Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kulturprofilen Jean-Claude Arnaults egna ord: ”Dumheter”

Jean-Claude Arnault tillsammans med frun Katarina Frostenson, 2015. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Arnault polisanmäldes av en privatperson efter helgens uppgifter om att advokatbyrån Hammarskiöld & Co, som på uppdrag av Svenska Akademien utrett kopplingarna till kulturprofilen Arnault, kommit fram till att Akademien borde polisanmäla Forum för misstänkt ekonomisk brottslighet. Foto: ERICH STERING / DN
Arnaults advokat Björn Hurtig. Foto: ROGER LUNDSTEN / KAMERAPRESS.SE GT/EXPRESSEN
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Jean-Claude Arnault anklagas för att ha läckt vinnare av Nobelpriset i litteratur. 

Nu svarar Arnault på de allvarliga uppgifterna i Svenska Akademiens granskning - och att advokatbyrån Hammarskiöld & Co rekommenderat Akademien att polisanmäla honom för misstänkt ekonomisk brottslighet.

– Det är dumheter, har han sagt till sin advokat Björn Hurtig.

 

Ekobrottsmyndigheten inleder inte någon förundersökning om ekonomisk brottslighet mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault och den verksamhet han äger tillsammans med sin fru, Svenska Akademiledamoten Katarina Frostenson. 

Arnaults kommentar: ”Korrekt beslut”

Nu kommenterar Arnault Ekobrottsmyndighetens beslut. 

– Han har en kommentar och det är "Det var ett helt korrekt beslut". Han menar att det inte har begåtts några felaktigheter, säger hans försvarsadvokat Björn Hurtig. 

Jean-Claude Arnault tillsammans med sin fru Katarina Frostenson på Wahlström & Widestrands sommarfest 2015. Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Arnault polisanmäldes av en privatperson efter helgens uppgifter om att advokatbyrån Hammarskiöld & Co, som på uppdrag av Svenska Akademien utrett kopplingarna till kulturprofilen Arnault, kommit fram till att Akademien borde polisanmäla Forum för misstänkt ekonomisk brottslighet. 

 

LÄS MER: 6 saker du måste veta om krisen i Svenska Akademien

 

Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig är inte överraskad över beslutet.

– Nej, det är jag inte. Jag tycker att det var ett tomt slag i luften, säger Hurtig. 

– Vi var inte speciellt oroliga. Jean-Claude sa: "Det har inte begåtts de felaktigheter som påstås. Det är dumheter". Men det är klart att det är jobbigt för honom att man ideligen försöker hitta saker att komma åt honom med. Det är klart att det känns jobbigt. Nu hoppas vi att den saken är borta och att det lilla som finns kvar reds ut och att stormen därefter blåser över. Så att han får lite lugn och ro snart. 

 

LÄS MER: Danius alter ego "Gittan" har splittrat akademien 

Jean-Claude Arnaults advokat Björn Hurtig. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Häxjakt och rökridåer

Polis och åklagare utreder sedan en tid tillbaka olika former av trakasserier och övergrepp som Jean-Claude Arnault uppges har begått.

– Det vi har tagit allvarligast på är anklagelserna om brott så klart. Det är det jag fokuserar på som försvarsadvokater.  Allt det andra är rökridåer som läggs ut och raster som läggs på det för att det ska se så illa ut som möjligt, men hittills har allting försvunnit och läggs ned, säger Hurtig. 

Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyligen rapporterade Dagens Nyheter att man tagit del av den advokatutredning som Svenska Akademien har beställt.

Jean-Claude Arnault har för Björn Hurtig  berättat att han ser på anklagelserna mot honom som en häxjakt.

– Han förnekar det, säger advokat Björn Hurtig. Överhuvudtaget ser han det här hela väldigt mycket som en häxjakt som pågår mot honom med den ena anklagelsen efter den andra. 

Tidningen avslöjade att utredningen kommit fram till att Jean-Claude Arnault vid sju tillfällen i förväg avslöjat namnet på Litteraturpristagen i litteratur: Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008), Patrick Modiano (2014), Svetlana Aleksijevitj (2015) och Bob Dylan (2016).