Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kunder hotar lämna Nordea efter Panama

<p>"Hej Nordea, jag skulle vilja gömma ca 8 miljarder", skriver en person.</p>
<p>"Jag har förlorat all respekt för er", skriver en kund.</p>
<p>"Skäms Nordea", skriver en kund.</p>
<p>"Svineri, gör något åt saken", skriver en person.</p>
<p>Nordeas svar till sina kunder efter avslöjandet.</p>
<p>Nordea drogs in i Panamaskandalen under söndagen.</p>Foto: Henrik Isaksson/IBL
1 / 7

Efter att storbanken Nordea har dragits in i Panamaskandalen – nu rasar kunderna på bankens Facebooksida.

"Hej Nordea, jag skulle vilja dölja cirka 8 miljarder med er hjälp. Fick tipset från Pakistans premiärminister", skriver en Facebookanvändare.

Efter gårdagens SVT-avslöjande om de så kallade Panamadokumenten – med politiker, kändisar och makthavare världen över som använt Panamabaserade advokatbyrån Mossak Fonseca för att undvika att betala skatt – så har nu de svenska storbankerna dragits in i härvan.

SVT:s program Uppdrag granskning har tagit del av materialet och pekar ut Nordea som den mest tongivande banken i fuskupplägget med brevlådeföretag i skatteparadis.

 

LÄS MER: Detta vet vi om härvan

Nordea: "Följer alla lagar"

Bankens kontakter med Mossak Fonseca ska ha varit täta.

"Med anledning av rapporteringen i media om skatteflykt vill vi förtydliga att Nordea följer alla lagar och regler i dessa frågor. Vi tolererar inte att utnyttjas för skatteflykt och vi har sedan 2009 en tydlig policy: skatteplanering som kan uppfattas som skatteflykt är ingenting vi bistår våra kunder med och inte heller uppmuntrar. Tvärtom så kan kunder som är intresserade av ett sådant upplägg inte längre vara kunder hos oss", skriver banken på Facebook.

Men det verkar inte som kunderna låter sig lugnas. I kommentarfältet svämmar kritiken över och flera säger sig nu ha bestämt sig för att lämna banken.

"Ni sjunker i mina ögon med! Vanliga knegare får skit lån beskattas 33 % av sina fonder vid uttag och tar betalt för vissa användare av kort och sen ser man att ni är små tofflor till rika människor så dom blir rikare. Fy fan Nordea svineri gör något åt saken än gömma era problem", skriver en Facebookanvändare.

Texten uppdateras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.