Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KU utreder skandalen på Transportstyrelsen - Samtidigt säger KD att missförtroendet kvarstår

Flera sekretessbelagda register öppnades för icke säkerhetsklassade tekniker i länder i Östeuropa.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klockan 11.30 sätter sig konstitutionsutskottets ledamöter ner bakom stängda dörrar.
Foto: OLLE SPORRONG
Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren fick sparken.
Foto: / REGERINGEN

I dag inleder riksdagens konstitutionsutskott den politiska granskningen av det som skapade sommarens stora regeringskris: it-upphandlingen av Transportstyrelsen.

Men missförtroendet mot Hultqvist rubbas inte.

– Tyvärr kvarstår alla frågor, säger Mikael Oscarsson (KD) till TT.

Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren fick sparken.

Sedan offrades inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson. 

Nu ska härvan kring Transportstyrelseskandalen redas ut. Idag blixtinkallade man ett möte med riksdagens konstitutionsutskott för att påbörja en utredning kring det som hänt.

Vill få svar av regeringen

Efter ett cirka två timmar långt sammanträde bakom stängda dörrar klev konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén ut och mötte den väntande pressen. 

Han berättade att KU förberett ett så kallat frågebatteri om 20 punkter som de vill att regeringen ska svara på inom tre veckor. 

Frågorna handlar bland annat om när justitiedepartementet, statsberedningen, försvarsdepartementet och olika statsråd fick information om it-skandalen – och vilka åtgärder som vidtogs. 

Vem som kommer bli kallad till utfrågning blir en "långt senare fråga när man har gått igenom den skriftliga processen" och kommer handla om att "fylla luckor", säger Norlén. 

LÄS MER: Frågor och svar om it-skandalen

Begär Säpos förundersökning i "omaskat skick" 

Det skriftliga materialet som KU hoppas ta del av handlar bland annat om Säkerhetspolisens förundersökning – "i omaskat skick".

Några resultat kommer förmodligen inte att presenteras förrän i juni nästa år, och utfrågningarna väntas börja först efter årsskiftet, efter det att regeringen presenterat de två utredningsuppdrag som beställts, säger Norlén.

– Det handlar om vem i regeringen som fick veta vad, när, och vilka åtgärder som vidtogs då, vilka som inte vidtogs, och varför, säger Norlén till Expressen.

"Kommer vara mycket material"

Innan sammanträdet säger KU:s vice ordförande Björn von Sydow i Expressen TV:

– Vi räknar med att det kommer vara mycket material, det kommer behöva ställas många frågor. Frågorna kommer troligtvis att handla om när på olika sätt blev orienterad om vad som försiggick med Transportstyrelsen och kanske framför allt Säpo. 

Björn von Sydow säger även att Säkerhetspolisens förundersökning "kan bli en viktig utgångspunkt för hela granskningsarbetet"

"Knepiga överväganden"

Enligt Expressens politiske kommentator K-G Bergström är konstitutionsutskottets tidtabell om drygt ett år "helt rimligt".

– Man följer en traditionell tidtabell, det är bra att utskottet tar gott om tid på sig. Det är knepiga överväganden de står inför som kan komma att påverka riksdagsvalet nästa höst.

Men varför blixtinkallade man ett möte nu?

– Man ansåg väl antagligen att det här var en så stor sak, så pass många anmälningar att det fanns skäl att diskutera det.

Björn von Sydow i Expressen TV:s extrasändning.

Misstroendehot kvarstår 

Alliansen står dock fortfarande fast vid sitt hot om en misstroendeförklaring riktad mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) i det laddade ärendet med Transportstyrelsens it-skandal, som inträffade när myndigheten skulle byta it-leveranör 2015. 

I samband med det blev flera sekretessbelagda register öppna för icke säkerhetsklassade tekniker i länder i Östeuropa. 

Det handlar om uppgifter om sekretessbelagda personer, adresser till stridpiloter, register över militära fordon, identiteter på hemliga agenter. Liksom register över svenska broar, vägnät och hamnar, samt körkortsregistret med bilder. 

- De har gett nån-annan-ismen ett nytt ansikte. Det är alltid någon annan som har ansvaret, trots att man var så drabbad på försvarsdepartementet med skadorna mot Försvarsmakten. Ändå brydde man sig inte om att stoppa det pågående läckaget, säger Mikael Oscarsson (KD) efter försvarsutskottets möte till TT.

Granskningen inleds 

Både den tidigare alliansregeringens roll i upphandlingen av it-verksamheten, såväl som den nuvarande regeringens, togs upp av KU på torsdagen. 

Klockan 11.30 satte sig konstitutionsutskottets ledamöter ned bakom stängda dörrar och började nysta i allt som har hänt. Alliansledarna har sedan tidigare meddelat att de vill vet veta hur mycket Stefan Löfven kände till av vad som hände – och när han först fick den informationen.

Beatrice Ask i Expressen TV:s sändning.

Kommer ställa många frågor 

Beatrice Ask, moderat ledamot i KU, säger i Expressen TV att man väntas ställa ett 20-tal frågor under sammanträdet, bland annat om vem som blev informerad och vid vilket tillfälle. 

– Jag är väldigt förvånad över att statsministern inte fick någon information. Om jag hade fått den hade jag omedelbart ringt Fredrik Reinfeldt, säger den före detta justitieministern om hennes dåvarande statsminister.  

Den S-märkta statsvetaren Stigbjörn Ljunggren säger i Expressen TV att det kommer krävas tålamod:

– Det här är en övning som kommer ta sin tid. Det kommer inte ut någon kommuniké på eftermiddagen. Det är det som är fördelen med det här sättet att jobba på, jämfört med hur media jobbar, att vi får gå ned på djupet och få reda på vem som visste vad. 

Klockan 11.30 sätter sig konstitutionsutskottets ledamöter ner bakom stängda dörrar – och börjar nysta i allt som har hänt.
Foto: ERIK SIMANDER

Ygeman: "Inte hållbart att fortsätta"

It-skandalen har hittills lett till två ministrars dramatiska avgång – samt det oförändrade hotet om en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. Sedan tidigare har inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fått lämna regeringen i kölvattnet av IT-skandalen. Därmed drogs hotet om en misstroendeförklaring mot dem bort.  

– Det blev inte hållbart för mig att fortsätta som statsråd. I det här läget var detta det naturliga att göra, sa Anders Ygeman efter beskedet. 

Den tidigare generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, har sedan fått sparken från sin post sedan det avslöjats att hon beslutat att de kunde göra avsteg från lagar som ska skydda känsliga uppgifter. Även styrelseordföranden Rolf Annerberg, har kickats sedan det blivit klart att känslig information läckt utomlands. 

Alliansledarna har sedan tidigare meddelat att de vill vet veta hur mycket Stefan Löfven kände till av vad som hände – och när han först fick den informationen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Allan Widman: vill bli uppdaterad på skadeverkningar

Även försvarsdepartementet börjar en granskning och kallar under torsdagen statssekreterare Jan Salestrand och överbefälhavare Micael Bydén till utskottet, rapporterar TT. De sammanträder under torsdagseftermiddagen.

Allan Widman (L), ordförande i Försvarsutskottet, säger till Sveriges Radios Ekot:

– Vi hoppas från utskottets sida att bli uppdaterade på de eventuella skadeverkningar som det militära och civila försvaret kan ha lidit till följd av detta. Tidigare har vi fått ett besked från Försvarsmakten att man ser ingen påtaglig inverkan på den operativa förmågan. Och det ska också bli intressant att se om den bedömningen står sig.

På torsdagen bekräftade Transportstyrelsen att känslig information kan ha läckt ut i samband med it-skandalen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.