Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungen firar 40 med rundresa i Sverige

I dag inleder kungen och drottning Silvia rundresan i Sverige. Första stopp: Kalmar län. Foto: Suvad Mrkonjic

Kungen firar 40 år på tronen.

I dag börjar han och drottning Silvia en rundresa i Sverige och kraven från kungaparet är många och bestämda - garanterad säkerhet, speciella utflyktsmål, men framför allt:

– De vill träffa så många som möjligt. Kungaparet har varit väldigt ambitiösa och delaktiga i planeringen för resorna, berättar Annika Sönnerberg, som åker med från hovets informationsavdelning.

Syftet är att se gamla bekanta ansikten och stifta nya möten.

Kungens och Silvias rundresa

Den 15 september i år firar kungen 40 år på tronen och redan förra året tog han beslutet hur han vill fira:

Rundresa i Sverige.

Med start i dag ska kungen och drottning Silvia fram till i höst besöka landets samtliga 21 län. Först ut är Kalmar, Kronoberg och Jönköping under lika många dagar.

När kungen och drottning Silvia i dag landar vid 09.30 på Oskarshamns lilla flygplats har de ansvariga på Kalmar län arbetat med besöket i månader.

– Vi har haft möten ihop med de olika kommunerna som de kommer att besöka och gått igenom programmet, vi har åkt runt och kollat på de olika ställena för att se att programmet håller lämplig hastighet, berättar Roger Karlsson, kommunikationsstrateg Kalmar läns landsting.

"Väldigt intresserad"

Rundresan har planerats in i minsta detalj uppe på Stockholms slott och hos kungens närmaste hovstab. Kungen och hans hovmarskalk Kurt Svensson har varit de högst ansvariga för planeringen.

En speciell arbetsgrupp vid hovet har i förväg besökt alla platser som kungaparet ska se de kommande tre dagarna.

Kungen som själv har läst på extra mycket inför rundresan i Sverige har varit väldigt specifik i vad han vill göra under sina olika kommunbesök. Första stoppet i dag blir Oskarshamn och där har kungen själv bestämt en av programpunkterna:

– Kungen har varit väldigt intresserad av att titta på Axel Munthe-statyn på Lilla Torget, säger Roger Karlsson.

"Väldigt publikt"

Han har också varit mycket intresserad av att komma tillbaka till Sjöfartshögskolan i Kalmar, där det också blir ett besök.

Säkerheten är en av de saker som prioriteras under kungaparets rundresa, men samtidigt har kungen gjort klart att han inte vill att det ska begränsa hans möjligheter att träffa människor.

– De vill att det ska vara väldigt publikt, de ska inte smyga runt här utan det ska synas att de är på besök. Till exempel har vi i Värnamo först ett besök på en förskola och sedan är det tvåhundra meters promenad till nästa ställe, berättar Christer Frennberg, senior advisor till landshövdingen i Jönköping.

Han fortsätter:

– Där kommer vi sätta upp band längs med trottoaren så att allmänheten inte kan komma ända inpå, de ska kunna känna sig ostörda men ändå gå fram om någon står med en blomma.

Besöket i Kronoberg har planerats sedan i slutet av förra året.

– Från början hade de ett övergripande mål, det var att få en bred bild av länet och se hur mycket det utvecklats under de 40 år som kungen varit kung. Det finns massa spännande man vill visa, men på en dag hinner man inte så mycket, säger Maria Nilsson, ledningsstrateg på länsstyrelsen i Kronoberg.

Tar inte efter Danmark

När kungens kusin - drottning Margrethe av Danmark - firade 40 år på tronen förra året hade hon stor galafest i tre dagar. Det kommer inte ske i Sverige.

– Kungen satsar i stället väldigt mycket på den här rundresan. Det är betydligt viktigare för honom, förklarar Bertil Ternert vid hovet.

Kungaparets rundresa i Sverige pågår fram till den 11 september. Sista stoppet blir Jämtland - ett speciellt besök för kungen:

– Kungens hertigdöme och det var dit kungens första länsbesök gick 1974, förklarar Annika Sönnerberg.

KUNGENS OCH SILVIAS RUNDRESA

I samband med att kungen firar 40 år på tronen gör kungaparet en resa genom Sverige där de besöker samtliga 21 län. Varje län får en dag och kungaparet kommer att besöka tre till fyra orter per län.

Länsbesöken ska ha temat ”besök i vardagen”, och alltså inte handla om stora officiella tillställningar eller invigningar.

Även vid en så kallad Eriksgata besöks samtliga län. Skillnaden är att en Eriksgata bara genomförs av en ny kung eller drottning. När alla landskap är besökta blir det alltså ingen Eriksgata igen förrän Sverige fått en ny regent.

I DAG: KALMAR LÄN

09.30: Kungaparet anländer till Oskarshamns flygplats, varefter transport sker till stadshuset där kungaparet informeras om hamnsaneringsprojektet samt utvecklingsplanen av hamnområdet.

11.00: Rundvandring med utgångspunkt från Lilla Torget till hamnen fram till statyn över Oskarshamnssonen Axel Munthe. 

11.30: Resan går vidare mot Mönsterås kommun för besök på Strömsrums gods där Friherre Tomas Rappe informerar om godsets olika verksamheter.

13.30: Besöket i Kalmar kommun inleds med ett besök och lunch på Sjöfartshögskolan. Här kommer kungaparet att få information och möjlighet att prova fartygssimulatorn.

16.00: Kungaparet med sällskap åker till Kalmar domkyrka där kyrkoherde Peter Wänehag tar emot och informerar om den inre restaureringen av domkyrkan. Därefter framträder körer och musiker och kungen håller ett tal till invånarna i Kalmar län.

17.00: Kungaparet promenerar till residenset där kvällen avslutas med middag. På morgonen den 6 mars åker Kungaparet till Nybro kommun och Pukebergs Glasbruk. Här kommer kungaparet att få information om Linnéuniversitetets designutbildning.

Meny

Till lunch blir det torskrygg på Sjöfartshögskolan.

Middag på residenset, förrätt: Gravad röding med löjrom och prästostkräm

Huvudrätt: Örtstekt lammytterfilé med potatis och getostrulle till det rostad vitlöksky, tomater och bönor.

Efterätt: Soppa på öländska nypon med hemgjord glass, flarn och äpple.

Residensets husfru lagar maten samt har bestämt menyn, som har godkänts av hovet.

I MORGON: KRONOBERGS LÄN

09.00: Kungaparet anländer till Pukeberg där landshövding Kristina Alsér med make hälsar välkomna. Rundvandring Pukebergs Glasbruks utställningshall och presentation av Linnéuniversitetets designutbildning samt aktiviteter inom Glasriket.

10.30: Kungaparet besöker Kosta Boda Art Hotel och får ta del av Orrefors Kosta Bodas framtidsplaner. Visning av Kjell Engmans senaste utställning.

13.00: Lunch på Blidingholms Gård i Tingsryds kommun där arbetet med att bilda en nationalpark presenteras.

14.15: Kungaparet besöker Kulturverkstan i Tingsryd.

14.30: Kungen håller ett tal vid Wasaskolans entré.

16.00: Kungaparet besöker Arenastaden i Växjö för att ta del av såväl kommunens miljö- som idrottssatsningar. Dagen i Kronobergs län avslutas med en middag på residenset.

Meny

Gädda från Åsnen inkokt med granskott, serveras med gäddrom och enbärscréme.

Ekolologiska vintergrönsaker från Solmarka Gård i olika texturer med vinaigrette på inlagda valnötter och flädersaft.

Dovhjort från H.M.K:s Sollidens Slott, serveras med korv på kantareller från Landshövdingens skog och hjort, betor från Botulf samt sky med syltad rabarber från PM:s trädgård.

Kalvdans på råmjölk från Gudrun i Odensjö med sorbet på familjen Alsérs lingon.

Dessert på äpplen från Astrid Lindgrens Näs och familjen Rudenstam.

TORSDAG: JÖNKÖPINGS LÄN

09.40: Ankomst till Värnamo, Skattkistans förskola.

10.00: Promenad till Bruno Mathsson-museet. Presentation och visning samt presentation av kommunens integrationsarbete.

10:40: Avresa mot Byarum. Presentation av bruket samt visning av produktionen

12.30: Lunch på residenset i Jönköping. Värd är landshövding Minoo Akhtarzand.

13.57: Promenad till Rådhusparken. Vid ankomst inledning/introduktion av landshövdingen. Smålands Karoliner finns på plats. H M Konungens tal.

15.00: Ankomst till Habo, Långhult. Presentation och visning av biogasanläggningen och växthusverksamheten.

16.00: Ankomst Sandhem och Axtorp Sunhouse. Presentation och visning.

17.00: Ankomst Habo Kyrka. Presentation och visning.

Meny

Lunch på residenset, som har komponerats av residenset:

Förrätt: Råraka med sikrom från Vättern, yoghurt och rödlök

Huvudrätt: Helstekt rådjursytterfilé med svartvinbärssås, kompott på lök och äpplen från Gisebo och prinsesspotatisbakelse fylld med jordärtskocka och bladpersilja.

Efterrätt: Desserttallrik med prisbelönt ostkaka från Sävsjö, grädde och kallrörd jordgubbssylt, lingonpäron och parfait på grännapolkagris.

 

Alla städer:

Kalmar 5 mars

Växjö 6 mars

Jönköping 7 mars

Halmstad 4 april

Malmö 5 april

Karlskrona 6 april

Uppsala 3 maj

Stockholm 4 maj

Härnösand 14 augusti

Umeå 15 augusti

Luleå 16 augusti

Örebro 20 augusti

Göteborg 21 augusti

Karlstad 22 augusti

Gävle 29 augusti

Västerås 30 augusti

Linköping 3 september

Nyköping 4 september

Visby 7 september

Falun 10 september

Östersund 11 september