Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kulturpartiet - en dyr bluff

En dyr bluff för skattebetalarna.
VISBY. Blåsningen i Almedalen misslyckades.
Expressen kunde som första tidning avslöja att det påstådda Kulturpartiet med skådespelaren Kim Anderzon och sångaren Olle Ljungström var en bluff arrangerad av statligt finansierade Riksteatern.
Fejkkampanjen har kostat skattebetalarna hundratusentals kronor.
Tidningarnas telegrambyrå, tv:s nyheter, flera morgontidningar även expressen.se och aftonbladet.se rapporterade om det nya politiska partiet. Under den arrangerade presskonferensen ställde Expressen frågan: Är det här verkligen på riktigt? Den påstådda initiativtagaren Nisti Sterk svarade upprört att frågan inte var seriös. Det var inte på riktigt. Expressen kan avslöja att partiet inte existerar.

Fick betalt för att bluffa

Interna dokument visar att statligt finansierade Riksteatern arrangerat bluffen. Kampanjen i går har kostat skattebetalarna hundratusentals kronor, enligt Expressens källor. T-tröjor och ballonger har tryckts upp, en logotype har tagits fram, hotellrum har bokats och de inblandade har fått betalt för sin medverkan. Denna skrivning är hämtad ur ett internt dokument som Expressen tagit del av:
  • TISDAG. Vi skickar ut vårt pressmeddelande och avslöjar sanningen. Det finns inget parti.
  • ONSDAG. Samma pressmeddelande publiceras som en helsidesannons i DB: Det finns inget kulturparti! Detta är i grova drag vad som händer. Ni kulturpartister skall bara känna er helt lugna med att ni har allas vårt fulla stöd. Ni är våra barrikadkämpar och vi är underhållet. Vill ni bli körda runt ringmuren i en åsneskjuts så ordnar vi det.

    Bekräftades på presskonferens

    Bluffen bekräftades i dag på en presskonferens. Riksteaterns vd Birgitta Englin: De flesta av er vet hur det ligger till. Partiet var inget riktigt parti, sade hon. Bakom pr-jippot finns ett samarbete mellan Riksteatern och nätverket Plural. Statsbidraget till Riksteatern för 2004 var 247 miljoner kronor. Ordföranden i Riksteaterns styrelse är utsedd av regeringen. Hon heter Lena Sandlin-Hedman. Expressen sökte henne i går kväll för en kommentar, men utan resultat.

    Logga in för att följa

    Det är gratis och går snabbt!