Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kulturprofil anklagar Fi:s ledare för plagiat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Victoria Kawesa är partiledare för Feministiskt Initiativ.
Foto: Cornelia Nordström

Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa har anmälts för plagiat.

Men det är inte första gången hon anklagas för brottet.

– Hon har skott sig på andra kvinnor för att ta sig fram, säger kulturprofilen Cecilia Gärding till Folkbladet.

Expressen har tidigare skrivit om den polisanmälan som Feministiskt perspektiv skrev om gällande anklagelser om plagiat riktade mot Fi-ledaren Victoria Kawesa

Orsaken var att Victoria Kawesa hållit ett föredrag där hon använt en annan forskares material utan att hänvisa till henne. Victoria Kawesa skriver i ett mejl till Expressen att Linköpings universitet avslutat utredningen och att hon inte blev fälld utan endast fick en varning:

"Jag står helt för mitt misstag och jag borde varit mer noggrann. När jag fick reda på det, skrev jag omedelbart ett brev direkt till Therese Svensson, vars citat jag använt utan att referera till hennes magisteruppsats, och bad om ursäkt”, skriver hon.

Inte första gången Kawesa anmäls 

Men det har visat sig att det inte var första gången den nuvarande partiledaren anklagats för plagiat. Enligt Folkbladet ska kulturprofilen Cecilia Gärding ha skrivit ett offentligt Facebookinlägg – som nu är borttaget – där hon berättar att Victoria Kawesa plagierade henne för fyra år sedan, år 2013.

Då handlade det om en projektidé som skulle studera hur etniska minoriteter representeras utifrån olika framställningar. Projektet skulle sedan bli en bok.

Kawesa ska då ha suttit i styrelsen för organisationen Cinemafrica, som jobbar för att sprida afrikansk film i Sverige. Då ska hon kommit i kontakt med Gärding, som berättade om sin idé. Därefter ska Cinemafrica ha lämnat in en egen projektansökan till myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, som såg likadan ut, enligt Gärding.

"Finns inte fog"

Victoria Kawesa skriver till Expressen att hon inte anser att det finns fog för de tidigare anklagelserna, och att deras arbete mot rasistiska stereotyper börjat redan innan de tagit del av Cecilia Gärdings föreläsning:

"Cinemafricas styrelse fattade formellt beslut att agera i frågan genom att tillsätta en arbetsgrupp för att ta fram en handlingsplan för att motverka de rasistiska stereotyper som debatterats i anslutning till filmen 'Lilla Skär och de små brokiga'", skriver Victoria Kawesa och fortsätter:

"Detta beslut fattades på ett styrelsemöte i september 2012, och är protokollfört."

Cinemafricas ansökan avslogs och därför togs polisanmälan inte vidare. Senare kunde Gärding genomföra sitt projekt och skriva boken som senare bland annat dominerats till Selmapriset.

Hur viktig anser du att det är att hänvisa till källor?

"Det är självklart jätteviktigt”, avslutar Victoria Kawesa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.