Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kulturministerns hyllning till Greta Thunberg

Amanda Lind (MP) är yngst i regeringen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT

Amanda Lind är inte bara ny kultur- och demokratiminister, hon är miljöpartist och vill se förändringar i klimatpolitiken.

I en intervju med Aftonbladet understryker hon vikten att agera mot klimathotet och passar på att hylla 16-åriga Greta Thunberg.  

– Att så många lyssnar på Greta tror jag beror på att hon talar klartext och är så ung. Hon har sådan pondus och kunskap, säger Amanda Lind till tidningen.  

För den som inte visste vem Amanda Lind (MP) var innan hon blev utnämnd till minister i regeringen lär veta det nu.

Ett inlägg i sociala medier som hon gjort om den tidigare och numera avsatta politikern Mehmet Kaplan fick många att höja ögonbrynen. I intervjuer fick hon svara på kritiken.

Lind om Greta: ”Väcker stor beundran”

Att Amanda Lind under valkampanjen och i rollen som MP:s partisekreterare satte klimatfrågan i fokus har färre rapporterat om däremot. Lind tror att alla partier behöver arbeta med klimatfrågan och att ett folkligt engagemang är nödvändigt om en förändring ska ta vid. 

En som imponerar på den nya kulturministern är klimatkämpen Greta Thunberg, 16.

– Att så många lyssnar på Greta tror jag beror på att hon talar klartext och är så ung, det är ju de ungas framtid vi spelar med. Det väcker väldigt stor beundran, hos mig och hos andra. Hon har sådan pondus och kunskap. Det påminner oss alla om att det inte finns tid att vänta, säger Amanda Lind till Aftonbladet

Greta Thunberg åkte tåg till toppmötet i Davos. Foto: VALENTIN FLAURAUD / EPA/ TT NYHETSBYRÅN

Talar ut om frisyren

Hon kommenterar även den diskussion som varit om hennes hårfrisyr. Sedan 20-årsåldern har Lind haft dreadlocks.

– Vad gäller mitt hår så är det frågor som jag är van att få och alltid har fått. Sedan har jag erfarenheten av att när man ställt sina frågor så är det inte intressant längre, säger Amanda Lind till Aftonbladet.