Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kung Felipe tar över tronen efter sin far

Kung Felipe VI svors in i dag. Foto: Andreas Rentz/Getty images

Spaniens nye kung Felipe VI tillträdde på torsdagen. Han tog över efter sin far Juan Carlos som varit statsöverhuvud sedan 1975.

Kung Juan Carlos meddelade nyligen överraskande att han skulle avgå. På torsdagsförmiddagen var det dags för sonen Felipe att ta över i en ceremoni i Madrid och hyllas av folket i en kortege.

Kröningen, eller rättare: proklamationen, bestod av att Felipe höll ett tal där han lovade att skydda Spaniens konstitution.

Redan kung

Enligt kulturattaché José Pedro Torrubia Asenjo, gäst i Expressens live-sändning, är Felipe faktiskt redan kung innan ceremonin, sedan Juan Carlos på onsdagen undertecknat abdikationen och den godkänts politiskt. Ceremonin på torsdagen innebär att Felipe proklameras som kung.

Vid 10.30 inleddes ceremonin i parlamentshuset i Madrid. Hustrun Letizia och barnen Leonor, åtta år, och Sofia sju år var med. Däremot var inte Juan Carlos med.

Inga representanter från det svenska kungahuset deltog, eftersom inga utländska höga gäster har bjudits. Däremot sänder kung Carl Gustaf ett gratulationstelegram, meddelar hovet.

Ceremonin inleddes med att talmannen i parlamentet tackade Juan Carlos för sin tid på tronen och talade om vilken förändring som skett i landet under den tiden.

Därefter: Leverop, Viva Espana! Och nationalsång.

Felipe talar

Sedan var det dags för Felipe att tala. Han betygade sin respekt för monarkin som institution och för konstitutionen. Han tryckte även på vikten att vara en kung för hela landet och hela folket, på samma sätt som hans far var och betonade det spanska folkets betydelse för landet.

Felipe talade om att han förberetts hela livet för uppgiften och att han ska jobba för folket och parlamentet. Han betonade det historiska, att en kung tar över på det här sättet i ett fungerande demokratiskt system.

Felipes tal var överraskande långt. Han berörde bland annat landets svåra ekonomiska och sociala situation efter finanskrisen och sade att han ska bidra för att hjälpa till att lyfta landet.

Efter talet applåderade parlamentet kraftigt.

José Pedro Torrubia Asenjo betecknade talet som mycket viktigt, trots att kungen saknar politiskt inflytande. Felipe är en duktig talare som behärskar flera språk.

När ceremonin avslutats var det dags för familjen att åka i kortege genom Madrid till residenset Zarzuela.