Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungaparet reste till Ryssland – UD får kritik

Kungen och drottning Silvia vid ett tidigare tillfälle.
Bertil Hult och Lisbeth Hult.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

I somras reste kungaparet till Moskva för att fira EF-ägaren Bertil Hults hustrus 70-årsdag.

UD avrådde kungaparet från att använda statsflyget – men inte från själva resan, skriver Svenska Dagbladet.  

För detta får UD skarp kritik från politiker i de borgerliga partierna. 

– När regeringen talar om ett försämrat säkerhetsläge finns det också all anledning att försöka leva som man lär, säger Hans Wallmark, (M), till tidningen.   

Företrädare för allianspartierna är kritiska till att UD avrådde kungaparet från att använda statsflyget för Moskvaresan, men inte avrådde från själva resan. Kungaparet skulle delta i födelsedagsfirandet för Lisbeth Hult, gift med den mycket förmögna affärsmannen Bertil Hult, som fyllde 70. 

Hans Wallmark, (M), tycker inte att man ena dagen kan tala om ett försämrat säkerhetsläget runt Östersjön och samtidigt låta Sveriges statschef resa till den ryska huvudstaden, skriver Svenska Dagbladet.    

– Jag tycker att det hade varit klokt av UD att rekommendera att inte vidta en sådan resa, givet säkerhetsläget och det som sker i Östersjöområdet. Mitt intryck är att det inte är hovet som begått fel, de verkar följa de rekommendationer som ges, utan att det är UD:s ansvar, säger Wallmark till tidningen. 

Widman (L): Undergräver vår politik mot Ryssland

Även Allan Widman, (L), försvarsutskottets ordförande, är kritisk. 

– Det är min absoluta uppfattning att UD skulle ha avrått hovet från att göra den här resan. Det faktum att man inte gjort det undergräver vår politik gentemot Ryssland, säger Widman till Svenska dagbladet.

Widman tror att resan kan användas för "rysk propaganda". 

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, säger till Svenska Dagbladet att resan nog kan "leda till debatt". Detta eftersom ett statsöverhuvud aldrig är helt privat. 

UD: "Vi har regelbundna avstämningar med hovet"

Expressen, som har sökt UD med frågor om rekommendationer kring resan, får detta svar från UD:s presskommunikatör Anne Thorngren via mejl:

"Alla frågor om själva resan hänvisar vi till hovet eftersom det är en privat resa. UD har en kommentar, vilket är att vi har regelbundna avstämningar med hovet kring kungens resor, så också i detta fall", skriver hon. 

Hovet vill inte kommentera programmet för resan. 

"Detta var en privat tillställning och vi har därför ingen ytterligare information att lämna om den", skriver Johan Tegel, pressekreterare vid hovet i ett mejl till Expressen. 

Hovet: "Har alltid dialog med UD inför resor"

Resonemanget kring säkerheten för kungaparet i Moskva vill han inte redogöra för. 

"Hovet har alltid en dialog med Utrikesdepartementet inför resor, oavsett om dessa är privata eller officiella. I övrigt kommenterar vi inte säkerhetsfrågor", fortsätter mejlet.

Hovet vill heller inte spekulera kring om kungaparets Moskvaresa kan användas i propagandasyfte.  

Kungaparets Moskvaresa

Enligt Svenska Dagbladet anlände kungaparet i Moskva den 2 juni med ett reguljärflyg från Arlanda. Hovets presschef uppger för tidningen att Moskvaresan föregicks av ett event i Helsingfors med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Dit reste kungaparet med statsflyget. 

Festen för Lisbeth Hult hölls lördagen 3 juni. Kungaparet reste hem dagen efter, återigen med reguljärflyg. Säkerhetspolisen var med på Moskvaresan.

Affärsmannen Bertil Hult, 76, är miljardär och en av Sveriges rikaste personer. 1965 grundade han utbildnings- och språkreseföretaget EF Education First, som snabbt växte internationellt. Företaget finns i 116 länder. 

Bertil Hult avgick som vd 2002, sex år senare gick han i pension. Han är känd för att anordna påkostade fester med inhyrda artister som Elton John och Liza Minelli. Hans egen 70-årsfest, 2011, anordnades i Shanghai. Även då deltog kungaparet. 

Källa: Svenska Dagbladet, EF Education First, Expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.