Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kryssningsfartyget på plats – och polisanmält

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Migrationsverket planerar att inhysa 1790 flyktingar på kryssningsfartyget Ocean Gala

Nu har kritiserade kryssningsfartyget Ocean Gala lagt till i Utansjö i Härnösand.

Och kommunalrådet Fred Nilsson höll sitt löfte – fartyget är polisanmält.

– Vi har en anmälan på detta. Vi kommer att utreda saken i morgon, säger Stefan Sundberg, förundersökningsledare vid Västernorrlandspolisen.

Expressen har tidigare skrivit om kryssningsfartyget Ocean Gala, där Migrationsverket vill placera 1790 flyktingar.

Fartyget har efter många turer nu lagt till i Utansjö i Härnösands kommun. Än så länge bor ingen människa ombord på fartyget. Fartyget ligger i hamnen enbart för att repareras. Men kommunalrådet Fred Nilsson (S) har motsatt sig att fartyget alls lägger till i kommunen och har sagt att han kommer att agera.

– Jag har just fått beskedet från Transportstyrelsens tekniske expert. Och jag kommer att göra en polisanmälan den stund de lägger till, säger Fred Nilsson till Allehanda på tisdagen.

Reglerna han hänvisar till är en internationell överenskommelse om att både fartyg och hamnar måste godkännas säkerhetsmässigt. I Sverige är det Transportstyrelsen som sköter byråkratin. Kravet restes efter 11 september och trädde i kraft 2008, enligt Transportstyrelsen.

"Inget ärende i dag"

Polisen har inte haft någon utryckning till hamnen i Utansjö under tisdagen.

– Nej, vi har inte haft något ärende när det gäller det, säger Malin Axroth, kommunikatör vid polisens regionledningscentral i Västernorrland.

Men Stefan Sundberg, förundersökningsledare, bekräftar att Härnösands kommun gjort en polisanmälan.

– Vi har en anmälan på detta. Vi kommer att utreda saken i morgon, säger han på tisdagskvällen.

Politikerna i Härnösands kommun sa tidigt nej till att låta Ocean Gala lägga till. Södra Norrlands Hamn Logistik AB, som äger Härnösands hamn, gick då ut och sa att man kunde hyra ut en kajplats.

– Vi har andra alternativ men vårt första alternativ är Härnösand. Och jag skulle bli ledsen om vi inte kan komma hit. Vårt fartyg behövs i Sverige, sa Kjell Tandberg, en av aktörerna bakom Ocean Gala, till Allehanda.

Norrmännen Kjell och Espen Tandberg lånade enligt Aftonbladet 80 miljoner kronor av Nordea under 1980-talet – och försvann. Enligt källor till tidningen betalades en del av summan aldrig tillbaka.

"Fruktansvärt vackert"

Nu har de ett avtal med Migrationsverket. Kostnaderna för ett dygn ombord på flyktingkryssaren uppges landa på 800 000 kronor, enligt Allehanda.

I Utansjö hälsas lyxkryssaren Ocean Gala med glädje och nyfikenhet av i alla fall en boende. Marion Andersson tycker att ett kryssningsfartyg med invånare skulle pigga upp i byn, som avfolkats sedan fabriken lade ner.

– Jag tycker det är spännande. Dessutom behöver vi service, och det kanske vi kan få nu. Affär skulle vara bra, och biblioteket har vi ju också tappat, säger Marion Andersson, 74, och fortsätter:

– Vi har det så fruktansvärt vackert här. Men det hjälper inte när vi inte har någon service.

Hon tycker att det är bra om Migrationsverkets nya förläggning hamnar i Utansjö.

– Vi har det så bra i Sverige. Om man kan hjälpa människor som har det svårt, då tycker jag vi ska göra det.

Expressen söker Kjell och Espen Tandberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.