Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minst 10 på kryssningsfartyg är smittade av coronaviruset

Man på fartyget bekräftades vara smittad.
Ett kryssningsfartyg har satts i karantän. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
3 500 passagerare har isolerats efter att en resenär som tidigare varit på fartyget testats positivt för coronaviruset. Foto: EUGENE HOSHIKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Kryssningsfartyget. Foto: EUGENE HOSHIKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Personal ombord på färjan.Foto: CNN
Personal ombord på färjan.Foto: CNN
Personal ombord på färjan.Foto: CNN
1 / 7

Lyxkryssaren Diamond Princess med 3 500 passagerare sattes i karantän efter att en resenär som tidigare varit på fartyget testats positivt för coronaviruset, uppger Bloomberg. Nu står det klart att minst 10 personer ombord har smittats.

Samtidigt är ett annat fartyg med 1 800 passagerare fast i Hongkong efter att tidigare resenärer visat sig bära på viruset, rapporterar CNN. 

Antalet smittade är nu uppe i 24 000 personer.

Fartyget Diamond Princess reste från Yokohama, Japan, den 20 januari och anlände till Hongkong fem dagar senare för att lämna av passagerare. 

I Hongkong gick nya passagerare ombord och fartyget fortsatte sin planerade rutt, med slutdestination Japan. Men fartyget har inte fått gå in till land i Yokohama.

En man som gick av i Hongkong i slutet av januari testades i lördags positivt på ett sjukhus för coronaviruset. Senare stod det klart att minst 10 personer ombord har smittats, enligt Japan Times.

Ett kryssningsfartyg har satts i karantän. Foto: JIJI PRESS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stor insats på platsen.Foto: HIROKO HARIMA / AP TT NYHETSBYRÅN
En man som gick av i Hongkong i slutet av januari testades i lördags positivt på ett sjukhus för coronaviruset. Foto: KOKI SENGOKU / AP TT NYHETSBYRÅN
Senare stod det klart att minst 10 personer ombord har smittats.Foto: HIROKO HARIMA / AP TT NYHETSBYRÅN
Fartyget har inte gått i hamn eftersom japanska myndigheter velat undersöka passagerarna.Foto: HIROKO HARIMA / AP TT NYHETSBYRÅN

10 smittade av coronaviruset utanför Japan

Fartyget har inte gått i hamn eftersom japanska myndigheter velat undersöka passagerarna.

Diamond Princess sattess i karantän och enligt rederiet befinner sig 3 500 personer på fartyget och samtliga uppmanas stanna i sina hytter.

Kontrollerna av passagerarna och besättningen, ett beslut taget av japanska myndigheter, är standard efter att en gäst testats positivt för coronaviruset och vi arbetar nära de lokala myndigheterna genom att tillhandahålla (passagerar)lista för att underlätta deras arbete”, skriver rederiet i ett uttalande.

Flera hundra tester av passagerarna väntar fortfarande på svar.

Fartyg med 1800 personer fast i Hongkong

Även i Hongkong är passagerare fast på ett fartyg efter att tidigare resenärer visat sig bära på viruset, skriver CNN. 1 800 personer befinner sig på kryssningen, som just nu inte får lämna hamnen Kai Tak. 

Fartyget hade tidigare gått från Kina till Vietnam, då med fler än 4 000 passagerare. Kryssningen avslutades den 24 januari, och tre av passagerarna visade sig senare bära på viruset. Samma besättning fortsatte jobba på kryssningen som nu befinner sig i Hongkong, och 30 av dem ska ha känt av symptom. 

De ska nu undersökas på sjukhus i Hongkong, medan passagerare och den övriga besättningen ska genomgå hälsokontroller ombord.

Passagerare på ett annat kryssningsfartyg i Hongkong är fast på fartyget.Foto: JEROME FAVRE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Detta efter att tidigare resenärer visat sig bära på viruset.Foto: JEROME FAVRE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fartyget hade tidigare gått från Kina till Vietnam, då med fler än 4 000 passagerare. Foto: JEROME FAVRE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

24 000 smittade av coronaviruset

Samtidigt kommer ytterligare rapporter om nya smittade runtom i världen. Enligt CNN är siffran över antalet smittade nu uppe i cirka 24 000 och 490 döda. Av de smittade finns drygt 12 000 i den kinesiska regionen Hubei och av dem ska 771 personer vara i kritiskt tillstånd.

Majoriteten av dödsfallen har skett i Kina men de senaste dagarna har rapporter om avlidna lämnats från andra länder. I måndags konstaterades det första dödsfallet utanför Kina, efter att en man i Filippinerna avlidit efter att ha drabbats av viruset.

På tisdagen kom rapporter om att ytterligare en person dött av viruset, en 39-årig man i Hongkong. 

Kravet på Wuhan-svenskarna efter hemresan

Inga visar symptom – ändå satta i hemkarantän.

LÄS MER: Coronaviruset – så påverkas din resa (PREMIUM)

LÄS MER: Så skyddar du dig mot coronaviruset (PREMIUM)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.