Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KU-ordföranden öppnar för att kalla Google till förhör

Ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott, Andreas Norlén (M), öppnar nu för att kalla Googles och Facebooks chefer till förhör.
Foto: WENNERLUND WENNERLUND
Anna Wikland, Sverigechef på Google.
Foto: ANETTE LINDFORS PERSSON / IBL

Ordföranden i riksdagens konstitutionsutskott, Andreas Norlén (M), öppnar nu för att kalla Googles och Facebooks chefer till förhör – något som Tidningsutgivarna nyligen krävde

– Jag vill gärna veta vad de tänker att de har för ansvar och hur de tänker hantera de här problemen, säger Andreas Norlén till Expressen. 

Expressen och Dagens Nyheter har den senaste tiden granskat hur IT-jätten Google hanterar hat och hot på nätet. 

Via Youtube kan till exempel den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, sprida antisemitiska budskap. Via NMR:s officiella kanal publiceras klipp på Adolf Hitler och egna föreläsningar om Nazityskland.

Jeanette Gustafsdotter: "Hoppas på dialog"

Förra veckan framförde Jeanette Gustafsdotter, VD på Tidningsutgivarna, TU, önskemål om att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör.

– Självklart hoppas jag att det blir en dialog där samhället genom KU markerar att detta är ett stort samhällsproblem och att det leder till ett ansvar från Google och andra ytterbolag, säger hon.

Förra veckan framförde Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna, TU, önskemål om att riksdagens konstitutionsutskott kallar Google och Facebook till förhör.
Foto: JONAS HELLSÉN / PRESSBILD

Och på måndagseftermiddagen öppnade KU:s ordförande Andreas Norlén för just detta. 

– Det är en fråga som vi inte har diskuterat i utskottet än, och jag har inte sett det formella förslaget som Tidningsutgivarna har tagit fram. När vi får det så kommer vi att pröva det. 

Det kan bli aktuellt?

– Det kan inte uteslutas, men jag vill förstås resonera med mina kolleger i utskottet om den frågan. 

Vad tänker du om Facebooks och Googles agerande när det kommer till hat och hot på nätet?

– Ansvaret för hat och hot på nätet ligger i första hand på dem som hatar och hotar. Därutöver har naturligtvis de som tillhandahåller plattformar där man kan hata och hota, ett ansvar. Jag tycker det är viktigt att det nu blir tydligt vad Facebook, Google och andra aktörer har för syn på de här frågorna, och att man tydliggör vilka etiska riktlinjer man tänker följa.

 Andreas Norlén (M): "Väldigt bekymmersamt"

Vilka svar vill du ha?

– Det är viktigt att alla goda krafter tar ansvar för att motverka hat och hot som förgiftar det demokratiska samtalet och som innebär obehag för enskilda människor. Jag vill gärna veta vad de tänker att de har för ansvar och hur de tänker hantera de här problemen. 

Ser det ut som att de har tagit sitt ansvar när du ser Expressens och DN:s rapportering den senaste tiden?

– Jag tycker att det som Expressen och DN uppmärksammar är väldigt bekymmersamt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.