Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen begär extra apanage till nästa år

För 2014 har de Kungliga hovstaterna fått ett apanage på 126 908 000. Det var en höjning med drygt 2,8 miljoner sedan året innan.
Foto: Justina Rosengren

För 2014 har hovet fått ett apanage på närmare 127 miljoner.

Nu begär kungen mer pengar för att slippa säga upp personal.

– Det kan inte uteslutas, säger Hovets ekonomichef Jan Lindman.

För 2014 har de Kungliga hovstaterna fått ett apanage på 126 908 000. Det var en höjning med drygt 2,8 miljoner sedan året innan.

Inför 2015 begär hovet ytterligare höjning av apanaget och hänvisar till bland annat pris- och löneomräkningar på 4,5 miljoner kronor, något som Aftonbladet först rapporterade om.

Enligt hovets ekonomichef Jan Lindman behöver hovet de extra pengarna för att kunna betala avtalsmässiga löner.

– Vi vill att vår personal ska få löneökningar som alla annan personal. Det här handlar inte om någon utökning av verksamheten utan det rör sig om precis samma verksamhet som vi har i dag, säger han.

Dyrt bröllop

En av de större kostnaderna som räknas upp för 2013 är bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Chris O'Neill, i budgetunderlaget skriver hovet:

”Prinsessan Madeleines vigsel med Herr Christopher O'Neill på Kungl. Slottet var en statsceremoniell angelägenhet där bl. a. utländska statschefer och kungligheter närvarade. Vigseln har också inneburit en omfattande planering och arbete som involverat många delar av organisationen”.

En annan större utgift var firandet av kungens 40 år på tronen då kungaparet besökte samtliga 21 län i landet.

Tvingas skära ner

De senaste åren har hovet inte fått de höjningar som de begärt. Om det blir likadant 2015 kan hovet tvingas skära ner i sin verksamhet.

– Då får vi se över våra prioriteringar och kanske sänka våra ambitionsnivåer vad gäller olika projekt. Det är något vi gör löpande, det är vår skyldighet att se till att vi arbetar effektivt och använder anslaget på ett bra sätt, säger Jan Lindman.

Kan ni behöva säga upp personal?

– Det kan inte uteslutas, men om det skulle behövas hoppas vi i första hand lösa det genom naturliga avgångar.

Om en dryg månad ska hovet lämna in sin redovisning för 2013. Det kommer vara den första mer detaljerade redovisningen sedan Konstitutionsutskottet krävt mer insyn i hur hovet använder sina pengar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.