Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungafamiljen hyllas: "Mycket kunniga"

Fredrik Reinfeldt och kungen kom bra överens. Det framgår av boken "Halvvägs" som släpps i morgon. Foto: Olle Sporrong

Fredrik Reinfeldt hyllar Carl XVI Gustav och kungafamiljen i sin nya bok "Halvvägs".

– Kungen och den övriga kungafamiljen är brett samhällsengagerade och mycket kunniga ner på detaljnivå när det gäller olika förslag och verksamheter, skriver den förra statsministern.

Inför ett kungligt besök i regeringshögkvarteret storstädades rummen.

Fredrik Reinfeldt och kungen kom bra överens. Det framgår av boken "Halvvägs" som släpps i morgon.

Den tidigare statsministern berättar om sina möten:

– Regeringen och jag träffade kungen och ofta även kronprinsessan till informationskonseljer, men också frekvent på olika middagar och vid offentliga arrangemang.

Vid ett tillfälle bjöd han in kungaparet till regeringshögkvarteret. Och medarbetarna beordrades storstädning.

– Jag var glad för att vi kunde bjuda kungaparet på en rundvandring i statsministerkorridoren och sedan också på en lunch i Sagerska huset. Det hade kungen trots långvarig tid på tronen inte fått uppleva tidigare.

– I vår korridor var arbetsrummen och skrivborden då i en god ordning som varken inträffat före eller efter kungaparets besök.

Fredrik Reinfeldt:

– Kungen ställer frågor om mycket, men alltid med särskilt intresse för miljö, natur och jordbruksskötsel. Föga anade jag vid våra första träffar de ganska omfattande förändringar i kungafamiljen som väntade under mina år som statsminister.

"Vi grät därför att en mamma ryckts bort"

I boken skriver han också om hur han och medarbetarna grät när beskedet kom om att utrikesminister Anna Lindh mördats i september 2003.

– Vi grät därför att en mamma ryckts bort från sina barn och sin familj. Vi grät därför att Sverige än en gång hade förlorat en ledande politiker, dödad på öppen gata mitt i sin gärning, skriver den förra statsministern.

När beskedet om att dåvarande utrikesministern Anna Lindh avlidit kom tidigt på morgonen den 11 september 2003 var en stor del av de aktiva i Moderaternas valkampanj samlade utanför Fredrik Reinfeldts gruppledarrum i riksdagen.

Tillsammans följde de i tv Göran Perssons känslosamma presskonferens från regeringshögkvarteret.

– Jag minns att de första beskeden väckte oro men samtidigt var lugnande. Anna Lindh hade blivit knivstucken, men det beskrevs inte som allvarligt. Det visade sig tyvärr inte vara korrekt, skriver den förra statsministern, och fortsätter:

– Vi grät därför att Sverige än en gång hade förlorat en ledande politiker, dödad på öppen gata mitt i sin gärning. Vi grät därför att mitt i allt vi kämpade för fick vi klart för oss hur vi som människor sorterar vad som är viktigast. Först kommer liv och trygghet, sedan allt annat.

– Slutet av kampanjen var ingen kampanj. I vad som måste ha varit en svår utmaning men också en märklig upplevelse avslutade partiledarna i tv med ett lågmält samtal, skriver han.

"Återkommande problem med fakta"

I boken hånar den tidigare statsministern den förra S-ledaren Håkan Juholt.

– Han verkade ha återkommande problem med fakta, som om hans upphetsning över den egna retoriken tog över och han därför missade att det han sa inte stämde med verkligheten, skriver Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt går hårt åt Socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt i sin nya bok.

Enligt den tidigare statsministern verkade Juholt ha "återkommande problem med fakta".

– Han använde felaktiga siffror för socialbidragen i riksdagen och hävdade till sist i början av 2012 på Folk och Försvars konferens att alliansen gjort upp om försvaret med Sverigedemokraterna, trots att SD vid den tidpunkt han hänvisade till inte ens satt i riksdagen.

Reinfeldt konstaterar vidare att Juholt "beskrev sig gärna som drabbad av hänsynslös mediegranskning."

– Jag betvivlar inte att han nu visste hur ett drev kändes. I hans fall blev det utdraget eftersom han återkom med nya misstag vid flera tillfällen.

Samtidigt skriver den förra statsministern att han kunde "känna med Juholt när drevet tilltog".

– Jag tyckte att den här tiden var svårhanterlig.

– För oss i Moderaterna och alliansen var detta den tydligaste tidssekvens under våra åtta år vid makten då vi inte var centrum för all kritik och granskning.

Efter Reinfeldts angrepp mot Håkan Juholt skriver han själv i ett mejl till Expressen:

"Den politiska dagordningen ändrades under min tid som ordförande för (s). Det var uppenbart att moderatledaren pressades när debatten kom att handla om växande barnfattigdom, vinster i välfärden, skolsegregation och utförsäljning av skolor o omsorg. Hur det gamla orättvisa och ojämlika Sverige, under hans ledning, kom tillbaka på område efter område. I oktober 2011 nådde (s) 38 procent i opinionen. I Almedalen samma år gick det så långt att moderaterna meddelade att de inte tänkte driva igenom ett femte jobbskatteavdrag. Människor talade nu istället om annat som var viktigare än fortsatta skattesänkningar. Samma dag avslöjade Expressen att moderaterna startade en kampanjsida på nätet för att jaga mig. Jag förstod att det var viktigt för Fredrik Reinfeldt."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!