Kulturgiganternas bittra bodelningsbråk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
INTE ÖVERENS. Kulturparet Horace Engdahl och Ebba Witt-Brattström skiljde sig i mars - men de är inte överens om bodelningen. Bland annat vill Witt-Brattström ha hälften av litteraturen - och en tavla värd två miljoner.
Foto: Cornelia Nordström

Horace Engdahl och Ebba Witt-Brattström har inte kunnat komma överens om den exklusiva tavlan eller om boksamlingen.

Men nu lovar den förre ständige sekreteraren att han själv ska sortera ut sin exfrus böcker.

- Jag erbjuder mig att packa ner dem i kartonger och att ställa av dem någonstans där hon kan hämta upp dem, säger Horace Engdahl.

Det var i februari förra året som det blev känt att kulturparet Ebba Witt-Brattström och Horace Engdahl skulle separera efter 25 års äktenskap.

Witt-Brattström berättade då att Akademiens förre ständige sekreterare hade flyttat ut från parets bostad.

Avtalspension livet ut

I mars hade skilsmässan gått igenom:

- Jag säger bara en sak och det är: Äntligen, sa litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström till Expressen.

Men nu har nya handlingar kommit in till Stockholms tingsrätt. Bland annat råder det skiljaktigheter kring bodelningen.

I handlingarna till tingsrätten tar Ebba Witt-Brattström avstamp i sin exmakes arvode från Svenska Akademien:

"Engdahl har en miljon per år i avtalspension livet ut och drygt 300 000 i kommittéarvoden från Svenska Akademien" skriver hon.

Bland annat vill Witt-Brattström ha tillgång till en tavla av Ola Billgren, värderad till två miljoner. Hon vill också ha hälften av parets gemensamma bibliotek:

- Vi flyttade ihop våra samlingar och sedan tog han över det till arbetslägenheten som Akademien gav honom när han blev ledamot. Och jag fick aldrig tillgång till den. Jag vill gärna ha tillbaka mina böcker, säger Witt-Brattström.

Som litteraturprofessor anser hon att det är ytterst viktigt att hon får tillgång till sin boksamling.

"Kan packa ned dem"

Horace Engdahl säger till Expressen att paret redan har delat upp de flesta böckerna mellan sig, men att det är svårt att veta exakt vem som äger vilka:

- Vårt samlade bibliotek var mycket omfattande. Jag vet inte hur många volymer det innehöll. Det vet ingen. Ingen av oss hade någonsin en samlad överblick över hela beståndet. Det tillkom nya böcker i skrämmande omfattning hela tiden. Det är så med våra yrken.

Han går dock gärna med på att dela upp skönlitteraturen:

- Jag lämnar gärna ifrån mig de böcker som har varit hennes. Jag kan utan större svårighet identifiera dem. Jag erbjuder mig att packa ner dem i kartonger och att ställa av dem någonstans där hon kan hämta upp dem.

Horace Engdahl.
Foto: Suvad Mrkonjic

Exparet har inte heller enats i frågan kring en bodelningsförrättare. Men, om en sådan utsågs, ansåg Ebba Witt-Brattström att det var väldigt viktigt att varken advokaten eller hans/hennes advokatbyrå haft någon av Svenska Akademiens eller dess ledamöter som huvudman.

Skälet var "Undvikande av jävsituation. Akademien är en feodal institution som kräver hundra procentig lojalitet av dem de avlönar" skriver Witt-Brattström i tingsrättshandlingarna.

I samband med utnämnandet av en bodelningsförrättare undersöker Ebba Witt-Brattström också möjligheten att anmäla ett av ombuden till Advokatsamfundet. Hon tycker att motparten och ombudet "har nonchalerat flera frågor och även bud genom att inte svara på dem", skriver hon i handlingarna.

Samtidigt önskar litteraturprofessorn att processen skyndas på:

- Självklart. Ju fortare jag kan få notan för äktenskapet ju bättre är det för mig eftersom jag då kan gå vidare, säger hon.

Fakta

Ebba Witt-Brattström
Ålder: 61 år
Gör: Svensk litteraturvetare, professor och feminist.
Bakgrund: Efter studier och litteraturforskning på Stockholms universitet utnämndes hon till den första kvinnliga professorn vid Södertörns högskola.

Horace Engdahl
Ålder: 66 år
Gör: Svensk litteraturvetare samt litteratur- och danskritiker.
Bakgrund: Horace Engdahl valdes 1977 in i Svenska Akademien efter Johannes Edfeldt på stol nummer 17. 1999, blev han Akademiens ständige sekreterare fram till 2009.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.