Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kulturministern:
Jag blev lurad

Bilderna av en skrattande kulturminister som glatt skär en bit ur en tårta, till synes föreställandes en svart, könsstympad kvinna, har vållat våldsamma reaktioner på bland annat twitter och Facebook. Nu kommer krav på att Lena Adelsohn Liljeroth bör avgå.

Själv anser sig kulturministern lurad in i situationen.

- Jag hade ingen chans att studera tårtan innan. Lurad, ja. Eller åtminstone överraskad.

Har konstnären gått för långt?

Kulturministern var inbjuden till att prata om könsstympning på World Art Day. Strax innan föredraget skulle hon bara skära upp en bit tårta. Hon satte tårtspaden i bakverket som föreställde en svart kvinna utan ben. Plötsligt skrek tårtan till. Det var konstnären Makonde Aj Linde som agerade det skrikande huvudet som tillhörde tårtan. Lena Adelsohn Liljeroth skrattade glatt och chockerat.

Lena Adelsohn Liljeroth skär i den kontroversiella tårtan.
Foto: Foto: Pontus Raud
Sedan matade Lena Adelsohn Liljeroth konstnären med att med ett par rejäla tuggor av biten hon skurit ur tårtans undre regioner.

Begär ministerns avgång

Enligt Afrosvenskarnas riksförbund föreställde tårtan en rasistisk karikatyr av en svart kvinna. Nu kräver afrosvenskarnas riksförbund kulturministerns avgång.

Och det är inte bara afrosvenskarnas riksförbund som starkt kritiserar kulturministerns tårtepisod. På Facebook, bloggar och twitter pågår debatten för fullt.

Bland annat ger den kände regissören och filmskaparen Ulf Malmros en tydligt riktad spark åt kulturministerns beteende.

– Jag hoppas att någon ska säga att det hela är photoshoppat. För oavsett hur bra förklaring hon har till att hon står där och skrattar tyder det på ytterst dåligt omdöme, säger regissören Ulf Malmros till Expressen.se.

På Twitter är regissören och filmskaparen Ulf Malmros betydligt hårdare i sin kritik av händelsen:

"Man ska inte vara plump. Men nu finns det ingen anledning att hålla tillbaka: Vi har en genomkorkad kulturminister."

Avgår inte

Men Lena Adelsohn själv tillbaka visar all kritik.

- Jag kommer inte att avgå, säger kulturministern till Expressen.se på tisdagseftermiddagen.

Lena Adelsohn Liljeroth säger att hon var där för att diskutera konstnärernas situation.

– Det var ju konstnären avsikt att provocera, det var ju temat för dagen. Det är ju viktigt i alla tider i synnerhet när konstnärernas situation är hotad. Det är viktigt att vi påminns om det.

Men många kritiserar bilderna som de sett på dig med tårtspaden i handen?

– Jag kan ju inte göra något åt bilderna. Jag kommer inte att kommentera bilderna mer.

Men tycker du inte att det var osmakligt av dig att reagera på det sättet?

– Jag kan hålla med, men jag vill inte försvara något. Jag visste ingenting, mer än att det skulle finnas en tårta på plats och att jag skulle skära en bit ur den.

Kan man säga att du blev lurad?

- Jag hade ingen chans att studera tårtan innan. Lurad, ja. Eller åtminstone överraskad. Jag kom in där med en kniv i handen och var ombedd att skära i tårtan. Jag gjorde det.

– Om de finns de som tagit illa upp ber jag om ursäkt. Sedan får konstnären förklara hur han tänkte med sitt verk.

"Missförstått verk"

Konstnären Makode Linde anser att Afrosvenskarnas riksförbund missförstått hans konstverk, vilket han beklagar.

– Med tanke på det fattiga utbud som finns i Sverige av konstnärer som skulle kunna definiera sig som afrosvenskar, så hade man ju hoppats att Afrosvenskarnas riksförbund var litet mer insatta i den konst som jag håller på med, säger han till TT.

Makode Linde är känd för att i sin konst just utgå från rasism, främlingsfientlighet och slaveri. Syftet med tårtan, som var en del av hans konstverk, var just att ställa västerländska föreställningar om Afrika i kontrast till den verkliga bilden av slaveri och förtryck.

Han framhåller också att huvudsyftet med tårtan inte var att skildra könsstympning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.