Foto: Leif R Jansson / Scanpix
 Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Kungaparet sågar Stieg Larssons bild av Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Stieg Larssons trilogi har rönt stora framgångar världen över.
Men det är inte alla som uppskattar böckerna.
Enligt den polska tidningen Gazeta Wyborcza sågar det svenska kungaparet Larssons bild av Sverige.
- Jag är inte glad eftersom Larssons böcker är hemska snarare än glädjefulla, säger kungen till tidningen.
Det svenska kungaparet befinner sig på ett statsbesök i Polen. I samband med det har den polska tidningen Gazeta Wyborcza publicerat en intervju med kungen och drottningen. Då får de bland annat en fråga om hur de ser på Stieg Larssons succétrilogi om Micke Blomqvist och Lisbeth Salander, som även har givits ut i Polen.
Enligt tidningen ser kungen bekymrad ut när han får frågan. Sedan tar han till orda:
- Jag vet inte vad jag ska säga. Men jag är förvånad över att han har fått en sådan framgång. Det kanske beror på att Sverige inte tidigare har associerats med en sådan kriminell värld som Larsson skriver om. Jag är inte glad eftersom Larssons böcker är hemska snarare än glädjefulla, säger kungen enligt Gazeta Wyborcza.

"Inte den rätta bilden"

Kungaparet säger sig inte känna igen den bild av Sverige som beskrivs i böckerna.
- Det är en fascinerade bok, men jag är chockad över att den innehåller så mycket våld. Larssons visar en annan bild av Sverige, säger drottningen till tidningen.
Stieg Larsson. Foto: David Lagerlöf
- Det är en bild som vi inte känner igen, tillägger kungen.
- Jag vill inte identifiera vårt land med det Larsson skriver om. Det är inte den rätta bilden av Sverige, säger drottningen till tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag