Ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott, Andreas Norlén (M), öppnar nu för att kalla Googles och Facebooks chefer till förhör. Foto: WENNERLUND WENNERLUNDOrdföranden i riksdagens konstitutionsutskott, Andreas Norlén (M), öppnar nu för att kalla Googles och Facebooks chefer till förhör. Foto: WENNERLUND WENNERLUND
Ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott, Andreas Norlén (M), öppnar nu för att kalla Googles och Facebooks chefer till förhör. Foto: WENNERLUND WENNERLUND
Anna Wikland, Sverigechef på Google. Foto: ANETTE LINDFORS PERSSON / IBLAnna Wikland, Sverigechef på Google. Foto: ANETTE LINDFORS PERSSON / IBL
Anna Wikland, Sverigechef på Google. Foto: ANETTE LINDFORS PERSSON / IBL

KU-ordföranden öppnar för att kalla Google till förhör

Publicerad

Ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott, Andreas Norlén (M), öppnar nu för att kalla Googles och Facebooks chefer till förhör – något som Tidningsutgivarna nyligen krävde

– Jag vill gärna veta vad de tänker att de har för ansvar och hur de tänker hantera de här problemen, säger Andreas Norlén till Expressen. 

Expressen och Dagens Nyheter har den senaste tiden granskat hur IT-jätten Google hanterar hat och hot på nätet. 

Via Youtube kan till exempel den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, sprida antisemitiska budskap. Via NMR:s officiella kanal publiceras klipp på Adolf Hitler och egna föreläsningar om Nazityskland.

Jeanette Gustafsdotter: "Hoppas på dialog"

Förra veckan framförde Jeanette Gustafsdotter, VD på Tidningsutgivarna, TU, önskemål om att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör.

– Självklart hoppas jag att det blir en dialog där samhället genom KU markerar att detta är ett stort samhällsproblem och att det leder till ett ansvar från Google och andra ytterbolag, säger hon.

Förra veckan framförde Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, TU, önskemål om att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör.Foto: JONAS HELLSÉN / PRESSBILD

Och på måndagseftermiddagen öppnade KU:s ordförande Andreas Norlén för just detta. 

– Det är en fråga som vi inte har diskuterat i utskottet än, och jag har inte sett det formella förslaget som Tidningsutgivarna har tagit fram. När vi får det så kommer vi att pröva det. 

Det kan bli aktuellt?

– Det kan inte uteslutas, men jag vill förstås resonera med mina kolleger i utskottet om den frågan. 

Vad tänker du om Facebooks och Googles agerande när det kommer till hat och hot på nätet?

– Ansvaret för hat och hot på nätet ligger i första hand på dem som hatar och hotar. Därutöver har naturligtvis de som tillhandahåller plattformar där man kan hata och hota, ett ansvar. Jag tycker det är viktigt att det nu blir tydligt vad Facebook, Google och andra aktörer har för syn på de här frågorna, och att man tydliggör vilka etiska riktlinjer man tänker följa.

 Andreas Norlén (M): "Väldigt bekymmersamt"

Vilka svar vill du ha?

– Det är viktigt att alla goda krafter tar ansvar för att motverka hat och hot som förgiftar det demokratiska samtalet och som innebär obehag för enskilda människor. Jag vill gärna veta vad de tänker att de har för ansvar och hur de tänker hantera de här problemen. 

Ser det ut som att de har tagit sitt ansvar när du ser Expressens och DN:s rapportering den senaste tiden?

– Jag tycker att det som Expressen och DN uppmärksammar är väldigt bekymmersamt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag