Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungafamiljen tar emot flyktingar på medeltidslottet

Drottningen: ”Nästan varje sekund blir ett barn i Ukraina en flykting”.

Kung Willem-Alexander av Nederländerna har bestämt sig för att öppna upp ett av sina hem för ukrainska flyktingar.

Den nederländska kungafamiljen har lovat att husera åtta flyktingfamiljer vid medeltidsslottet Het Oude Loo – en del av ägorna till palatset som kallas ”Nederländernas Versailles”.

Av de 3,6 miljoner flyktingar som lämnat Ukraina sedan krigets början förväntas Nederländerna ta emot minst 50 000. Nu meddelar landets kungafamilj att de kommer hjälpa till med flyktingmottagandet. 

Enligt the Daily Mail erbjuder Kung Willem-Alexander och drottning Máxima plats för upp till åtta flyktingfamiljer vid jaktslottet Het Oude Loo, som ligger på ägorna till palatset Het Loo utanför staden Apeldoorn. 

– Vi förväntar oss att sex till åtta familjer eller tjugo till trettio personer kommer kommer kunna bo på slottet, säger det nederländska hovet i ett pressmeddelande. 

Kung Willem-Alexander och drottning Maxima av Nederländerna hjälper till som volontärer under välgörenhetskampanjen NLdoet tidigare i mars.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

”Nederländernas Versailles”

Het Loo-palatset byggdes på 1500-talet och användes fram till år 1984 som kungafamiljens sommarresidens. Palatset, som är känt för dess pampiga trädgårdar, kallas ibland för ”Nederländernas Versailles”, skriver The Irish Times.

1400-tals slottet Het Oude Loo har tidigare används som kunglig jaktstuga – nu kommer åtta ukrainska flyktingfamiljer flytta in.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Slottet där flyktingarna kommer huseras är ännu äldre. ”Het Oude Loo”, ska enligt historiska dokument vara byggt så tidigt som på 1400-talet och har historiskt används som hovets jaktstuga. 

Tar efter kungafamiljen i grannlandet

Även kung Phillipe och drottning Mathilde av Belgien har valt att husera flyktingar vid två fastigheter som ägs av kungahuset. Fastigheterna ligger i Bryssel och i södra delarna av regionen Vallonien. 

Enligt en talesperson för det belgiska hovet påverkades kungaparet starkt när de besökte ukrainska flyktingar vid en anläggning i Bryssel – något som ska ha fått dem att vilja hjälpa till. 

Beslutet meddelades av det belgiska kungahuset bara en dag innan dess motsvarighet i grannlandet Nederländerna gjorde detsamma. 

Kung Phillipe och drottning Mathilde av Belgien.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Är på turné i Centralamerika • Besöker Belize • Åker även till Jamaica och Bahamas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.