Kulturpartiet - en dyr bluff

Publicerad
Uppdaterad
VISBY. Riksteatern erkänner nu bluffen som Expressen redan i natt kunde avslöja.
Centerpartiet har anmält skattefinansierade Riksteatern till Riksrevisionen och en utredning har dragits igång.
- Fullständigt oacceptabelt, säger Kenneth Johansson, socialpolitisk talesman för centern.
En turbulent presskonferens hölls i dag klockan 11.00 på Björkanderska kafeterian i Visby hamn. Flera upprörda journalister ställde Riksteaterns ansvariga mot väggen. - Det var Expressen som avslöjade att partiet inte är på riktigt. Vi ville avslöja det senare i dag, egentligen, sa informationschefen för Riksteatern, Anna Nystedt. Riksteatern fick förra året nästan en kvarts miljard kronor i statligt stöd. Minst 200 000 kronor användes till pr-kampanjen i Visby. - Jag har bara fått traktamente och resan betald, konstaterade skådespelerskan Kim Anderzon, som på gårdagens presskonferens utsågs till "partiledare".

Ljungström irriterad

Musikern Olle Ljungström var irriterad på presskonferensen i dag och vägrade svara på frågan hur mycket han fått betalt. - Jag har ingen aning. Det är inte relevant, menade han. Centerpartiets Kenneth Johansson blev mycket upprörd när han i morse fick veta att allt var en bluff. - Här kämpar vi för bättre bidrag för kulturen, då ska man inte leka bort pengarna, säger han till EXPRESSEN.SE. Kenneth Johansson anmälde i förmiddags Riksteatern till Riksrevisionen. Han vill att det granskas om Riksteatern har rätt att använda pengarna på det sätt som skett i Visby.

"Vi har ett uppdrag"

Riksteaterns vd Birgitta Englin deltog också i förmiddagens presskonferens: - De får väl granska oss då. Men vi har ju ett uppdrag från kongressen att opinionsbilda, säger hon. - Och vi har små medel för att göra det. Varken Birgitta Englin eller någon annan från Riksteatern kunde dock svara på frågan hur stor marknadsförings- och informationsbudget teatern har. Kulturutskottets ordförande Lennart Kollmats, folkpartist: - Jag tycker det var rätt roligt, men antalet kronor som använts kan man alltid diskutera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag