KU kräver mer mot extremism

Publicerad

Det behövs göras mer i kampen mot våldbejakande extremism. Det tycker riksdagens konstitutionsutskott som nu ställer krav på ytterligare insatser från regeringen. Bland annat vill KU se större resurser för att bemöta extrema budskap på nätet.

– Det är inte ord och värderingar som dödar, det är vapen och sprängladdningar. Men de vapnen kommer aldrig till användning om det inte finns människor i vårt land som har extrema övertygelser och då är det naturligtvis väldigt viktigt att vi som tror på mänskliga rättigheter och demokrati ser till att motverka att de här idéerna får spridning och fäste i vårt land mer än vad som redan är fallet, säger Andreas Norlén, moderat ordförande i konstitutionsutskottet (KU), till TT.

"Bra förslag"

Den borgerliga oppositionen har i en motion till KU krävt insatserna. Även Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ställt sig bakom uppmaningarna till den egna regeringen, rapporterar SR Ekot.

– Det vi nu har gått med på är kompromisser i vissa yrkanden, men också att vi har tyckt att förslagen är bra och då finns det ingen anledning att inte gå med på dem, säger Emilia Töyrä, S-ledamot i KU, till Ekot.

Bemöta myter

Det handlar om sju krav, bland annat vill KU att skolhuvudmän och andra som jobbar med ungdomar ska ha ett ökat ansvar att jobba mot radikalisering och slå larm när man ser sådana tendenser. Det handlar också om mer resurser till att motverka extremism på internet.

– Detta för att både bemöta mytbildning och extrema budskap och att föra fram positiva budskap om demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Allt sådant som vårt samhälle står för, säger Norlén, som säger att han är glad över att partierna kommit överens kom kraven.

– Det gör ju att vi känner oss trygga i förvissningen att regeringen kommer att göra verkstad av det här, och gå från ord till handling, fortsätter han.

 

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag