KU tvingar Eliasson bryta tystnaden efter avgången

Billström om utfrågningen av Dan Eliasson.
Dan Eliasson ska förhöras i KU om Sveriges pandemihantering.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dan Eliasson under utfrågningen.
Foto: SVT
Foto: SVT

Två månader efter att han lämnade: Nu bryter Dan Eliasson tystnaden när han frågas ut i KU om Sveriges coronahantering.

Förre MSB-chefen säger att Sverige borde ha varit snabbare med att sätta in åtgärder.

– Vi hade önskemål om att larma på lite tydligare inför hösten och säga att det är risk nu, säger han.

Självkritiskt menar han att när det larmas om fara är det bättre att vara tyfusropande ”Krösa-Maja” än huvudskakande ”Bagdad-Bob”.

Direktrapport: Coronaviruset

Förra MSB-chefen Dan Eliasson frågades ut av konstitutionsutskottet, KU, för hur han och myndigheten hanterade inledningen av coronapandemin.

Enligt Dan Elisson så har, tillskillnad från skogsbränderna 2018, MSB inte haft en lika central roll under den här krisen.

– Större ansvaret har legat på kommunerna, regionerna och Folkhälsomyndigheten, säger Dan Eliasson.

Såg inte krisen komma

Dan Eliasson erkänner att han som så många andra till en början inte såg faran med viruset.

– Det första problemet var att vi, som jag tror att de flesta gjorde i västvärlden, underskattade pandemin.

Enligt honom hade MSB inte en aktiv roll till en början gällande resursfördelning och kapacitetförstärkning och agerade mest som stöd till andra myndigheter.

– Vi från MSB var inte särskilt mycket inne i den här frågan, förutom den vägledning vi gav till de olika aktörerna för vad som skulle kunna anses som samhällsviktig verksamhet.

I en självkritik säger Dan Eliasson att när faran står för dörren är det bättre att blåsa upp saker än att förneka att hotet existerar och gör en liknelse med bland annat forna Irakdiktatorn Saddam Husseins general.

– Hellre att vara Krösa-Maja och ropa tyfus än att vara Bagdad-Bob och inte erkänna stridsvagnarna som rullar in, säger han.

I de flesta kriser görs felen i krisens början menar Eliasson.

– Man ska inte underskatta krisen i inledningsfasen, säger han.

”Hade gärna sett snabbare åtgärder”

Dan Eliasson fick frågor varför Sverige var långsamma med att sätta in åtgärder.

– Det finns en mängd situationer där MSB gärna hade sett mer och snabbare åtgärder. Vi hade frågor om digital smittspårning, vi har resursförstärkningar till olika myndigheter; försvaret, frivilligorganisationer, MSB och länsstyrelser har erbjudit resurser. Vi vill ha igång lärandeprocesser.

Och fortsätter:

– Vi hade önskemål om att larma på lite tydligare inför hösten och säga att det är risk nu. Det finns en mängd olika frågeställningar där vi försöker fråga ska vi inte göra mer, ska vi inte göra det snabbare. Det är vår roll.

Kan ha funnits oklarheter

Dan Eliasson fick en del frågor kring testning och testkapaciteten. 

Bland annat från Tina Acketoft (L) som undrar om hur stora oklarheter fanns kring rollfördelningen mellan myndigheter kring hur arbetet med testningen skulle gå till.

– Jag tror att det kan finnas drag av oklarheter. Jag tycker när jag läser uttalanden från olika aktörer i testningsfrågan att det verkar ha funnits en typ av oklarhet där, svarar Dan Eliasson Tina Acketoft (L).

– Vi brukar reda ut det där, jag tror inte att det är det huvudsakliga problemet, säger Eliasson.

Eliasson fick också frågan om definitionen av samhällsviktig verksamhet togs fram lagom till testningen eller om den fanns tidigare.

– Det är helt riktigt att vad som är samhällsviktig verksamhet uppfanns inte i april i år.

Den fanns framtagen tidigare, men hur mycket som eventuellt korrigerades just inför coronatestningen kan Eliasson inte svara på i detalj.

En fråga som kom var varför MSB inte agerade tidigare på att köpa in mer skyddsutrustning till vården – en fråga från Linda Modig (C). Men Eliasson tycker inte att det ansvaret låg på MSB.

– Jag vet inte om jag delar uppfattningen att vi hade ansvar att tillhandahålla utrustning för samhällsviktig verksamhet, det gör varje aktör för sig, säger Dan Eliasson.

Dan Eliasson var fram till januari chef för MSB. Han avgick efter Expressens avslöjade om att han trots att Folkhälsomyndigheten avrått från onödiga resor, rest till Kanarieöarna för att fira jul och nyår.

Innan dagens KU-utfrågning har Dan Eliasson inte uttalat sig på två månader sedan han lämnade sitt MSB-uppdrag.

Skrev kritiska mejl

I januari avslöjande DN att MSB-chefen Dan Eliasson skickat mejl till den norska motsvarigheten för MSB, Cecilie Dae och beklagat sig över Sveriges hantering av coronapandemin.

”Jag/MSB har också flera gånger pekat på behov av att förstärka berörda myndigheter för att klara utmaningarna”, skrev han i mejlet.

Tidigare under dagen frågades Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, ut av KU. I går frågades företrädare för Sveriges kommuner och regioner, SKR, Socialstyrelsen och regeringens testkoordinator ut.

I april är det statsråden och regeringens ministrars tur – i juni ska KU presentera sin granskning.

Turer kring Dan Eliassons Las Palmas-resa

Generaldirektören avgick efter Expressens avslöjande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.