Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knäckta chatten dubbelt så omfattande som Encrochat

Gängens hemliga chattar avslöjades: ”Vi får fortfarande material från Frankrike”.
Svensk polis har fått tillgång till material från den krypterade chatten Sky ECC.
Foto: ADOBE STOCK

Svensk polis har fått tillgång till material från den krypterade chatten Sky ECC.

Materialet innehåller kommunikationen mellan hundratals grovt kriminella personer.

– Det är ett omfattande material och bedömningen hittills är att det för Sveriges del kan handla om en dubbelt så stor omfattning som i Encrochat, säger Linda H Staaf, chef vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

När Europol förra året lyckades knäcka det krypterade kommunikationsverktyget Encrochat var det många kriminella som valde att gå över till den snarlika tjänsten Sky ECC. Men i mars stod det klart att Europol även lyckats ta sig in i Sky ECC och då fått ta del av drygt en miljard meddelanden som skickats mellan grovt kriminella.

Nu meddelar svensk polis att de fått tillgång till materialet – som bedöms vara mer omfattande än det ifrån Encrochat.

”Svensk polis samarbetar med Europol efter att europeisk polis har knäckt ytterligare en plattform som till stor del använts av kriminella. Bedömningen är att materialet för Sveriges del kan vara i dubbelt så stor omfattning som Encrochat”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Kommunikationen från Encrochat har legat till grund för flera stora åtal mot grovtkriminella personer i Sverige och polisen förhoppningen är att innehållet från Sky ECC ska ge liknande resultat.

– Det rör sig om hundratals grovt kriminella som använt plattformen för att begå eller planera brott i Sverige. Vi kommer i ett senare skede kunna berätta mer om betydelsen för svensk del, säger Linda H Staaf i pressmeddelandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.