Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungavännen känner sig utpekad

VÄN TILL KUNGAFAMILJEN. Kungavännen Fredrik Ramberg – här tillsammans med drottning Silvia på en fest i Marbella 2005 – känner sig utpekad i boken "Den svenske gudfadern". Hans advokat har kontaktat förlaget och utesluter inte en förtalsstämning.
Foto: Korpa Press
Kungavännen Fredrik Ramberg känner sig utpekad i boken "Den svenske gudfadern".
Nu hotar han förlaget med stämning.
- Det finns uppgifter av förtalskaraktär i boken, säger hans advokat Claes Lundblad.
Fredrik Ramberg är exmake till Advokatsamfundets Anne Ramberg. Hans advokat är Anne Rambergs sambo - del­ägare i samma byrå som kungens advokat, hovauditör Axel Calissendorff.

FAKTA

Så känner de varandraCLAES LUNDBLAD Advokat och delägare i Roschier Advokatbyrå. Sambo med Anne Ramberg. Juridiskt ombud för Fredrik Ramberg.
ANNE RAMBERG Advokatsamfundets generalsekreterare. Tidigare gift med Fredrik Ramberg. Sambo med Claes Lundblad.
FREDRIK RAMBERG Advokat. Vän till kungen. Styrelseledamot i "Gubbtolvan", den innersta kungakretsens bolag. Tidigare gift med Anne Ramberg.
AXEL CALISSENDORFF Advokat och hovaditör, kungens juridiska ombud. Delägare och senior partner i Roschier Advokatbyrå.

"Den svenske gudfadern" drog i gång den senaste stormen kring kungen, när kunga­vännen Anders Lettströms kontakter med "Gudfadern" Milan Sevo avslöjades.
I boken beskrivs ett påstått möte i Zagreb mellan Milan Sevo och kungens vänner - som i boken kallas "gubbröran" - om att hindra förre svartklubbs­ägaren Mille Markovic att lämna uppgifter till boken "Den mot­villige monarken".
En av kungavännerna uppges vara advokat.

Påstår sig vara den ende

Advokat Fredrik Ramberg, som tillhör kungens inre vänkrets "Gubbtolvan", känner sig utpekad av uppgifterna och hotar förlaget med rättsliga åtgärder, avslöjar sajten Realtid.se.
- Det handlar om att han påstår att han är den enda advokaten i närheten av kungen i det han kallar "gubbtolvan", men som i boken heter "gubbröran", säger förläggaren Annika Bladh till Expressen.
Fredrik Ramberg kontaktade förlaget i början av veckan via sitt juridiska ombud Claes Lundblad.

Inte namngiven i boken

- Jag vill inte i det här skedet gå in på detaljer i korrespondensen med förlaget, utan just nu är detta något som får vara mellan förlaget, min huvudman och mig, säger Claes Lundblad till Expressen.
Fredrik Ramberg är inte namngiven i boken.
- Man kan förtala någon utan att namnge vederbörande, säger Claes Lundblad.
Ärendet kan hamna i rätten.
- Man kan inte utesluta någonting just nu, men beslutet om vad man ska göra är inte taget, säger Claes Lundblad.

"Bollen är deras"

Annika Bladh välkomnar en eventuell stämning.
- Jag ser bara på det som att: Upp till bevis! Granskning, stämning - vad ni vill. Jag står till 100 procent bakom min författare och hans uppgifter och känner mig helt lugn. Bollen är deras, säger Annika Bladh.
När Expressen meddelar Fredrik Ramberg hur förlaget ser på saken vill han inte uppge hur han går vidare, utan hänvisar till Claes Lundblad.
- Jag har inga kommentarer. Jag vill inte vara oartig eller tråkig men vi får ha det på det viset, säger Fredrik Ramberg.

De har varit gifta

Fredrik Ramberg var tidigare gift med Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, som nu är sambo med Claes Lundberg.
Claes Lundberg är delägare i Roschier Advokatbyrå, där även kungens hovauditör Axel Calissendorff är delägare.
När Realtid.se söker Claes Lundblad för en kommentar är det Anne Ramberg som svarar på mobiltelefonen.
Till Expressen säger Anne Ramberg att hennes privata band inte påverkar hur hon agerat i kungadebatten.
Kan du uttala dig i den här frågan och samtidigt inte vara opartisk?
- Vem har sagt att jag ska vara opartisk? Jag är ingen domstol. Jag uttrycker en synpunkt på hur medierna agerar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.