Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungafamiljens semester på Rivieran

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia tog en tur på den egna båten "Polaris"
Foto: Bulls
Kungen tar ett dopp direkt från båten.
Foto: Bulls
Sofia och Carl Philip semestrade tillsammans med de andra i kungafamiljen.
Foto: Stella Pictures
Kronprinsessan Victoria och Daniel besöker jetsetets inneställen i Saint-Tropez.
Foto: Stella Pictures
Kronprinsessan har kanske något spännande i kikaren...
Foto: Stella
Kungen och drottningen tog sig en tur i en liten gummibåt tillsammans med kungens adjutant Hans Tornerhjelm
Foto: Bulls
Sofia och Carl Philip njuter av solen på Rivieran.
Foto: Stella Pictures
Prins Daniel, Victoria och Estelle åt bland annat lunch på Le Club 55.
Foto: Bulls
Drottnings Silvia och kungen ser ut att trivas på sin Riviera-semester
Foto: Bulls
1 / 9

Kungligheterna flyr den svenska sommaren och satsar på ett säkert solkort: Rivieran.

Medan kungaparet roar sig med egna båten ses Victoria och Daniel besöka jetsetets inneställen i Saint-Tropez.

– Det är otroligt fint och vi har en rad naturliga kopplingar till Frankrike, sade kungen tidigare om det land hans ätt stammar ifrån.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia semestrar på Franska rivieran. Liksom varje sommar. Där har de hus och båt - och där känner de sig hemma sedan många år.

Och i år kan det kännas extra angeläget att byta den svenska regn- och rusksommaren mot Medelhavets soliga klimat.

Rivieran är en favoritdestination för kungaparet. Där njuter de av stärkande bad och avkopplande båtliv vid egna Villa Mirage i Sainte-Maxime och ombord på motorjakten "Polaris". Fotografer har fångat dem på bild när de kopplar av både på motorbåten och i en liten gummibåt - tillsammans med kungens adjutant Hans Tornerhjelm.

– Det är semester. Jag har inga uppgifter alls om vad de gör, säger Ann-Christine Jernberg, informationssekreterare vid hovet.

Också kungabarn med familjer är på plats. Prins Carl Philip och Sofia ses på bilder från stranden nära den kungliga villan, medan kronprinsessfamiljen ses i den närbelägna exklusiva turistorten Saint-Tropez.

Besök på lyxig klubb

Flera bildbyråer har sänt ut bilder som visar Victoria, Daniel och lilla Estelle på väg ut från ett av det internationella jetsetets klassiska vattenhål, Le Club 55 på Pampelonne-stranden i Saint-Tropez, där de uppges ha ätit lunch. Familjen ses i sällskap med bland andra Estelles barnflicka Katie Millington från Australien. Efter besöket på den lyxiga klubben ses de också tillsammans med vänner i motorbåten "La Beba".

Favorittillhåll

Le Club 55 är ett favorittillhåll för celebriteter allt sedan Brigitte Bardot satte platsen på kändiskartan när hon spelade in filmen "Och Gud skapade kvinnan" 1955, ett årtal som gav klubben dess namn. Elton John, Bono och Paris Hilton uppges vara bland de flitiga besökarna.

Den svenska kungafamiljen har en långvarig koppling till Franska rivieran. Sjurumsvillan i Sainte-Maxime tillhörde prins Bertil och prinsessan Lilian i 50 år. När prins Bertil dog 1997 fick kungen ärva Villa Mirage. Kungen och övriga familjen brukar tillbringa minst en månad varje år i huset. Frankrikesemestrarna brukar börja med att han själv kör sin Ferrari till Rivieran.

– Vi tycker väldigt mycket om det stället, sade kungen under ett Frankrikebesök i vintras till Expressens Johan T Lindwall.

Dementerade planer

Tidigare förekom mediespekulationer om att kungen funderade på att sälja Villa Mirage.

Men kungen dementerade bestämt att han skulle ha sådana planer.

– Nej, nej, det finns absolut inga sådana planer, sade han i vintras och fortsatte:

– Vi är där någon gång då och då, men inte så ofta som vi skulle önska. Vi sköter det så mycket vi kan och vi är väldigt stolta att hålla liv i det. Det finns mycket nostalgi och minnen där och det är svårt att flytta därifrån.

Kung Carl Gustafs senaste officiella programpunkt var Victoria- dagen den 14 juli.

Enligt hans officiella kalender är nästa uppgift konferensen "Levande laxälvar" i Umeå den 18 augusti. Kungaparet har sin första gemensamma framträdande efter sommaren den 21 augusti då de tillsammans med Victoria och Daniel ska närvara vid Sveriges Radios 90-årsjubileum i Berwaldhallen i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.