Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kulturprofilen portas från Akademiens lägenhet

"Jag blev helt chockad när jag hörde om anklagelserna", säger portvakten i Svenska Akademiens Parislägenhet om Jean-Claude Arnault.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Kvarteret Saint-Germain där Svenska Akademiens bostad i Paris ligger.Foto: / FOTO: KRISTOFER SANDBERG
Jean-Claude Arnault.Foto: CHRISTINE OLSSON / DN
Ebba Witt-Brattström, litteraturvetare, professor och författare, som länge var gift med Horace Engdahl, Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare, har besökt lägenheten ett tiotal gånger. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kulturprofilen anklagas för flera fall av sexuella trakasserier och övergrepp – bland annat i Svenska Akademiens Parisvåning. 

Förra veckan beordrade Akademien ett låsbyte på bostaden. 

– Han kommer i alla fall inte att få några nya nycklar, det är säkert, säger portvakten. 

Säkerheten är hög i den välskötta 1930-talsbyggnaden där Svenska Akademien har en lägenhet i Paris sjätte arrondissement.

Namnskylten i porten sitter en aning på sned, men versalerna är tydliga: "SVENSKA AKADAMIEN/ACADEMIE SUEDOISE". 

Ända hit sträcker sig anklagelserna om sexuella trakasserier och övergrepp som kulturprofilen Jean-Claude Arnault ska ha begått mot en rad kvinnor. 

"Tidigt betalade han flygbiljetter till Paris där vi bodde i Svenska Akademiens lägenhet. Han hade lovat att låta mig vara i fred. Att få sova i eget rum. Men han kom in på natten och försökte tvinga sig på mig. Jag hade tränat judo och lyckades försvara mig" berättar en kvinna för Dagens Nyheter som avslöjade anklagelserna mot mannen.

Jean-Claude Arnault har haft i uppdrag att sköta Svenska Akademiens lägenhet i Paris.Foto: ERICH STERING / DN

Jean-Claude Arnault skötte lägenheten

Jean-Claude Arnault hade i uppdrag att sköta fyrarummaren och observerades i huset så sent som för någon månad sen. 

Portvakten säger att det aldrig har varit några klagomål mot mannen som verkat "normal och seriös" och lämnat lägenheten i gott skick. 

– Jag blev helt chockad när jag hörde om anklagelserna. Han har alltid varit respektfull och sympatisk när han varit här. Han brukade komma för att jobba, satt ibland och arbetade i lägenheten. 

 

LÄS MER: Kulturprofilens maktspel – hot, löften och misstänkta sexövergrepp

 

Men efter anklagelserna fattade ständige sekreteraren Sara Danius och de andra ledamöterna beslut om att avbryta all kontakt med mannen, bland annat "det uppdrag han under en period haft att sköta Akademiens lägenhet i Paris".

"SVENSKA AKADAMIEN/ACADEMIE SUEDOISE", lyder namnskylten i trapphuset.Foto: / Foto: Kristofer Sandberg

I fredags byttes dörrlåset till den 99 kvadratmeter stora våningen.

– Svenska Akademien hörde av sig förra veckan till min ersättare och bad att vi skulle byta lås omedelbart. Bytet av lås skedde omedelbart. Jag antar att det har med den här historien att göra, säger portvakten. 

– Han kommer i alla fall inte att få några nya nycklar, det är säkert. 

Akademien äger lägenheter för en miljard

Totalt äger Akademien fastigheter för omkring en miljard kronor, enligt magasinet Fokus – flera i Stockholm, en i Berlin och en i Paris.

Enligt Sara Danius måste en ledamot vara med för att familj eller vänner ska få vistas i lägenheten.

Senast i juli i år postade Sara Danius själv en rad bilder från Paris på Facebook. Bland annat besökte hon konstmuseet Louvren och anrika parfymeriet Buly vid Vänstra stranden, inte långt från lägenheten på eleganta Rue du Cherche-Midi.

Danius vill inte svara på Expressens frågor om Arnaults tillgång till lägenheten och om han har fått ersättning för sitt uppdrag. 

Sara Danius.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Tyvärr kan jag inte svara på frågor så länge advokatutredningen pågår.  Vi ledamöter är angelägna om att alla felaktiga handlingar och missförhållanden kommer upp till ytan, och det ligger i vårt intresse, liksom i mediernas, att utredningen inte försvåras. När granskningen är klar och offentliggjord, återkommer jag gärna till dina frågor" skriver hon i ett mejl på söndagen.

Kvarteret Saint-Germain hör till ett av stadens mer exklusiva, liknande lägenheter i området värderas till 13-15 miljoner kronor. 

 

LÄS MER: Jens Liljestrand: Gräns mellan förtryck och flört är inte svår 

 

Området var tidigare ett kulturellt och intellektuellt centrum som i dag blandats med restauranger, vinkällare och små butiker med ost eller ostron.

Här på gatan brukade skådespelaren Gérard Depardieu glida fram med sin scooter, parkera utanför den fiskhandel han då drev och diskutera med grannarna.

Säkerheten är hög i den välskötta 1930-talsbyggnaden.Foto: / FOTO: KRISTOFER SANDBERG

Ebba Witt-Brattström: "Det är en lyxvåning"

Ebba Witt-Brattström, litteraturvetare, professor och författare, som länge var gift med Horace Engdahl, Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare, har besökt lägenheten ett tiotal gånger. 

– Det är en lyxvåning. Man kommer in i en jättestor hall, och sedan går det vidare till en slags matsalsdel, och så är det öppet mot ett vardagsrum med flera soffor. Det finns ett stort sovrum med speglar, speglar vid sängen om vi säger så. Och ett rum till, ett gästrum.

 

LÄS MER: Svenska Akademien betalade för bok om Jean-Claude Arnaults klubb

 

Hur var det att vara där?

– Jag visste ju inte om det här. Nu kräks jag bara jag tänker på det.

Totalt fem kvinnor ska nu ha polisanmält kulturprofilen, två av anmälningarna rör våldtäkt, enligt DN. Också franska medier har rapporterat om anklagelserna mot Arnaud och kopplingen till Paris. 

Franska dagstidningen Le Monde beskriver hur "en figur från den skandinaviska kulturscenen, mycket nära Svenska Akademien" anklagas för övergrepp. 

Expressen har sökt Jean-Claude Arnault. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.