Victoria Kawesa är partiledare för Feministiskt Initiativ. Foto: Cornelia Nordström
Victoria Kawesa är partiledare för Feministiskt Initiativ. Foto: Cornelia Nordström

Kulturprofil anklagar Fi:s ledare för plagiat

Publicerad

Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa har anmälts för plagiat.

Men det är inte första gången hon anklagas för brottet.

– Hon har skott sig på andra kvinnor för att ta sig fram, säger kulturprofilen Cecilia Gärding till Folkbladet.

Expressen har tidigare skrivit om den polisanmälan som Feministiskt perspektiv skrev om gällande anklagelser om plagiat riktade mot Fi-ledaren Victoria Kawesa.

Orsaken var att Victoria Kawesa hållit ett föredrag där hon använt en annan forskares material utan att hänvisa till henne. Victoria Kawesa skriver i ett mejl till Expressen att Linköpings universitet avslutat utredningen och att hon inte blev fälld utan endast fick en varning:

"Jag står helt för mitt misstag och jag borde varit mer noggrann. När jag fick reda på det, skrev jag omedelbart ett brev direkt till Therese Svensson, vars citat jag använt utan att referera till hennes magisteruppsats, och bad om ursäkt”, skriver hon.

Inte första gången Kawesa anmäls

Men det har visat sig att det inte var första gången den nuvarande partiledaren anklagats för plagiat. Enligt Folkbladet ska kulturprofilen Cecilia Gärding ha skrivit ett offentligt Facebookinlägg – som nu är borttaget – där hon berättar att Victoria Kawesa plagierade henne för fyra år sedan, år 2013.

Då handlade det om en projektidé som skulle studera hur etniska minoriteter representeras utifrån olika framställningar. Projektet skulle sedan bli en bok.

Kawesa ska då ha suttit i styrelsen för organisationen Cinemafrica, som jobbar för att sprida afrikansk film i Sverige. Då ska hon kommit i kontakt med Gärding, som berättade om sin idé. Därefter ska Cinemafrica ha lämnat in en egen projektansökan till myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, som såg likadan ut, enligt Gärding.

"Finns inte fog"

Victoria Kawesa skriver till Expressen att hon inte anser att det finns fog för de tidigare anklagelserna, och att deras arbete mot rasistiska stereotyper börjat redan innan de tagit del av Cecilia Gärdings föreläsning:

"Cinemafricas styrelse fattade formellt beslut att agera i frågan genom att tillsätta en arbetsgrupp för att ta fram en handlingsplan för att motverka de rasistiska stereotyper som debatterats i anslutning till filmen 'Lilla Skär och de små brokiga'", skriver Victoria Kawesa och fortsätter:

"Detta beslut fattades på ett styrelsemöte i september 2012, och är protokollfört."

Cinemafricas ansökan avslogs och därför togs polisanmälan inte vidare. Senare kunde Gärding genomföra sitt projekt och skriva boken som senare bland annat dominerats till Selmapriset.

Hur viktig anser du att det är att hänvisa till källor?

"Det är självklart jätteviktigt”, avslutar Victoria Kawesa.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag