VÄN TILL KUNGAFAMILJEN. Kungavännen Fredrik Ramberg här tillsammans med drottning Silvia på en fest i Marbella 2005 känner sig utpekad i boken "Den svenske gudfadern". Hans advokat har kontaktat förlaget och utesluter inte en förtalsstämning. Foto: Korpa Press
VÄN TILL KUNGAFAMILJEN. Kungavännen Fredrik Ramberg – här tillsammans med drottning Silvia på en fest i Marbella 2005 – känner sig utpekad i boken "Den svenske gudfadern". Hans advokat har kontaktat förlaget och utesluter inte en förtalsstämning. Foto: Korpa Press

Kungavännen känner sig utpekad

Publicerad
Uppdaterad
Kungavännen Fredrik Ramberg känner sig utpekad i boken "Den svenske gudfadern".
Nu hotar han förlaget med stämning.
- Det finns uppgifter av förtalskaraktär i boken, säger hans advokat Claes Lundblad.
Fredrik Ramberg är exmake till Advokatsamfundets Anne Ramberg. Hans advokat är Anne Rambergs sambo - del­ägare i samma byrå som kungens advokat, hovauditör Axel Calissendorff.
"Den svenske gudfadern" drog i gång den senaste stormen kring kungen, när kunga­vännen Anders Lettströms kontakter med "Gudfadern" Milan Sevo avslöjades.
I boken beskrivs ett påstått möte i Zagreb mellan Milan Sevo och kungens vänner - som i boken kallas "gubbröran" - om att hindra förre svartklubbs­ägaren Mille Markovic att lämna uppgifter till boken "Den mot­villige monarken".
En av kungavännerna uppges vara advokat.

Påstår sig vara den ende

Advokat Fredrik Ramberg, som tillhör kungens inre vänkrets "Gubbtolvan", känner sig utpekad av uppgifterna och hotar förlaget med rättsliga åtgärder, avslöjar sajten Realtid.se.
- Det handlar om att han påstår att han är den enda advokaten i närheten av kungen i det han kallar "gubbtolvan", men som i boken heter "gubbröran", säger förläggaren Annika Bladh till Expressen.
Fredrik Ramberg kontaktade förlaget i början av veckan via sitt juridiska ombud Claes Lundblad.

Inte namngiven i boken

- Jag vill inte i det här skedet gå in på detaljer i korrespondensen med förlaget, utan just nu är detta något som får vara mellan förlaget, min huvudman och mig, säger Claes Lundblad till Expressen.
Fredrik Ramberg är inte namngiven i boken.
- Man kan förtala någon utan att namnge vederbörande, säger Claes Lundblad.
Ärendet kan hamna i rätten.
- Man kan inte utesluta någonting just nu, men beslutet om vad man ska göra är inte taget, säger Claes Lundblad.

"Bollen är deras"

Annika Bladh välkomnar en eventuell stämning.
- Jag ser bara på det som att: Upp till bevis! Granskning, stämning - vad ni vill. Jag står till 100 procent bakom min författare och hans uppgifter och känner mig helt lugn. Bollen är deras, säger Annika Bladh.
När Expressen meddelar Fredrik Ramberg hur förlaget ser på saken vill han inte uppge hur han går vidare, utan hänvisar till Claes Lundblad.
- Jag har inga kommentarer. Jag vill inte vara oartig eller tråkig men vi får ha det på det viset, säger Fredrik Ramberg.

De har varit gifta

Fredrik Ramberg var tidigare gift med Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, som nu är sambo med Claes Lundberg.
Claes Lundberg är delägare i Roschier Advokatbyrå, där även kungens hovauditör Axel Calissendorff är delägare.
När Realtid.se söker Claes Lundblad för en kommentar är det Anne Ramberg som svarar på mobiltelefonen.
Till Expressen säger Anne Ramberg att hennes privata band inte påverkar hur hon agerat i kungadebatten.
Kan du uttala dig i den här frågan och samtidigt inte vara opartisk?
- Vem har sagt att jag ska vara opartisk? Jag är ingen domstol. Jag uttrycker en synpunkt på hur medierna agerar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag