Oswaldo Paya, känd regimkritiker på Kuba, uppges ha dött i en bilolycka. En svensk och en spanjor ska enligt uppgifter ha varit med honom i bilen. Foto: Adalberto Roque
Oswaldo Paya, känd regimkritiker på Kuba, uppges ha dött i en bilolycka. En svensk och en spanjor ska enligt uppgifter ha varit med honom i bilen.  Foto: Adalberto Roque

Kubanska regimkritiker döda

Publicerad

Oswaldo Paya, en av Kubas mest kända regimkritiker, har dött i en bilolycka.

Svenske KDU-ordförande Aron Modig fanns med i bilen och skadades lindrigt.

– Jag har ont här och var men mår hyfsat. Mycket olustigt, skriver Aron Modig i ett sms till Expressen.se.

Olyckan ska ha inträffat på söndagseftermiddagen i Granma-provinsen, 75 mil öster om Havanna.

Av okänd anledning ska bilen ha krockat med ett träd, skriver CNN.

Två personer i bilen – regimkritikerna Oswaldo Paya och Harold Cepero – dog i kraschen.

I bilen fanns också svenske KDU-ordföranden Aron Modig, 27, och spanjoren Ángel Carromero Barrios, vice ordförande för Partido Populars ungdomsförbund i Spanien.

"Mycket olustigt"

Båda fördes till sjukhus. Aron Modig vad vid halv nio på måndagsmorgonen svensk tid kvar på sjukhuset på Kuba.

– Jag är kvar på sjukhuset. Har ont här och var men mår hyfsat. Mycket olustigt, skriver Aron Modig i ett sms till Expressen.se.

Vid 15-tiden kunde Aron Modig lämna sjukhuset.

Pappa Lennart Myhr har fått flera sms från sin son efter olyckan.

– Jag har haft kontakt via sms, både i går kväll och i natt. Sms:en har varit korta, men det känns som att det har gått ganska så bra, säger Lennart Myhr.

– Nu inväntar jag UD:s personal som är på väg dit.

Den svenske ambassadören Caroline Fleetwood på Kuba åkte direkt till sjukhuset när hon fick reda på olyckan.

– Hon har kommit fram till sjukhuset och har åkt med Aron till polisstationen för att han ska ålägga vittnesmål, säger Jenny Häggmark på UD:s presstjänst.

Kristdemokraternas ungdomsförbund håller också kontakt med sin ordförande efter olyckan.

– Vi har varit i kontakt med honom på olika sätt. Han mår efter omständigheterna bra, säger Kalle Bäck, pressekreterare i KDU till Expressen.se.

Vad gjorde han i Kuba och med Paya?

– Han var där för att visa sitt moraliska stöd för den kubanska demokratirörelsen, säger Kalle Bäck.

Nominerades till fredspriset

Det råder oklarheter i vad som orsakade olyckan.

Officiella uppgifter säger att bilen krockade med ett träd. Samtidigt uppger Oswaldo Payas dotter, Rosa Maria, att någon kört på bilen med flit.

På Payas hemsida har hon lagt upp en ljudfil där hon säger att en annan bil rammade Payas bil tills den körde av vägen och in i trädet.

Oswaldo Paya belönades 2002 för sin långa demokratikamp då han fick Sacharovpriset för mänskliga rättigheter, EU:s förnämsta pris för människorättskamp vilket delas ut av EU-parlamentet.

Oswaldo Paya blev 60 år.

Svenske utrikesministern Carl Bildt, M, säger i ett uttalande:

– Han var en av de ledande förkämparna för mänskliga rättigheter och demokrati. Det är en tragedi, en förlust för Kubas folk, en förlust för världen, säger utrikesministern på väg in till ett toppmöte i Bryssel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag