Carola underhöll Kungafamiljen på Solliden. I främsta raden satt även talmannen Björn von Sydow med fru.
Carola underhöll Kungafamiljen på Solliden. I främsta raden satt även talmannen Björn von Sydow med fru.

Kungafamiljen firade med Carola på Skansen

Publicerad
Uppdaterad
Till tonerna av musikkårer och Carola firade Sverige sin nationaldag.
Tusentals människor samlades i både Göteborg och Stockholm för att se när kung Carl XVI Gustaf hurrade för Sverige.
Vädret på nationaldagen var det bästa tänkbara och många drogs till Solliden på Skansen i Stockholm på fredagen för att delta i det officiella firandet som tv-sändes. Kungafamiljens ankomst var aviserad till strax efter klockan 19 , men redan en timme före var de flesta sittplatserna redan upptagna. Glatt viftade människor med sina små blågula flaggor medan olika musikkårer spelade. Uppskattningsvis mellan 5 000 och 6 000 personer var på plats när kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine anlände. Prinsessan Lilian hade kommit några minuter tidigare. På scen svarade Ainbusk, Arméns musikkår, Carola och Orphei drängar för underhållningen innan kungen utbringade ett fyrfaldigt leve för fosterlandet. ''En riktig folkfest'' När firandet var över träffade TT Kerstin och Nils-Olof Samuelsson utanför Skansen. Båda var överens om att det var en strålande kväll och att det är dags att nationaldagen blir en helgdag. - Det här är en folkfest, en riktig folkfest, sade Kerstin Samuelsson. Men kungafamiljen var även i farten tidigare under dagen. Kungaparet och prins Carl Philip deltog när ostindiefararen Götheborg sjösattes i Göteborg. Som inledning på nationaldagsfirandet i Göteborg höll kungen sitt tal från ett podium i fören av fartyget. Störst applåder fick kungen när han sade att ''vi från Sveriges andra framsida glädjer oss alltid över att komma hit''. När skratt och applåder lagt sig avslutade kungen med att utropa ett fyrfaldigt leve för Sverige. Öppet hus Tidigare på dagen bjöd även kronprinsessan Victoria in till öppet hus på Stockholms slott. För sjunde året i rad slogs portarna upp åtminstone till stora delar av Slottet. Årets tema var drottning Lovisa Ulrika som instiftade Kungliga vitterhetsakademien för 250 år sedan och en särskild utställning om akademien visas i Bernadottebiblioteket. En av kronprinsessans favoriter är Livrustkammaren, fick besökarna veta. Några av dem på plats var Kent och Bev Toivonen från Kanada. Fint slott och vacker kronprinsessa, löd omdömet. - De kungliga verkar så tillgängliga här, det är de inte hos oss, sade Kent Toivonen. - Men så har vi ju inga kungligheter heller, fyllde hustrun i. Nationaldagsfirandet på Slottet avslutades med att Arméns musikkår framförde tapto utanför Västra valvet.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag