DEN GYLDENE FREDEN NATTEN TILL 1 DECEMBER
Vid 23-tiden i går kväll släcktes nedervåningen på den anrika krogen Den gyldene freden i Gamla stan i Stockholm. På övervåningen, den så kallade Bellmanvåningen, lyste fortfarande takkronan. En halvtimme tidigare hade Horace Engdahl lämnat krogen. I armkrok med akademikollegan, poeten och dramatikern Kristina Lugn, traskade de lugnt i väg.
– Det är Sara Danius du ska prata med, säger Lugn till Expressen.
Inne på krogen – där Svenska Akademien samlas på Bellmansvåningen på torsdagar – märktes det bland de övriga gästerna att stämningen var speciell:
– Det finns nånting i luften som gör att vi vet att nånting är märkvärdigt, säger en gäst.
– Det var inga uppsluppna miner. Det var väldigt tryckt stämning, säger en annan gäst.
På torsdagen för en vecka sedan hann akademiledamöterna inte med någon middag på Den gyldene freden. Då var krishanteringen akut. Utanför Börshusets tunga port i Gamla stan stod Sara Danius. Bredvid henne stod hennes föregångare som ständig sekreterare Peter Englund och höll ett paraply över henne.
– Under sammanträdet har det framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademien kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande. Dessa erfarenheter hade ej kommit upp i ljuset utan den senaste tidens uppmärksamhet rörande dessa problem.

Samtidigt var tonen på paraplyhållaren Peter Englunds Instagramkonto något mer uppsluppen. På en av Englunds bilder syntes Danius vid skrivbordet under porträtt av Selma Lagerlöf och Horace Engdahl. Sara Stridsberg, akademiledamot sedan förra året, kollade sin mobil. Tillsammans hade de tre skrivit pressmeddelandet om att Akademien avbryter "all kontakt och all vidare finansiering av all verksamhet som drivs av den person som i medierna går under beteckningen Kulturprofilen" – Jean-Claude Arnault.
En av Englunds följare på Instagram frågade om de tagit hjälp av professionell krishanterare:
"Nejnejnej. Det finns gott om erfarenhet av kriser i Akademien ;-)", svarade Englund.
En annan följare frågade om "HE" och "KF" var närvarande.
"Läs mediareferaten så kan du se vilka som kom ut ur huset ;-)", svarade Englund med ännu en blinkande smiley.
Frågan om "HE" och "KF" – initialerna står för Horace Engdahl och Katarina Frostenson – sätter fingret på hur djupt krisen går in i Svenska Akademien. För klubbägaren, galleristen och regissören Jean-Claude Arnault, som kallar sig själv "Akademiens nittonde medlem", är i en rejäl skandal – som kastar en mörk skugga över flera tongivande ledamöter.
Arnault anklagas för systematiska sextrakasserier under flera decennier. Inom ramen för #metoo-kampanjen träder 18 kvinnor fram och berättar för Dagens Nyheters reporter Matilda Gustavsson om hur han utnyttjat sin kulturella maktställning till att skaffa sig sexuella fördelar. Han ska ha ofredat kvinnliga författare och kulturarbetare.
Det är känt att han har ett stort intresse för mycket unga kvinnor.
Flera kvinnor vittnar om att han hotade att krossa deras karriärer om de inte gick honom till mötes.
– Han höll fast mig och verkligen tafsade, över hela kroppen. Jag lyckades slingra mig loss och röt till och då sa han ”med den attityden kommer jag se till att du inte blir långvarig i branschen” och ”vet du inte vem jag är gift med?”. Jag visste inte alls vem han var då, säger journalisten och författaren Lena ten Hoopen (tidigare Sundström) till DN.
Författaren, debattören och numera M-politikern Ann Heberlein säger till Expressen:
– Alla som rört sig i den världen vet att han har ett vidlyftigt amoröst liv. Det är känt att han har ett stort intresse för mycket unga kvinnor. En del har blivit belönade, det har lönat sig att vara tillmötesgående.
FÖRSTA AVSLÖJANDET
Svenska Akademiens samarbete med Jean-Claude Arnaults kunde ha stoppats redan för 20 år sedan när Expressens Niklas Svensson avslöjade hans påstådda utnyttjande av unga kvinnor i två artiklar.
Under rubriken ”Sexterror i kultureliten” skrev Expressen om hur han sexuellt trakasserat en ung kvinna ”i beroendeställning” som var praktikant på hans klubb Forum.
Sedan 1989 döljer sig klubben i ett vanligt bostadshus på Sigtunagatan i centrala Stockholm. Den drivs av ett handelsbolag som till lika delar ägs av Jean-Claude Arnault, 71, och hans hustru, akademiledamoten och poeten Katarina Frostenson, 64.
Expressen kunde 1997 avslöja att den unga kvinnan skickat ett brev med upplysning om sin situation till Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare Sture Allén – som fortfarande sitter i Akademien. Brevet lämnades av allt att döma utan åtgärd.
Flera kvinnor klagade på trakasserier och en av dem sade till Expressen:
– Han var fixerad vid unga tjejer.
Samma år skrev Aftonbladet att Arbetsförmedlingen svartlistat Frostenson och Arnault för att de låtit ungdomspraktikanter sälja vin och sprit i Forums bar, som dessutom inte hade serveringstillstånd.

Författaren Per Wästberg blev akademiledamot bara några månader efter att Expressen publicerat avslöjandet 1997. Tidigare i veckan kommenterade han för DN hur Akademien hanterade ärendet den gången – genom att i princip inte göra någonting alls:
– Jag var medveten om uppgifterna i Expressen, förfärades av det och hoppades att det skulle vara varning nog för honom att sluta, sade Wästberg till DN.
Per Wästberg tillade att det då fanns en ledamot som försvarade Arnault till "the bitter end".
När Expressen nu når Per Wästberg på telefon har han tystats – om Arnault, om Akademiens hantering av krisen.
– Sara Danius har nu lagt munkavle på oss. Allting ska gå genom henne, säger han och tillägger att han "fått skäll" för sina uttalanden i DN:
– Sedan dess har hon ytterligare understrukit att eftersom den här saken nu är under juridisk utredning av advokatbyrån Hammarskiöld & Co, som antas dröja ett par månader minst, så får ingen i Akademien yttra sig.
– Så där står vi. Förutom hon. Om hon vill, säger Per Wästberg om Sara Danius.
KULTURKLUBBEN
Jean-Claude Arnault är född i Frankrike och kom till Sverige på 1960-talet för att studera fotografi. Han kom snabbt in i Stockholms kulturkretsar där han rörde sig bland poeter och intellektuella som Stig Larsson och Horace Engdahl – och mötte sin blivande fru, Katarina Frostenson.
Hon är en av Sveriges främsta poeter, som debuterade 1978 och blev invald 1992 i Svenska Akademien där hon sitter på stol nummer 18.
Katarina Frostenson har belönats med en lång rad ansedda litterära priser som De nios stora pris (1989), Sveriges Radios lyrikpris (1996), Erik Lindegren-priset (2004), Ekelöfpriset (2007) samt Nordiska rådets litteraturpris på 350 000 danska kronor (2016). Hon har också tilldelats den kungliga medaljen Litteris et Artibus (2007).
Arnault har drivit denna kulturens mötesplats, uppbackad av sin fru. Där ordnades uppläsningar, föredrag, konserter och konstutställningar. Där minglade kultureliten med konst- och litteraturintresserade ”pensionärer och brevbärare”, som Arnault en gång uttryckte det.
Det kändes som om han fick en kick av att begå övergreppet i de rummen.
I den ruffiga, fönsterlösa källarlokalen slingrade sig rören på på de vitmenade väggarna. Från taket hängde sladdar och golvet var ett kargt cementgolv. Längst in, upplyst av några spotlights stod en flygel.
Kulturarbetare visste att det gällde att synas på den underjordiska klubben om man ville bli upptäckt. Och det gällde framför allt att hålla sig väl med dess ägare. Det kunde vara avgörande för ens karriär och för bidrag, priser och stipendier. För kvinnor kunde det straffa sig att avvisa hans inviter.
– Det kändes som om han fick en kick av att begå övergreppet i de rummen. Jag är rätt säker på att jag varken var den första eller sista som utsattes, säger en kvinna som berättar om ett oralsexövergrepp för DN.
Forum var en plats för alla som var något – och ville bli något – inom litteraturens, konstens och musikens värld. En geniernas tummelplats där landets ledande författare, skådespelare och musiker samlades för att dricka vin, framträda och lyssna till varandra.

Horace Engdahl, Stig Larsson, Göran Sonnevi, Roland Pöntinen och Hans Ruin är bara några av dem som ofta synts på klubben genom åren tillsammans med nu avlidna författare som Bodil Malmsten och Birgitta Trotzig.
Genom sin fru och sina vänner hade Jean-Claude Arnault en direkt kanal till Svenska Akademien, som gav honom bidrag – 126 000 kronor per år i bidrag till Forum – och lät honom disponera sina lägenheter i Paris och Stockholm för sina syften. Och de som framträdde på hans Forum blev rikligt belönade av Akademien.
Svenska Akademien är en förmögen institution med tillgångar på minst en miljard kronor i aktier, fastigheter och lägenheter. Den delar varje år ut 25 miljoner kronor, utöver Nobelpriset, i bidrag och priser – och har därmed stor makt över de ofta svältfödda kulturarbetarna.
Det var en offentlig hemlighet inom kultureliten under nära 30 år att en väg till Akademiens penningpåsar gick via den exklusiva källarklubben i Stockholm. Men för den breda allmänheten var det helt okänt, fram till nyligen, att ett sådant maktcentrum dolde sig i en källare i Vasastaden i Stockholm.
HYLLNINGARNA
Förutom att vara gift med den uppburna poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson, är Arnault bäste vän med Akademiens förre ständige sekreterare, Horace Engdahl. Arnault har under lång tid hyllats av andra framträdande medlemmar av den världsberömda institutionen.
Svenska Akademien har i åratal stöttat paret Arnault/Frostensons kulturklubb Forum och Arnault misstänks också ha haft inflytande på Akademiens utdelande av bidrag och stipendier. Akademien har efter den senaste tidens skriverier om kulturprofilen Arnault erkänt att man brutit mot sina egna jävsregler.
Expressen kan nu också berätta att den utredning som Svenska Akademien tillsatt, och som utförs av en advokatbyrå, för att granska om Arnault haft inflytande över utdelning av priser och stipendier också ska titta närmare på om information om Nobelpristagare läckt och om ledamöter låtit sig påverkas i sina Nobelprisbeslut av utomstående.
För tio år sedan utkom den 749 sidor tjocka hyllningsboken Källarhändelser. Den är en antologi med bidrag från 82 författare, filosofer, musiker och andra som någon gång framträtt på Arnaults klubb. Av de medverkande har mer än en tredjedel, 32 personer, någon gång fått priser av Svenska Akademien, skriver SVT. Sammanlagt har de fått minst 4,7 miljoner kronor sedan 1994.

Dessutom har minst sex personer blivit medlemmar i Akademien efter det att de framträtt på Forum, enligt SVT – bland dem Sara Danius.
Akademiledamoten Per Wästberg har gång på gång talat sig varm för Jean-Claude Arnault. Han har själv medverkat på klubben Forum och vid tre tillfällen 2007, 2011 och 2013 rekommenderat Arnault till en kunglig orden. Den senaste gången, som också ledde till att Arnault fick Nordstjärneorden, skrev Wästberg till riksmarskalk Svante Lindkvist på Svenska Akademiens brevpapper:
"Det är fråga om en enastående insats för litteratur, musik, konst – med bl a läsningen av hela Prousts romansvit. Många musiker, konstnärer och diktare har mer eller mindre inlett sin karriär mot höjderna i denna oansenliga källare och ställer ofta upp gratis där", skrev Wästberg och tillade att "få vore så högt förtjänta" av en orden som Arnault.
LÄS MER: Kerstin Ekman kritiserar Svenska Akademien: "Sektliknande"
De översvallande vänliga orden om Arnault var ingen engångsföreteelse. I en intervju i Svenska Dagbladet 2005 gjorde Wästberg reklam för Forum:
– Jag ställer upp på allt som Forum och Jean-Claude Arnault ber mig om. Verksamheten är så viktig och får skamligt lite stöd av stad och kulturråd. Han gör en sådan insats för att sprida det bästa av litteratur och musik på högsta nivå i denna enkla källarlokal.
När Expressen nu pratar med den av Sara Danius munkavlebelagde Wästberg om hans tidigare hyllningar av Arnault undslipper han sig:
– Jag säger inget mer än att jag håller på vad jag sa.
"UNDERJORDENS HÄNDELSER"
På några rader i hyllningsboken sammanfattar Jean-Claude Arnault målet med Forum:
"Att samtala med sinnena, sätta idéer i rörelse, söka och föra upp det underliggande, bryta sönder det linjära ämnet och skapa tillträde till underjordens händelser."
För några har "underjordens händelser" varit stor konst. En kulturarbetare som besökt Forum flera gånger berättar nu för Expressen att det brukar vara mycket folk där – bland dem många äldre författare och akademiledamöter.
– Jean Claude säger "hej och välkommen, tack så mycket". Det finns en bar och bokförsäljning. Klassisk musik och poesi. Katarina (Frostenson, reds anm) har läst en gång när jag var där, säger kulturarbetaren.
– Hon läste säkert i trettio minuter med musikavbrott. Det var en väldigt estetisk upplevelse. Bra kvalitet, säger han och tillägger:
– Efteråt går Jean Claude alltid med alla medverkande och sina vänner till Wasahof och äter middag där.
Varför är det så många som gillar honom?
– Han är supergenerös och väldigt schysst. Han har många trevliga sidor, det är därför han har lyckats. Han pratar med tjugo personer under en kväll, och bjuder alltid ut någon på middag eller ett glas. Han är en mingelmästare och bjuder på mycket, säger kulturarbetaren.

Litteraturkritikern Annina Rabe besökte Forum första gången på 1990-talet.
– De hade den enormt höga svansföringen med maratonuppläsningar av Proust samtidigt som det var i den sunkiga lokalen, säger hon nu till Expressen.
Rabe stod med på klubbens mejllista som informerade om kommande program och minns sitt sista besök för ett par år sedan. Det var italiensk afton. Skådespelaren Krister Henriksson läste Stendhal och den nederländska violinisten Janine Jansen spelade.
– Det har varit jättefina program under åren med författare, musiker och skådespelare som gjort stora insatser, säger Annina Rabe.
Men i DN:s granskning vittnar flera kvinnor om en annan typ av "underjordens händelser" i Arnaults källare:
– Även inför publiken var vi "flickor" som serverade vin. Man fick kommentarer om sin kropp av Kulturprofilen (Jean Claude Arnault, reds anm), och något av det värsta var att han brukade hålla upp olika föremål, en penna, en telefon, och insinuera att jag onanerade med dem. Han gjorde det även inför gäster och medarbetare. Det förekom att han tog på en under arbetstid – men diskret så länge vi befann oss i Klubbens (Forums, reds anm) lokaler. Utanför var det mer grovt.
Sen visste jag att han hade en aggressiv sida, det har jag sett.
Annina Rabe säger:
– Jag blev chockad över hur grova grejer det var som kom fram. Jag hade trott att han stötte mycket på folk och tafsade. Sen visste jag att han hade en aggressiv sida, det har jag sett.
Uppgifterna om trakasserier och övergrepp blev också litteratur – tio år efter Expressens första avslöjande. Denna gång i Maja Lundgrens kontroversiella roman Myggor och tigrar (2007). Hon kallar honom ”Jean Claude Utan Nåd”.
”Filosofiaftnar, Heidegger, pianokonserter, violinkonserter samt en huvudsakligen välbärgad publik i övre medelåldern och uppåt … unga flickor utgör den väsentliga arbetskraften. De äldre kvinnor ur kulturvärlden som går dit gör det antagligen mest i egenskap av deprimerade alibin som tänker att det kan vara bättre att inte kapa kontakten med det högtravande horeriet, eftersom det högtravande horeriet ändå är ett faktum”, skriver Maja Lundgren och fortsätter:
”Det är alltså en ganska sagolik konstellation: borgerlig publik, snobbig filosofi och flickjakt.”
VÄNNERNA
Hyllningsboken gavs ut av förlaget Ersatz, samma förlag som 2015 kunde glädja sig åt att Svenska Akademien utsett deras författare, vitryskan Svetlana Aleksijevitj, till Nobelpristagare i litteratur.
Ola Wallin är vän till Arnault och han driver förlaget Ersatz tillsammans med Anna Bengtsson. Wallin berättar för Expressen att Arnault inte har jobbat på förlaget, men däremot varit redaktör för en serie på fem böcker för flera år sedan.
Vilken relation har ni haft med honom?
– Framförallt vänskap. Vi trodde att vi kände honom. Nu utmålas han som ett monster, och det är faktiskt inte sanningen om honom. Han var ju varm och fin mot dem han ville vara det mot, säger Ola Wallin.
– Sedan har han uppenbarligen begått de här övergreppen. Men det var ju ingenting han skyltade med. Han har levt ett dubbelliv, och blåst alla människor.
– Det gör mig otroligt illa att se hur hedervärda människor släpas i smutsen bara för att de har varit eller framträtt på Forum. Det finns ingen som helst rättvisa i det.
Han har levt ett dubbelliv.
– Han har snyltat på renommé. Han uppgav till exempel att han hade haft ett ”samarbete” med svenska PEN. Det enda var att han hade lånat ut lokalen en dag. Ordfront hade han också sagt att han hade ett samarbete med, och det visade sig att de bara hade skänkt böcker till julmarknaden. Vad är det för samarbete? säger han.
Hur känns det att som vän få läsa om dessa anklagelser?
– Det är fruktansvärt. Jag tvivlar inte en sekund på att det är sant. Det är väl bara toppen på ett isberg naturligtvis.
– Man visste om hans älskarinnor. Men det vi hade sett och hört var att han respekterade gränser. Uppenbarligen har det varit så att motsatsen har skett, och det var ingenting han skyltade med. Han har levt ett dubbelliv, säger Ola Wallin till Expressen.
Författaren Stig Larsson lärde känna Jean-Claude Arnault på 1980-talet. Han anser sig vara god vän med Katarina Frostenson och han höll tal på deras bröllop.
De senaste 15 åren har Larsson och Arnault setts sporadiskt, någon gång per år, senast i somras i Paris för att äta middag tillsammans.
Han säger att han är chockad över uppgifterna.
– Så länge han har varit i min närhet har han aldrig gjort något han tycker är otillbörligt på något sätt. Då skulle jag ha reagerat, jag funkar så, säger Stig Larsson.
Vad tänkte du när du läste detta i DN, det är både trakasserier och övergrepp som beskrivs?
– Jag blev chockad, jag trodde ju inte på det.
Tror du på det i dag?
– Nej. Tänk efter, jag har känt killen väldigt länge, i flera decennier. Du har säkert känt många i flera decennier också och så har du en viss bild av den människan. Sen påstår någon någonting om den människan. Låt oss säga att en väninna till dig påstås vara pyroman. Då är väl det första du tänker; "det här kan inte stämma".

Det finns ögonvittnen som beskriver olika händelser, skulle de ha gått ihop och hittat på? Och varför?
– Det går över mitt förstånd.
Hur skulle du beskriva hans kvinnosyn, du har känt honom i decennier?
– Som en typisk schablonmässig fransk kvinnosyn. Väldigt gentlemannamässig.
– Korrekt. Drar ut stolar och du vet. Väldigt borgerlig, inte på ett sätt som jag är van vid. Det är en kulturell skillnad, säger Stig Larsson.
Men du har aldrig sett honom bete sig på det sätt som beskrivs mot en kvinna?
– Nej, då skulle jag bli helt chockad. Jag skulle omedelbart agera.
– Skulle Jean Claude ha gjort något skulle jag ha agerat på en gång. Knuffat till honom eller något.
Många man pratar med säger att det funnits ett rykte om honom, att han tafsade på kvinnor och så. Det ryktet nådde aldrig dig eller?
– Jo, jo, jo. Men det var innan jag lärde känna honom.
– Jag flyttade till Stockholm 1976 och när öppnade Café Opera, 1980 eller 1981? Då såg jag honom och jag tyckte att han satt med olika tjejer. Jag visste vem han var. Det fanns ett rykte att han hade massa tjejer. Det var inte det han han skulle kladda på dem, det var bara det att han syntes med olika tjejer. Det var det rykte som fanns.
Nu skriver DN att fem kvinnor polisanmält honom, vad tänker du när du hör det?
– Att det låter konstigt. Det låter som en grej som kommer i efterhand. Det som jag tycker är konstigast är att om någon skulle göra något mot mig, ta på mig på något sätt, kille mot kille, det hände mig för tre fyra år sen, att någon tog mig på ansiktet. Då reagerar jag reflexmässigt med att jag klipper till personen. Jag har själv aldrig gjort något sånt, att jag tagit otillbörligt på någon tjej, om det inte varit ett sexuellt spel mellan oss.
– Det finns ett sexuellt spel mellan man och kvinna. Det är ingen konstighet. Jag har aldrig varit med om att bli missförstådd. Jag har tagit en tjej på höften och så men det har varit en del av spelet.
Har du pratat med honom sen uppgifterna publicerats, vad sa han?
– Han är chockad.
Menade han att det inte var sant eller?
– Självklart.
Vad sa du?
– Jag sa att jag är också chockad. Det var ett ganska kort samtal, säger Stig Larsson.
MAKTEN
Flera kulturpersonligheter som Expressen pratat med pekar på just kopplingen till tunga kulturnamn som Katarina Frostenson och vännen Horace Engdahl som förklaringen till Jean-Claude Arnaults makt.
– Det är obegripligt men den enda förklaringen är deras relation (Arnaults och Frostensons, reds anm). Att det är knutet till Forum, att det blev en central plats redan en god stund innan Akademien började finansiera dem. Att det blev en samlingsplats för en generation kritiker och poeter i slutet av 80-talet, innan de hamnade på några maktstolar, säger en litteraturkritiker till Expressen.
– Han pratar aldrig om litteratur, han har inte den kunskapen riktigt. Han är väldigt beroende av sina kontakter i Akademien för att få in hög kvalitet till Forum, säger en kulturarbetare till Expressen.
Jean-Claude Arnault har ofta hyllats för sina ambitiösa och banbrytande kulturprogram på Forum. Han tilldelades 2008 bokförlaget Natur & Kulturs kulturpris med denna motivering: "Med säker smak och djärv fantasi har han kväll efter kväll på Forum i Stockholm skapat program där dans och poesi, uppläsningar och musikframträdanden avlöser varandra, och där konstarterna tvingats in i fruktbärande dialoger".

2015 fick han till och med kungligt erkännande för sina insatser då han blev riddare av Nordstjärneorden. Utmärkelsen överlämnades av kulturminister Alice Bah Kuhnke vid en högtidlig ceremoni.
Det var höjdpunkten på Arnaults karriär.
”FORUM kan stolt meddela att dess konstnärlige ledare, Jean-Claude Arnault, har utsetts till riddare av Kungliga Nordstjärneorden. Ordens devis är Nescit Occasum (latin: "den vet inte av någon nedgång") vilket syftar på polstjärnan (nordstjärnan) som är fixerad på himlavalvet. En paroll som i högsta grad även gäller Forum”, lät han meddela på Forums hemsida.
Alice Bah Kuhnke ville ta tillbaka hans medalj, vilket visade sig vara omöjligt. Hon skriver på Instagram:
"Det första jag satte igång under gårdagen, efter att ha läst om mannen, var att undersöka om den kan tas tillbaka. Det skulle symboliskt svida i den förbannade ytligheten. Samtidigt, såren hos alla hans offer är djupa och för evigt. Äcklet (JAG känner) vet inga gränser"
Vittnesmålen om Jean-Claude Arnault ledde också till att han portades från Nobelfesten - som är en av de platser där Arnault vid ett tidigare tillfälle ska ha trakasserat en kvinna. Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, kontaktade Svenska Akademien och, enligt DN, kom de överens om att Arnault inte skulle delta i årets festligheter. Heikensten befarade också att det hela skulle skada Nobelpriset.
VÄRLDSNYHET
Uppgifterna om Arnaults påstådda sextrakasserier och övergrepp har också fått internationell uppmärksamhet. Franska Le Monde citerar flera av vittnesmålen från kvinnorna under rubriken "Svenska Akademien skakas av skandal kring sexuella övergrepp".
Tyska kanalen Deutsche Welle pekar i sin rubrik mot kopplingen till Nobelpriset: "Nobels litterära akademi kapar banden med man anklagad för sexuella övergrepp".
I New York Post citeras Akademiens uttalande om att en utredning är tillsatt för att ta reda på om det finns någon påverkan på utdelandet av priser och stipendier.
Stora nyhetsbyråer som AP och AFP har också tagit upp nyheten – vilket gett den spridning också i Asien och Afrika.
Av svenska medier var Nationalencyklopedin, NE, först med att namnpublicera Jean-Claude Arnault - när de uppdaterade hans biografi i uppslagsverket.
– När det händer något som är så speciellt som rör både honom och hans verksamhet och relationen med Svenska Akademien så hade det varit väldigt konstigt att inte ha med det i hans biografi, säger Jonas Gruvö, chefredaktör på NE, till Expressen, och tillägger att uttalandena från Akademien var avgörande:
– Om man tittar på det som publicerades i DN med anklagelser från ett antal kvinnor så hade det inte på något sätt gjort att vi hade uppdaterat hans artikel utan det var följderna av anklagelserna som var avgörande.

Förra fredagen beslutade sig även Sveriges radio för att namnge Jean-Claude Arnault. Olle Zachrison, ansvarig utgivare på Sveriges Radios Ekoredaktion säger att det är många faktorer som vägts samman till beslutet att namnge kulturprofilen. Zachrison nämner Svenska Akademiens tydliga agerande, inklusive avståndstagandet genom pressmeddelandet, tillbakadragen finansiering och bruten kontakt, och allmänintresset som två av orsakerna till att det är fritt fram för Ekots program att gå ut med namn.
– Jag bedömde samtidigt att publicitetsskadan var ganska låg eftersom väldigt många visste om att det var han det rörde sig om. Sedan är Svenska Akademien en av våra mest betrodda och anrika institutioner med stort inflytande och makt.
LÄS MER: Sara Danius: "Ledamöter i Akademien kan visst uteslutas"
Dagens Nyheter har däremot fått kritik för att man publicerat väldigt många detaljer om "kulturprofilen" – utan att skriva ut hans namn. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski säger till Sveriges radios program Medierna att de valt att inte namnge för att personen inte är känd för de flesta svenskar.
– Den här personen är mäktig i delar av kultursfären och känd där. Men han är inte känd bland de flesta svenskar.
Wolodarski tycker att relevansen, sanningshalten och allmänintresset i det här fallet motiverar att tidningen varit generös med detaljer kring mannen och hans liv som gjort det lätt att identifiera honom.
– Sanningen och relevansen gör att det trumfar även den försiktighetsprincipen. Men det har inte gått så långt att vi namngivit.
FESTERNA
Författaren Gabriella Håkansson berättar för Dagens Nyheter att hon utsattes för ett övergrepp under en fest:
– Han sa inte många ord innan han ganska hårt tryckte upp handen mellan mina ben och gjorde… en pussy grab, och liksom grävde. Och det fanns inget som motiverade händelsen, den hade inte föregåtts av någon flört eller beröring på armen. Det var bara en hand rakt upp i underlivet.
Författaren Elise Karlsson har i DN beskrivit hur Arnault lagt sin hand på hennes rumpa på Bonniers branschfest på Djurgården i Stockholm 2008:
– Jag blev helt stel. Sedan insåg jag vem det var. Jag sa "rör mig inte" och "sluta". Han svarade, och det känns som att det är den sortens makt han vill få möjlighet att demonstrera: "Och vad händer annars?".
Litteraturkritikern Annina Rabe var på plats och berättar för Expressen att händelsen slutade med att Karlsson gav Arnault en örfil.
– Först försvann han, sen dök han upp igen när vi skulle åka. Han var jättearg och skrek att hon aldrig skulle få jobba mer i den här stan, säger Rabe.
En kvinna i DN:s granskning berättar att hon blivit våldtagen i Arnaults extralägenhet på Östermalm.
– Jag fick panikångest och så fort jag lyckats ta mig ut på gatan ringde jag en vän och berättade vad som hänt. Och jag skrev om det i min dagbok, som jag har kvar, om att jag kände mig smutsig och lurad, säger hon.

Expressen har varit i kontakt med en person som sett extralägenheten, som ligger på Gärdet vilket är viktigt att betona för vissa Östermalmsbor. Lägenheten beskrivs som en mindre, stökig funkistvåa, som Arnault hyrt i andra hand som övernattningslägenhet.
– De har belamrat den med gamla avställda möbler, säger personen.
Författaren Amanda Svensson skriver på Expressen kultur:
"Mina egna möten med mannen har tack och lov varit flyktiga. Vår totala samtalstid uppgår till mindre än tio minuter, fördelade på två tillfällen. Vid båda dessa tillfällen har han dock, efter att knappt hälsat, tagit sig friheter med min kropp – smekt mig på magen och halsen och höfterna, lagt handen på mina bröst. Vid båda tillfällen har jag blivit så paff att jag tappat talförmågan."
Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor och feministisk debattör, var tidigare gift med Horace Engdahl och har god inblick i Svenska Akademiens angelägenheter. Hon har också besökt och framträtt på Forum.
– Det var väldigt mycket genikult i klubben och Akademien. I kulten ingår att geniet omger sig med musor. Unga beundrande kvinnor, så unga som möjligt. Han levde ut en klassisk form av kulturmaskulinitet som innebär att män har ett slags rätt till mycket unga kvinnor, säger Ebba Witt-Brattström till Expressen.
Hon nämner liksom flera andra de stora fester Arnault brukade anordna i sin svit på Park Hotell under bokmässan i Göteborg. Där deltog flera påfallande unga kvinnor, säger hon.
Det var inte direkt en lyxkänsla som infann sig när en litteraturkritiker första gången gick på Arnaults omtalade svitfest.
– Jag blev väldigt besviken när jag kom upp. Man går ut ur hissen och hamnar på en jävla heltäckningsmatta. Jag fick känslan av att vara på en Finlandsfärja, säger litteraturkritikern.

– Det var en väldigt märklig fest. Det satt ett par akademiledamöter och andra förlagsmänniskor, agenter och författare i en soffa och drack vin.
Hur var stämningen på festen?
– Uppsluppen, trevlig, absolut. Jag stannade ganska länge. Jean Claude ville gå runt och berätta för alla yngre män om att de levde sina liv fel, att de skulle bli gentlemen.
Hur skulle man bli en gentleman?
– Det var vid ett tillfälle som jag stod ute på balkongen – sjaskig, vit, avlång, en pissig balkong med utblick över deppiga Göteborg – och plockade upp en cigarett ur mitt paket. Han blev helt förfärad och började skälla på mig. "Du måste erbjuda henne en cigarett, hon är DAM", och så suckade han och gav upp. Jag fick verkligen intryck av att han ville vara chevaleresk, ridderlig på ett väldigt fånigt sätt.
En annan som gått på festerna berättar att det ofta varit så mycket folk att man fått tränga sig fram genom hotellsvitens två rum.
– Varje gång jag kommit dit sitter Horace Engdahl i soffan med någon stofil. Det är fullt med den sortens människor. Det är inte någon dekadent fest på något sätt. Alla är väldigt fint klädda, det är schysst stämning. Jean Claude glider runt och pratar lite nervöst med alla.
UTREDNINGARNA
Svenska Akademien får mycket kritik för hur den har skött relationerna till Arnault och Forum genom åren – och försöker nu krishantera. Ebba Witt-Brattström säger till Expressen att Arnault kan ha fått mer pengar än det årliga bidraget på 126000 kronor som Akademien nämnt att de årligen gett till klubben Forum. Han kan också ha fått pengar till speciella projekt "som Akademien inte redovisar", säger hon.
Arnault mister också uppdraget att ”sköta Akademiens lägenhet i Paris”, där han enligt anklagelserna ska ha gjort sig skyldig till trakasserier.
När Expressen frågar den ständiga sekreteraren Sara Danius om Arnault fått någon pengaersättning, eller ersättning i form av bostadsförmån, för Parisuppdraget svarar hon på mejl:
"Tack för din fråga. Jag återkommer så snart jag har möjlighet."
Fem kvinnor ska ha polisanmält Arnault för sexuella trakasserier och övergrepp sedan i helgen, enligt DN. Två av anmälningarna rör våldtäkt, en i mitten av 2010-talet och en på 1990-talet. Det senare anmälda brottets preskriptionstid är överskriden, enligt tidningen.

Advokat Elisabeth Massi Fritz har fått förfrågan om att företräda flera av dem som målsägarbiträde:
"Det jag kan bekräfta är att flera utsatta har hört av sig till mig och begärt mig som målsägandebiträde. Jag har hittills blivit förordnad för en måls.", skriver hon i ett sms till Expressen.
I dag är Arnaults klubb Forum stängd och planerade program inställda. Forums hemsida har försvunnit från nätet och när man ringer svarar en kvinnlig röst på telefonsvararen att ”vi har lite oregelbundna öppettider just nu”.
Och Forums Facebooksida ger beskedet: ”FORUM Nutidsplats för kultur har inga närliggande evenemang.”
Expressen har utan framgång sökt Katarina Frostenson, Horace Engdahl och Svenska Akademien för att få kommentarer. Jean-Claude Arnault avböjer, via sin vän Stig Larsson, att uttala sig.