Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen ändrar stadgarna i Svenska Akademien

Kungen kommer att göra förändringar i Svenska Akademiens stadgar.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Sara Danius lämnade som ständig sekreterare förra veckan.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Horace Engdahl ville stoppa den advokatutredning som Akademien beställt om Jean-Claude Arnault, enligt uppgifter till SVT.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungen kommer att göra förändringar i Svenska Akademiens stadgar.

Bland annat ska den ledamot som inte deltagit i Akademiens arbete på två år tvingas lämna Akademien.

Enligt uppgifter till SVT ville Horace Engdahl stoppa den advokatutredning som Akademien beställt om kulturprofilen Jean-Claude Arnault. 

Svenska Akademiens stadgar kommer att förändras så att man som ledamot på egen begäran kan lämna Akademien.

Det kommer möjliggöras genom att kungen kompletterar stadgarna.

– Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde, säger kungen i ett pressmeddelande.

Kungen påtalar att det är en given rättslig princip att man ska kunna utträda ur en sammanslutning man inte vill vara en del av.

”Jag har inlett ett samråd med Svenska Akademien om den närmare utformningen av stadgarna gällande utträde”, säger Kungen i en kommentar.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

 

LÄS MER: Stora förvirringen kring Akademiens stadgar 

 

Därför ändrar han stadgarna

För två veckor sedan lämnade Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark Svenska Akademiens arbete. I förra veckan meddelade Sara Danius att hon lämnar sin stol, och Katarina Frostenson att hon inte kommer att delta i arbetet. Sedan tidigare deltar inte heller Kerstin Ekman eller Lotta Lotass i arbetet. Det gör att de 18 ledamöter som Akademien ska bestå av just nu bara är 11 ledamöter.

11 ledamöter är för få för att fatta stora beslut i Akademien, som till exempel inval av nya ledamöter, då 12 ledamöter krävs för att Akademien ska anses beslutsför.

Horace Engdahl ville stoppa den advokatutredning som Akademien beställt om Jean-Claude Arnault, enligt uppgifter till SVT.Foto: OLLE SPORRONG

Bakom konflikten ligger bland annat den advokatutredning som gjorts med koppling till Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som anklagats för sexuella övergrepp. Arnault själv har via sin advokat Björn Hurtig kallat anklagelserna för en "häxjakt". 

Vad utredningen har kommit fram till är fortfarande inte helt känt, även om delar av innehållet har publicerats i DN. Enligt uppgifter till SVT ska ledamoten Horace Engdahl velat lägga ner utredningen som skulle granska akademieledamöternas förhållanden till Arnault. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.