Kuhnkes klänning: Lapptäcke av skänkta second hand-plagg

Årets klänning är en sidenklänning gjord av second hand-gåvor till Stadsmissionen.
Foto: Expressen
Designern Karin Sterner och kulturministern.
Foto: Kristin Södrén Sjögren
Alice Bah Kuhnke.
Foto: Kristin Södrén Sjögren
Alice Bah Kuhnke.
Foto: Kristin Södrén Sjögren

Förra året var det klimatfokus på kulturministern Alice Bah Kuhnkes Nobelkreation – i år är det återbruk som står i fokus. 

Årets grå sidenklänning är nämligen ett lapptäcke skapat av bidrag till Stockholms Stadsmission. 

– För mig är det självklart att göra politik av allt jag är delaktig i. Att återbruka och återanvända är en av nycklarna för en hållbar värld, säger hon. 

Förra året anlände kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till Nobelfesten i en kreation med stora kuddar av veckat papper på axlarna. Allt för att föra tankarna till Arktis och klimatförändringarna. Klänningen väckte stor uppmärksamhet under Nobelfesten och blev en av de stora snackisarna under kvällen. 

I år har Expressen fått följa med kulturministern bakom kulisserna när hon gör sig i ordning inför den stora festkvällen. Och även i år har hon ett tydligt tema som präglar klänningen. 

– För mig är det självklart att göra politik av allt jag är delaktig i. Att återbruka och återanvända är en av nycklarna för en hållbar värld. Därför vände jag mig till Stockholms stadsmissions remake, säger Kuhnke. 

"Jag är snudd på mästarklass"

I designerns rum står hon klädd i en lång klänning i skiftande grå skala, bestående av ett lapptäcke av gåvor till Stockholms Stadsmission. I klänningen finns också material från Kuhnkes egna sidenblusar som lagats flera gånger, samt ett sidenlakan.

– För mig är det centralt att leva som jag lär. Jag försöker återvinna och återanvända. Jag vill visa att återanvänt även passar till fest, säger hon och fortsätter. 

– För mig är det här ett sätt att leva. Jag hoppas att det blir mer angeläget för fler, att det är mer än en trend. Det återanvända plagget är årets julklapp, men låt oss göra det till alla årets julklapp framöver. Jag är snudd på mästarklass på återanvändning.

Alice Bah Kuhnke i förra årets kreation på Nobel, här bredvid litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Designern Karin Sterner, Alice Bah Kuhnke och designern Maria Teike.
Foto: Kristin Södrén Sjögren

Siden färgat av ekollon

Bakom kreationen står Stadsmissionens mode- och designmärke Remakes produktion, med designerduon Karin Sterner och Marie Teike i spetssen. Klänningen är gjord av återvänt siden, naturligt färgat med bland annat ekollon och järn. 

Och för den som vill testa på känslan att vara Nobel-klädd finns en reell chans efter kvällen – klänningen kommer nämligen att återanvändas genom uthyrning i Stadsmissionens Remake-butik.

Klänningen är från Stockholm stadsmissions Remake. De har fått in sidenplagg från givare som har använts till klänningen. I klänningen finns även material från en av Alice Bah Kuhnkes egna sidenblusar som lagats tre ggr.

Alice Bah Kuhnke säger att det var självklart för henne att, precis som förra året, välja en svensk design.

– För mig och min roll som kulturminister med ansvar för svensk form och design har det varit en självklarhet. Svenska designer och formgivare kämpar hårt, det är en tuff bransch. Det är min vardag, men till fest är det alldeles självklart. Svenskt i smycken, kläder, skor, allt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.