Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kubas president avgår i april 2018

Kubas tidigare enväldige president Fidel Castro (vänster) och brodern Raúl Castro som tog över efter att Fidel Castro blev sjuk.Foto: ALEJANDRO ERNESTO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kubas president Raúl Castro avgår i april nästa år. 

Det är första gången han bekräftar ett datum.

– Viktigt att komma ihåg dock att han förblir förste partisekreterare i ytterligare fyra år, och det är där den egentliga makten finns, säger Thomas Gustafsson, författare och oberoende Kubakännare. 

 

Raúl Castro tillträdde som president 2008, efter att hans bror Fidel blivit för sjuk för ämbetet.  Raúl Castro har tidigt sagt att han enbart tänkt sitta i två mandatperioder och det är i samband med att den andra mandatperioden går mot som sitt slut som han lämnar över. 

 

LÄS MER: Raúl Castro om Donald Trump: Irrationell 

 

Beskedet om att valet kommer hållas den 19 april kom efter en omröstning i Kubas nationalförsamling. Valet skulle egentligen hållas i slutet av februari men har skjutits upp på grund följderna av en orkan som drog in över landet i september.

– Ingen vet mer än Raúl varför valet flyttas, men sviterna av orkanen uppgavs som motiv, säger Thomas Gustafsson. 

Bröderna Castro har styrt sedan 1959

Kuba har styrts av bröderna Castro sedan 1959 då Fidel Casto tog makten efter ett treårigt gerillakrig. Fidel var landets premiärminister fram till 1976, och därefter enväldig president fram till 2008, då brodern tog över. 

– På Kuba är bara ett parti tillåtet, Kubas kommunistiska parti. När Raúl Casto avgår innebär det att Nationalförsamlingen samlas för att godkänna hans efterträdare som redan blivit utsedd av regimens inre krets , säger Thomas Gustafsson och fortsätter: 

– Viktigt att komma ihåg dock är att Raúl Castro förblir förste partisekreterare i ytterligare fyra år, alltså som högsta ledare för partiet, och det är där den egentliga makten finns. 

 

En bil kör förbi en fabrik med en bild på tidigare ledaren Fidel Castro.Foto: RAMON ESPINOSA / AP TT NYHETSBYRÅN

"Han kommer finnas kvar"

Thomas Gustafsson säger att det inte är konstigt att den nu 86-årige Raúl Castro lämnar över jobbet att driva det dagliga krävande regeringsarbetet. 

– Han är snart 90 år och att jobba med den verkställande makten kräver energi. Men han kommer finnas kvar och hålla i de stora linjerna. Han förblir partiledare.  

 

LÄS MER: Så låter ljudattackerna mot amerikaner på Kuba 

 

Miguel Diáz-Canel som är förste vice ordförande i statsrådet är den troligaste efterträdaren till posten som statschef menar Thomas Gustafsson. 

– Det har hänt att ledamöter har fallit på målsnöret, men om allt går som det ska så tar förste vicepresident Miguel Díaz-Canel över.