Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungafamiljens hyllning till Lilian

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Victoria och Lilian på väg till en slottskonsert 2004.
Foto: Jocke Berglund
Bertil och Lilian under 40-talet.
Foto: Eliot Press
Lilian och Madeleine i Borgholm 2006.
Foto: Pascal Le Segretain
Prinsessan Lilian och prins Bertil bodde i många år i Villa Solbacken.
Foto: Eliot Press
Lilian och prins Carl Philip i samband med kungens 60-årsdag.
Foto: Suvad Mrkonjic
Lilian och prinsessan Madeleine under Nobelfestligheterna 2002.
Foto: Pascal Le Segretain
Lilian och Madeleine under Victoriadagen 2003.
Prins Carl Philip och Lilian under en galamiddag på Slottet.
Foto: Jonas Lemberg
På Victoriadagen 2005 hoppade Martin Stenmarck ner i knät på prinsessan Lilian - som verkade mycket förtjust över tilltaget från schlagerstjärnan.
Foto: Stefan Söderström
Prins Carl Philip och "faster" Lilian på Prins Bertil memorial - ett årligt lopp sedan 1922 för veteranfordon i Stockholm som år 2000 antog "motorprinsens" namn. År 2005.
Foto: Stefan Sã Derstrã M
Med Bertil på Villa Mirage i Sainte Maxime på Franska rivieran.
Foto: Jan Delden
Lilian och Madeleine firar Victorias 23-årsdag på Öland.
Foto: Thomas Persson
Prinsessan Madeleine tar studenten från Enskilda gymnasiet. Lilian i bakgrunden.
Foto: Cornelia Nordström
Lilian med Madeleine år 2004.
Foto: Pascal Le Segretain
Lilian tränar golf med Tore Wretman som caddie.
Foto: Foto Petter Oftedal
Lilian med Victoria under en galamiddag på Slotet år 2000.
Foto: Roger Tillberg
Drottning Silvia och Lilian på Nobel 2004.
Foto: Pascal Le Segretain
Lilian och drottning Silvia vinkar på ekipagen under Kungarallyt på Öland 2000.
Foto: Thomas Persson
Kronprinsessan och Lilian tar emot Frankrikes president Jacques Chirac under et besök i Sverige.
Foto: Pelle Ericsson
Lilian med Carl Philip och Victoria på Dramaten 1993.
Foto: Roger Tillberg
Victoria och Lilian tillsammans på riksdagens öppnande 1999.
Foto: Roger Turesson
Drottning Silvia och Lilian tillsammans när Luciano Pavarotti framträder på Stockholms Stadion.
Foto: Björn Lundberg
Lilian med sin guldklimp, Bingo, då bara tio veckor gammal.
Foto: Lars Nyberg
Nationaldagsfirande 2005.
Foto: Roger Vikström
Med Bertil på Villa Mirage i Sainte Maxime på Franska rivieran.
Foto: Jan Delden
Prinsessan Lilian och prins Bertil 1976.
Foto: Expressen / Scanpix /
1 / 27

Silvia och Victoria sörjde i går prinsessan Lilian.

Ett år efter hennes bortgång var hon högst närvarande hos hela kungafamiljen och på förmiddagen lades blommor ute på graven vid Kungliga begravningsplatsen i Hagaparken.

- Prinsessan Lilian är fortfarande levande inom familjen. Drottningen och kronprinsessan pratar ofta varmt om henne, berättar Annika Sönnerberg vid hovet.

Det var i går ett år sedan som prinsessan Lilian somnade i sin bostad Villa Solbacken. Efter flera års sjukdom och kamp mot demens orkade inte längre prinsessans kropp och kungafamiljen fanns samlade för att ta ett sista farväl.

På årsdagen i går gjordes hennes grav ute vid Kungliga begravningsplatsen ute på Haga i ordning och på förmiddagen las färska blommor, en bukett med tulpaner i olika färger, för att hedra hennes minne.

- Prinsessan Lilian stod kungafamiljen oerhört nära och hon är en person som alla i familjen ofta pratar varmt om. Prinsessans Lilians minne hålls i högsta grad levande, berättar Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid hovet.

Hölls inom familjen

Kungen och drottningen och kronprinsessan Victoria valde i går att inte officiellt uppmärksamma Lilians årsdag. Prins Daniel och prins Carl Philip hade officiellt program på Stockholms slott när de träffade prins Radu och prins Nicholas av Rumänien.

- Nej, det är något de håller inom familjen. Det var inget av officiell karaktär och det har de inte heller planerat att göra. Lilian var en familjemedlem som stod alla väldigt nära, förklarar Annika Sönnerberg.

För kronprinsessan Victoria var årsdagen och sorgen alldeles speciell. Lilian var inte bara en väninna, hon var även den farmor Victoria aldrig fick uppleva, kungens mor prinsessan Sibylla gick bort redan 1972, fem år före Victorias födsel. Hos Lilian fick kronprinsessan Victoria alltid tröst och råd. Det var Lilian som alltid fanns där när Victoria hade problem och därför blev hennes bortgång förra året extra jobbig för just Victoria. Kronprinsessan valde redan veckan efter vid ett ingående statsbesök från Turkiet visa sin respekt och sorg efter Lilian genom att bära hennes favoritbrosch.

Svår sjukdom

Drottning Silvia har tidigare berättat för Expressen om saknaden efter Lilian och den vanmakt hon kände när sjukdomen, demensen, bröt ner den tidigare så vitala och pigga prinsessan:

- Hon var tidigare en livlig person. Till slut kunde hon inte längre uttrycka sig. Hon blev svagare och svagare. Vi försökte alla så gått vi kunde för att hjälpa henne.

Uppmärksammas hela året

På slottet är prinsessan Lilian och även hennes framlidna make prins Bertil ofta ett samtalsämne:

- Det är inte bara årsdagen av prinsessans bortgång som uppmärksammas, utan hennes minne hålls hela tiden levande. Hon betydde mycket för kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine, säger Sönnerberg.

Vilar i samma grav som prins Bertil på en udde i Hagaparken

Vårdades dygnet runt

√ Det var den 10 mars 2013 som prinsessan Lilian somnade in i hemmet på Djurgården i Stockholm. Här hade hon och prins Bertil bott sedan 1947 och på slutet vårdades prinsessan Lilian dygnet runt av sköterskor från Silviahemmet.

Led av demens

√ Prinsessan Lilian led av demens de sista åren i livet och drottning Silvia var minst en gång i veckan på Villa Solbacken för att hälsa på Lilian, sin väninna och extramamma efter att drottning Silvias mor Alice Sommerlath hade gått bort 1997, även hon i demens.

Sessorna lämnade alperna

√ Kronprinsessan Victoria var tillsammans med prinsessan Madeleine på hennes möhippa när Lilian snabbt blev sämre. De avbröt möhippan i franska alperna och EF-grundaren Bertil Hult ordnade så att prinsessorna kunde ta sig hem för att ta ett sista farväl av Lilian.

Begravning i Slottskyrkan

√ Prinsessan begravdes redan veckan efter i Slottskyrkan och hela kungafamiljen var då samlad för att visa sin respekt. Lilian vilar nu i samma grav som prins Bertil på Kungliga begravningsplatsen på en liten udde vid Brunnsviken ute i Hagaparken, ligger en kort bit från kronprinsessan Victorias och prins Daniels Haga slott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.