Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KS granskar läkaren Paolo Macchiarini

Paolo Macchiarini. Foto: New Press Photo / Splash News
Karolinska institutet. Foto: Lisa Mattisson

Karolinska universitetssjukhuset ska granska den kritiserade KI-kirurgen, Paolo Macchiarini.

En grupp bestående av både egna och oberoende experter kommer att syna omständigheterna kring de tre operationer som stjärnkirurgen gjorde på sjukhuset 2011 och 2012.

– Vi måste vara benägna att vara självkritiska om det finns fog för det, säger chefläkare Nina Nelson Follin.

På onsdagsmorgonen gick Karolinska universitetssjukhuset ut i ett pressmeddelande och berättade att man kommer att göra en ordentlig genomlysning av omständigheterna kring stjärnkirurgen Paolo Macchiarinis strupoperationer.

Under 2011 och 2012 fick tre patienter syntetiska stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade. Två av dem patienterna dog och den tredje vårdas i dag på intensivvårdsavdelning.

– Det är meningen att vi ska vända på alla stenar. Det är viktigt just för att vi ska kunna stå för en säker och bra sjukvård och även sjukvårdsutveckling, säger Nina Nelson Follin, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Utredningsgruppen är ännu inte sammansatt, men klart är att Nelson Follin, som varit chefläkare på sjukhuset i knappt ett år, kommer att ingå tillsammans med både interna och oberoende experter.

– Extern expertis kommer att ha ett betydande inslag i utredningen, säger Nelson Follin.

Finns det risk för att förtroendet för sjukhuset skadas av det som har hänt?

– Jag förstår att man ställer sig frågande och undrande. Men jag tror samtidigt att finns en bra förtroendebotten till följd av det goda jobb som väldigt kompetenta medarbetare gör både dagligen och nattligen. Men det gäller att hela tiden vara vaksam på att man kan leva upp till det förtroende som finns. Det är också skälet till att vi gör den här utredningen, säger Nina Nelson Follin.

 

LÄS ÄVEN: Nu växer skandalen med stjärnkirurgen

 

Misstänktes för forskningsfusk

Karolinska universitetssjukhuset har tidigare, vid flera tillfällen, hävdat att dessa operationer var motiverade. Enligt sjukhuset var de tre patienterna så sjuka att det inte fanns något alternativ.

Karolinska institutet har tidigare sagt att det också ska granska Paolo Macchiarinis förehavanden. Paolo Macchiarini misstänktes tidigare för forskningsfusk, men friades av institutets rektor, trots att den oberoende granskaren professor Bengt Gerdin ansåg att det fanns fog för misstankarna.

Inledningsvis hade Macchiarini två halvtidstjänster kopplade till Karolinska, dels som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset men även som gästprofessor på Karolinska institutet.

När hans förordnanden löpte ut 2013 valde man att plocka bort Macchiarini från rollen som överläkare - men samtidigt fick han fortsatt förtroende som gästprofessor, skriver Aftonbladet.