Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungafamiljens okända begravningsplats i Haga

Expressen hovexpert och krönikör, Karin Lennmor, tillsammans med kungens kusin Monica Bonde utanför grindarna till den kungliga gravplatsen. Foto: Expressen TV
Kronprinsessan Victoria är en av medlemmarna i kungafamiljen som gärna besöker gravplatsen i Hagaparken. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här, på udden Karlsborg i Hagaparken, ligger kungafamiljens okända gravplats. 

– Den här grinden är det bara kungafamiljen som har nyckeln till, säger Expressens hovexpert Karin Lennmor i säsongspremiären av "Kungafamiljen". 

I säsongspremiären av Expressen TV:s Kungafamiljen tas tittarna med till en av familjens heligaste platser, som är viktig för kronprinsessan Victoria. 

Den kungliga kyrkogården på udden Karlsborg i Hagaparken. 

 

På udden Karlsborg i Hagaparken finns den kungliga begravningsplatsen. Foto: Expressen TV

"Inte många som vet att den finns"

– Det är en av Stockholms mest okända platser. Jag tror inte att det finns många som vet att den finns överhuvudtaget, säger Karin Lennmor till programledare Ylva Johansson. 

Det är bara kungafamiljen som har nyckeln till grindarna – och dit hör kungens kusin Monica Bonde. 

På gravplatsen vilar 14 kungligheter, däribland hennes pappa greve Carl Johan Bernadotte. 

Expressen hovexpert och krönikör, Karin Lennmor, tillsammans med kungens kusin Monica Bonde utanför grindarna till den kungliga gravplatsen. Foto: Expressen TV

Begravningsplatsen invigdes 1922

–Jag känner vördnad och tacksamhet och kärlek, naturligtvis. Pappa betydde oerhört mycket för mig och min bror och våra barn, säger Monica Bonde. 

Gravplatsen invigdes 1922 på önskan av prinsessan Margaret, kung Carl Gustafs farmor, som hade avlidit två år tidigare vid 38 års ålder i sviterna av en förkylning. 

Prinsessan var gravid i åttonde månaden när hon gick bort. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.