Fiskejournalen och sambo med Martin Falklind.

- Och fiska "striped marlin", spjutfisken. Men de slår inte ihjäl fisken. De märker den och släpper tillbaka den i havet.

I "Den gamle och havet" skriver Hemingway om sin jakt på den stora spjutfisken, något som kungen fått uppleva den här veckan.

- Kommunikationsmöjligheterna under veckan har varit si så där, men jag vet att de har varit ute och fiskat på dagarna och även haft med forskare på båten. Kungen har nog haft bra och intressanta dagar, säger hon.

Silvia är inte i Mexiko

Hovets Margareta Thorgren:

- Det är ett seminarium om fiske, men det är en privat resa. Med är också ett forskningsteam, säger Margareta Thorgren.

Varken kungen eller drottning Silvia har några officiella programpunkter den här veckan i sin kalender. Men drottningen är inte med i Mexiko. Var hon är kommenterar inte hovet:

- Det är en privat resa. Därför kommenterar inte hovet det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.