För Alice Bah Kuhnke är "kompromisser" ett nyckelord. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTUREFör Alice Bah Kuhnke är "kompromisser" ett nyckelord. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
För Alice Bah Kuhnke är "kompromisser" ett nyckelord. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
Foto: Christian ÖrnbergFoto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Kulturministern vill avskaffa MP

Publicerad

Kulturminister Alice Bah Kuhnke vill avskaffa sitt eget parti.

– Mitt mål är att Miljöpartiet inte ska behövas, säger hon.

Tre dagar efter att hon blev medlem i Miljöpartiet utsågs hon till ny kulturminister av Stefan Löfven.

Resan sedan dess har varit omtumlande.

– Jag har aldrig haft ett mer utmanande och givande jobb i hela mitt liv. Jag njuter varje sekund, säger Alice Bah Kuhnke när Expressen möter henne under en lunch på Restaurang Bagdad Café, ett stenkast från kulturdepartementet i centrala Stockholm.

"Många utmaningar är kvar"

Efter vårens kriser i Miljöpartiet har det lugnat ner sig i partiet, hävdar hon.

– Men det betyder inte att mycket arbete och många utmaningar är kvar. Nu behöver vi säkerställa att vi kommer in i riksdagen i nästa val, och att vi också kommer in i regeringen igen.

 

LÄS OCKSÅ: Alice Bah Kuhnke om Nya Tiders medverkan

Därför reser hon mycket i landet och träffar partikamrater.

Hon säger att hon var angelägen om att snabbt bli invald i partistyrelsen.

– Jag lade mycket kraft på att det skulle bli så. Organisationsutveckling är något jag är på bra, och jag såg att mitt parti behövde mig där.

Står Aida Hadzialic nära

I regeringen stod hon den nu avgångna gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic, S, nära. De talades vid redan på kvällen efter att polisen stoppat Hadzialic för rattfylleri på Öresundsbron.

– Aida är väldigt klok, och väldigt bestämd. När hon bestämt sig för något så blir det så, och det var hon som bestämde sig för att avgå.

De håller fortfarande kontakten.

För Alice Bah Kuhnke är "kompromisser" ett nyckelord.

– Vi gör ju mest skillnad när vi påverkar de stora partierna att bli mer hållbara.

Alice Bah Kuhnke: Vill avskaffa Miljöpartiet

Men är det inte otacksamt att någon annan får credd för ert miljö- och klimatarbete?

– Vill vi ha rätt eller vill vi ha förändring? Det är en mentalitet jag är helt präglad av. När jag var på Fairtrade (tidigare Rättvisemärkt, reds. Anm) var mitt mål att vi inte skulle behövas.

Har du samma mål nu?

– Ja, det är mitt mål med Miljöpartiet också.

Du vill avskaffa dig själv och Miljöpartiet?

– Ja, men det kommer att ta väldigt lång tid. Eller, nej, inte att avskaffa mig själv, det kommer att gå snabbare. Vi har ju en rotationsprincip som innebär att jag inte kan vara på samma post mer än maximalt åtta år. Det är jag väldigt stolt över.

– Men det kommer att ta lång tid för Miljöpartiet. Det ser vi på hur världen utvecklas. Vi behövs i koalitionsregeringar och vi behöver ha täta samarbeten. Men mitt mål är att Miljöpartiet inte ska behövas. Det vore ju en fantastisk värld.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag