Kulturministern:
Jag blev lurad

Publicerad

Bilderna av en skrattande kulturminister som glatt skär en bit ur en tårta, till synes föreställandes en svart, könsstympad kvinna, har vållat våldsamma reaktioner på bland annat twitter och Facebook. Nu kommer krav på att Lena Adelsohn Liljeroth bör avgå.

Själv anser sig kulturministern lurad in i situationen.

- Jag hade ingen chans att studera tårtan innan. Lurad, ja. Eller åtminstone överraskad.

Kulturministern var inbjuden till att prata om könsstympning på World Art Day. Strax innan föredraget skulle hon bara skära upp en bit tårta. Hon satte tårtspaden i bakverket som föreställde en svart kvinna utan ben. Plötsligt skrek tårtan till. Det var konstnären Makonde Aj Linde som agerade det skrikande huvudet som tillhörde tårtan. Lena Adelsohn Liljeroth skrattade glatt och chockerat.

Lena Adelsohn Liljeroth skär i den kontroversiella tårtan.Foto: Pontus Raud
Sedan matade Lena Adelsohn Liljeroth konstnären med att med ett par rejäla tuggor av biten hon skurit ur tårtans undre regioner.

Begär ministerns avgång

Enligt Afrosvenskarnas riksförbund föreställde tårtan en rasistisk karikatyr av en svart kvinna. Nu kräver afrosvenskarnas riksförbund kulturministerns avgång.

Och det är inte bara afrosvenskarnas riksförbund som starkt kritiserar kulturministerns tårtepisod. På Facebook, bloggar och twitter pågår debatten för fullt.

Bland annat ger den kände regissören och filmskaparen Ulf Malmros en tydligt riktad spark åt kulturministerns beteende.

– Jag hoppas att någon ska säga att det hela är photoshoppat. För oavsett hur bra förklaring hon har till att hon står där och skrattar tyder det på ytterst dåligt omdöme, säger regissören Ulf Malmros till Expressen.se.

På Twitter är regissören och filmskaparen Ulf Malmros betydligt hårdare i sin kritik av händelsen:

"Man ska inte vara plump. Men nu finns det ingen anledning att hålla tillbaka: Vi har en genomkorkad kulturminister."

Avgår inte

Men Lena Adelsohn själv tillbaka visar all kritik.

- Jag kommer inte att avgå, säger kulturministern till Expressen.se på tisdagseftermiddagen.

Lena Adelsohn Liljeroth säger att hon var där för att diskutera konstnärernas situation.

– Det var ju konstnären avsikt att provocera, det var ju temat för dagen. Det är ju viktigt i alla tider i synnerhet när konstnärernas situation är hotad. Det är viktigt att vi påminns om det.

Men många kritiserar bilderna som de sett på dig med tårtspaden i handen?

– Jag kan ju inte göra något åt bilderna. Jag kommer inte att kommentera bilderna mer.

Men tycker du inte att det var osmakligt av dig att reagera på det sättet?

– Jag kan hålla med, men jag vill inte försvara något. Jag visste ingenting, mer än att det skulle finnas en tårta på plats och att jag skulle skära en bit ur den.

Kan man säga att du blev lurad?

- Jag hade ingen chans att studera tårtan innan. Lurad, ja. Eller åtminstone överraskad. Jag kom in där med en kniv i handen och var ombedd att skära i tårtan. Jag gjorde det.

– Om de finns de som tagit illa upp ber jag om ursäkt. Sedan får konstnären förklara hur han tänkte med sitt verk.

"Missförstått verk"

Konstnären Makode Linde anser att Afrosvenskarnas riksförbund missförstått hans konstverk, vilket han beklagar.

– Med tanke på det fattiga utbud som finns i Sverige av konstnärer som skulle kunna definiera sig som afrosvenskar, så hade man ju hoppats att Afrosvenskarnas riksförbund var litet mer insatta i den konst som jag håller på med, säger han till TT.

Makode Linde är känd för att i sin konst just utgå från rasism, främlingsfientlighet och slaveri. Syftet med tårtan, som var en del av hans konstverk, var just att ställa västerländska föreställningar om Afrika i kontrast till den verkliga bilden av slaveri och förtryck.

Han framhåller också att huvudsyftet med tårtan inte var att skildra könsstympning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag