Nyårshälsningen från kungafamiljen. Foto: Jonas Ekstromer
Nyårshälsningen från kungafamiljen. Foto: Jonas Ekstromer

Kungafamiljens nyårshälsning

Publicerad

Här är gravida prinsessornas hälsning till svenska folket.

Det är en unik bild som för första gången visar två gravida prinsessor på en familjebild vid Nobelfesten.

Under största hemlighetsmakeri togs den i exklusiva Prinsens galleri inne i Stockholms stadshus.

De har redan en skickat en julhälsning från Skansen. Då var det kronprinsessan tillsammans med sin familj - Daniel och Estelle - som bakade tunnbröd.

Nu väljer hela kungafamiljen att skicka en gemensam hälsning och det är en smått unik bild.

För första gången är alla i kungafamiljen, förutom de små, samlade på samma bild inför ett nytt år och det är första gången som det är två gravida prinsessor samtidigt. Tidigare har vi haft en gravid kronprinsessan eller en gravid prinsessan Madeleine i olika sammanhang.

Prinsens galleri

Nu väljer de två gravida prinsessorna att bjuda på sig själva och familjebilden är tagen sent på kvällen den 10 december - Nobelkvällen. Som brukligt går alltid de kungliga medlemmarna efter middagen i Blå hallen upp till exklusiva Prinsens galleri. Där får alltid Nobelpristagarna en kortare audiens innan familjen åker hem från festen.

Under stort hemlighetsmakeri planerades bilden på familjen och det var, enligt uppgift, kungen som ville ta det unika tillfället i akt att föreviga alla i familjen och på så sätt skicka en hälsning till svenska folket.

Det är med största säkerhet också sista bilden på Victoria och Sofia ihop med sina gravidmagar innan det är dags för kungliga nedkomster. Victoria är planerad att föda i början av mars och Sofia i början av april. Det finns inga större kungliga arrangemang före deras nedkomstdatum och därför inga fler tillfällen att ta en kunglig familjebild.

Så familjebilden från Stockholms stadshus är unik på flera sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag