Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungafamiljens stöd till lungsjuka Mette-Marit

Kronprinsessan Victoria och Mette-Marit under kongressen EAT Stockholm Forum 2016. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Kronprinsessan Mette-Marit lämnade under onsdagen beskedet om sin obotliga lungsjukdom. Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Kronprinsessan Victoria har en nära relation till kronprinsessan Mette-Marit och kungahusen är kopplade genom släktband. 

Beskedet om kronprinsessan Mette-Marits obotliga lungsjukdom har tagit emot med sorg vid Hovet. 

– Det är naturligtvis väldigt, väldigt tråkigt, säger Margareta Thorgren, informationschef. 

Under gårdagen valde den norska kronprinsessan Mette-Marit att berätta att hon drabbats av den kroniska sjukdomen lungfibros. 

Orsaken är att sjukdomen nu har gått så långt att den kommer påverka hennes jobbförmåga. 

 

Kronprinsessan Mette-Marit under en Lettlandsresa i våras. I framtiden kommer hon sannolikt att få trappa ned på sina officiella åtaganden. Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES

– Jag har kämpat med hälsoproblem i några år nu. Under de senaste åren har plågorna varit mer uttalade, berättade Mette-Marit för norska NRK

De drabbade får kämpa med symtom som ärrbildning på lungblåsorna, hosta, andfåddhet och återkommande infektioner i lungorna. 

Beskedet om Mette-Marits diagnos har tagits emot med förstämning i svenska kungahuset – som har starka kopplingar till det norska. 

Nära vänskap mellan kronprinsessorna

Hovets informationschef Margareta Thorgren under prins Gabriels dop i december förra året. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Det är klart att man naturligtvis tycker att det här är väldigt, väldigt tråkigt, säger Margareta Thorgren, informationschef för Hovet. 

Hur ser banden mellan kungahusen ut?   

– Det finns både släktband och att kronprinsessparet och kronprinsparet har mycket gemensamt. De träffas naturligtvis i officiella sammanhang, men har också en god privat relation, säger Margareta Thorgren, informationschef för Hovet. 

Tvingas trappa ned på åtaganden

Norska kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, kronprinsessan Victoria, prins Daniel Westling och danska kronprinsessan Mary och kronprins Frederik vid Fredensborgs Slott för att fira danska drottningen Margrethes 70-årsdag 2010. Foto: TT

 

Då hade kanske kronprinsessan Victoria redan hade fått det här beskedet? 

– Det är ingen information som jag har. Men självklart har de både en god och tät kontakt. 

I framtiden så kommer sannolikt kronprinsessan Mette-Marit bli tvungen att trappa ned på sina officiella uppdrag, vilket kan leda till att hon och kronprinsessan Victoria ser mindre av varandra i dessa sammanhang. 

– Jag har haft perioder där jag har varit dålig under en tid, så jag vet lite om vad det här handlar om. Det här är inget nytt för mig, även om vi har beskrivit det mer nu, sa kronprinsessan till NRK under onsdagskvällen

Lungfibros

Lungfibros kan förekomma som en komplikation till andra sjukdomar såsom sarkoidos och ledgångsreumatism. Lungfibros kan också uppstå till följd av inandning av skadliga substanser, till exempel stendamm.

Cigarettrökning är den vanligaste riskfaktorn för att utveckla sjukdomen. En annan riskfaktor som beskrivits är reflux med uppstötning av sur magsaft.

Troligtvis spelar också genetiska faktorer roll, eftersom det förekommer familjära former av idiopatisk lungfibros.

Det finns cirka 1 500 personer som lider av lungfibros i Sverige i dag men det är oklart hur stort mörkertalet är.

Majoriteten som insjuknar är oftast i 40-70 årsåldern och incidensen ökar med åldern. Sjukdomen drabbar något fler män än kvinnor. 

Källa: Riksförbundet HjärtLung

 

Hyllas i Norge för kampen mot sjukdomen

I Norge hyllas kronprinsessan för sin kamp och öppenhet kring sjukdomen.  

Norges statsminister Erna Solberg under det europeisk-asiatiska mötet i Bryssel för en knapp vecka sedan. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT

– I dag sänder jag varma tankar till kronprinsessan Mette-Marit. Nu är det viktigt att kronprinsessan får bra behandling, uppföljning och vård, säger Erna Solberg, Norges statsminister, till NRK. 

Jonas Gahr Støre, ledare för norska arbetarpartiet, tror att kronprinsessans öppenhet kan inspirera andra som kämpar mot sjukdom. 

Jonas Gahr Støre under ett tal på Sergels torg i Stockholm, då han hjälpte till under Socialdemokraternas valrörelse. Foto: JESSICA GOW/TT

– Jag känner för kronprinsessan Mette-Marit och hennes familj och berömmer henne för hennes öppenhet. Många människor har svårt att prata om sin egen hälsa, och det är därför det är mycket viktigt att hon gör det - det kommer att underlätta för andra. Jag önskar henne lycka till med utredning och behandling i framtiden, säger Jonas Gahr Støre, enligt NRK