Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kultursveriges krav på Kinas president

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska medborgaren Gui Minhai har suttit fängslad i Kina under fyra år, utan formella anklagelser eller rättegång.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Grethe Rottböl, ordförande för Sveriges författarförbund.
Foto: Sveriges författarförbund

Författarna Alex Schulman och David Lagercrantz är två av undertecknarna av ett öppet brev till den kinesiske presidenten.

Där kräver de – med ett 30-tal kulturchefer, journalister, jurister och Kina-kännare – att den svenske förläggaren Gui Minhai släpps fri.

– Detta visar på en bred uppslutning i den svenska offentligheten i fråga om Kinas fängslande av Gui Minhai, säger Expressens kulturchef Karin Olsson, som är en av avsändarna.

Författaren, förläggaren och svenske medborgaren Gui Minhai har suttit fängslad i Kina i över fyra år utan åtal eller rättegång. 

Det har gått 1 587 dagar sedan Kina frihetsberövade honom i Thailand och förde honom till Kina – där han suttit inspärrad utan att några officiella anklagelser riktats mot honom. 

Kraftfulla brevet till Kinas president Xi Jinping

Nu startar skribentorganisationen Svenska PEN, Svenska förläggareföreningen, Sveriges författarförbund och Journalistförbundet en nationell namninsamlig

Namninsamlingen tar avstamp i ett upprop med 30 opinionsbildare inom kultur, journalistik, författande, juridik och Kina-expertis, som skickar ett brev med ett tydligt budskap till Kinas president Xi Jinping. 

Brevet sampubliceras av Expressen, Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, HD-Sydsvenskan, Svenska Dagbladet och Aftonbladet. 

I brevet formuleras krav på Gui Minhais frigivning och kritik mot Kinas Sverigeambassadör Gui Congyous agerande mot dem som luftar kritik mot fängslandet av Gui Minhai. 

Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges författarförbund.
Foto: Sveriges författarförbund / Sveriges författarförbund

– Det är oerhört viktigt att man förstår att vi inte låter oss tystas. Det är inte det sättet som man pratar med Sverige, medier, författare eller journalister på. Man måste föra ett annat slags samtal. Det är viktigt att det inte handlar om enskilda journalister, utan att vi är samlade och värnar vår yttrandefrihet som sitter i vår ryggrad och genomsyrar vår kultur, säger Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges författarförbund. 

De tre kraven på Kinas president Xi Jinping

Undertecknarna, bland dem Gui Minhais dotter Angela, kräver att: 

• Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou slutar hota och förolämpa personer som kritiserar Kina och engagerar sig för Gui Minhai.

• Kina ska respektera Gui Minhais mänskliga rättigheter.

• Kina ska frige Gui Minhai och låta honom återvända hem!

Brevet till Kinas president kommer efter flera uppmärksammade utspel från landets Sverigeambassadör: Gui Congyou. 

När Svenska PEN i november valde att dela ut Tucholskypriset till Gui Minhai så fällde ambassadören kommentaren att skribentorganisationen skulle ”drabbas av konsekvenserna av sina egna handlingar”. 

– Han hotade med repressalier eller efterräkningar om det genomfördes, så det tycker vi så klart är oerhört allvarligt, säger Grethe Rottböll.  

Ambassadören hotade att porta kulturministern från Kina

Ambassadören hotade också med att prisutdelaren, Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP), skulle portas från Kina om hon fullföljde utdelningen. 

Ambassaden har även publicerat flera påhopp på olika opinionsbildare som riktat kritik mot Kina för Gui Minhai-fallet, under rubriken ”Spokesperson’s remarks”. 

Bland annat mot Expressens kulturchef Karin Olsson. 

Expressens kulturchef Karin Olsson under en demonstration för Gui Minhai.
Foto: Expressen

– Kina har via sin ambassad i Stockholm tydligt visat att den retar sig väldigt på rapporteringen och opinionsbildningen om Gui Minhai. Jag är säker på att ambassadören, som i förlängningen är president Xi Jinpings man i Sverige, kommer att notera det öppna brevet och förmodligen också håna det, säger Karin Olsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.