Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KU granskar regeringens petning av Ann-Marie Begler

Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

På måndagen inleder Konstitutionsutskottet en granskning av petningen av Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler. 

Nästan ett år har gått sedan hon sparkades av regeringen – och fortfarande har ingen ordinarie efterträdare blivit tillsatt, skriver Dagens Nyheter.  

Enligt Ann-Marie Beglers egen utsago fick hon sparken av regeringen från uppdraget som generaldirektör för Försäkringskassan. 

Det var i april 2018 som dåvarande socialminister Annika Strandhäll (S) meddelade att Försäkringskassan skulle få en ny ledning. 

I en intervju med DN sa Ann-Marie Begler att det låg politiska skäl bakom beslutet att sparka henne. 

På måndagen inleder Konstitutionsutskottet, KU en granskning av ärendet. Granskningen börjar med en utfrågning av Annika Strandhälls tidigare statssekreterare. Senare i april kommer också ministern själv att frågas ut, skriver DN. 

Fortfarande har ingen ny person rekryteras som ordinarie generaldirektör för Försäkringskassan. Maria Hemström-Hemmingsson har klivit in som tillförordnad generaldirektör. 

Två myndigheter saknar ordinarie generaldirektörer 

Hon jobbar vanligtvis på Inspektionen för socialförsäkringen, en myndighet som granskar bland annat Försäkringskassan. Men nu har en annan person fått tillträda som vikarierande myndighetschef. 

Två myndigheter saknar därmed, och har gjort under nära ett års tid, ordinarie generaldirektörer, skriver DN. 

Maria Rydbeck är Försäkringskassans överdirektör. Hon säger till DN att hon inte har någon information om när en ny generaldirektör kommer att tillsättas. 

– Det är en process som helt drivs inom regeringskansliet. Vi har inga indikationer tyvärr, på varken tidpunkt eller vem det blir, säger Maria Rydbeck till tidningen.