Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen: Därför tillät jag dem att gifta sig

I en stort intervju i SVT berättar kungen varför han lät prins Carl Philip och prinsessan Sofia att gifta sig.
Foto: Sven Lindwall
Kungen passar även på att rikta en känga till journalistkåren i intervjun i SVT.
Foto: Sven Lindwall
I en stor intervju i SVT med Claes Elfsberg inför sin 70-årsdag öppnar kungen upp sig.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Kungen berättar varför han tillät Carl Philip att gifta sig med Sofia – helt mot de kungliga reglerna. I en stor intervju i SVT i programmet "Ensamt majestät" med Claes Elfsberg inför sin 70-årsdag öppnar han upp sig och erkänner:

– Det gäller att anpassa monarkin till ett modern samhälle. Alla säger att det var bättre förr, men så var det ju inte.

Det är på torsdag som intervjun och specialprogrammet "Ensamt majestät" sänds i SVT klockan 20.00 och även repris på kungens födelsedag lördagen den 30 april. Det är SVT:s tidigare nyhetsankare Claes Elfsberg som fått följa kungen under en lång tid och gjort programmet.

– Mina intryck är att han verkar vara en väldigt snäll och trevlig person som vill väl. Mina intryck efter att ha gjort programmet är att han vill att alla ska vara nöjda med det han uträttar, säger Claes Elfsberg.

– Han verkar väldigt försiktig. Snäll och trevlig man. Som har humor och skämtar om sig själv, fortsätter Elfsberg.

Kungen visar i programmet sidor han aldrig tidigare har visat i ett offentligt sammanhang. För första gången pratar han om hur han som kung ändrade de tidigare så strikta reglerna om vem en kunglighet ska få välja. Varken kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip eller prinsessan Madeleine hade fått sina respektive kärlekar om de tidigare gamla kungliga reglerna hade gällt.


LÄS MER: Här är inbjudan till prins Oscars dop

"Inte konstigt att det förändras"

När kungen växte upp var först Gustaf V kung. Sedan farfar Gustaf VI Adolf. Båda lika konservativa och de prinsar som exempelvis prins Sigvard som gifte sig av person "med fel börd", icke kunglig eller adlig, blev av med titeln. Det ändrade kungen när han tillträdde 1973. Den första som fick gifta sig var prins Bertil med Lilian utan att bli av med sin titel. De hade då väntat i ett helt liv på att få varandra:

– Jag hade den möjligheten. En förändring igen. Jag tycker inte det är så konstigt att de här sakerna förändras. Så var det på den tiden. Man visste förutsättningarna. För prins Bertil var det ju jättesvårt. Var lojal mot sitt kall. Gifte sig sedan när jag som kung kunde ge mitt medgivande, berättar Carl XVI Gustaf hos Claes Elfsberg i SVT-programmet "Ensamt majestät".

Att Victoria, Carl Philip och Madeleine kunde välja sina livs stora kärlekar och gifta sig - trots att det var ickekungliga säger kungen:

– Det var väl trevligt för dem! Hitta den som de vill leva tillsammans med och skapa någonting med ett bra samarbete för framtiden. Tror jag känns mer tryggare. Jag gjorde samma sak. Tacksamma att det blev en förändring, berättar han i SVT.


LÄS MER: Här överraskar prinsen kunen på Dramaten

Blir arg och ledsen av rapporteringen

I programmet riktar han också kritik mot journalistkåren.

– Om man hela tiden blir lite förlöjligad i media är det väldigt svårt att jobba. Jag har jobbat så hårt jag har kunnat efter min förmåga och kraft, säger han till Claes Elfsberg.

Kungen berättar att han ibland blir både arg och ledsen över rapporteringen om honom själv eller andra i familjen.

– Förr i tiden skrevs det bara lite grann i tidningarna. Det var okej, det skrevs och sen försvann tidningen i väg. Men i dag tas det upp av alla bloggare och körs runt ett antal varv. De går ju inte in och tittar på bakgrunden och sätter saker i större sammanhang, de har bara läst något konstigt uttalande och så utnyttjar de det. Sen byggs det bara på. Det är jädrigt farligt tycker jag, säger han i SVT-intervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.