Kry skrev ut narkotikaklassad medicin – till frisk reporter

Nätläkaren Kry är störst i Sverige på digital vård. De kritiseras nu för att skapa en marknad av patienter som egentligen inte behöver vård.
Foto: KRY
När Breakits reporter Tobias Blixt testar Kry får han det narkotikaklassade preparatet Cocillana utskrivet utan att vara sjuk.
Foto: Skrämdump/Breakit

Kry storsatsar på reklamkampanjer inför höstens förkylningstider.

Landstingen varnar nu för att en massa onödiga läkarkontakter ska tas – som skattebetalarna får betala för, rapporterar Breakit.

När sajtens reporter Tobias Blixt testar tjänsten får han dessutom det narkotikaklassade preparatet Cocillana utskrivet utan att vara sjuk.

Nätläkaren Kry är störst i Sverige på digital vård och storsatsar under hösten på en reklamkampanj där man uppmanas vända sig till tjänsten vid virus och förkylningar.

Krys metoder för att nå kunder kritiseras nu av flera läkare eftersom det kan skapa en marknad av patienter som egentligen inte behöver vård, skriver Breakit.

– Jag tycker att deras marknadsföring är olämplig. Den ser ut att syfta till att skapa läkarkontakter och ett vårdbehov där det inte finns ett, säger Läkarförbundets styrelseledamot Elin Karlsson till sajten.

LÄS MER: IVO ska granska digitala vårdgivare

Breakits reporter Tobias Blixt har granskat Kry.
Foto: Breakit
Tobias Blixt fick det narkotikaklassade preparatet Cocillana utskrivet utan att vara sjuk.
Foto: Breakit

Kritiken mot Kry: Risk för dubbla kostnader

Ett videosamtal med en av Krys läkare kostar 650 kronor, minus eventuell patientavgift, för landstinget där patienten bor. Stockholmarna gör överlägset flest nätläkarbesök i landet och där kan notan i år landa på runt 100 miljoner kronor, enligt Breakit. 

Flera landsting som de har talat med upplever en ökad användning av nätläkarna, utan att det avlastar den ordinarie vården. Det finns en risk för dubbla kostnader om nätbesöket inte räcker och patienten måste gå vidare till vårdcentral.

– Nätläkare är inte bara negativt, men det kostar pengar och vi har inte tagit höjd för det. Om det skulle slå över totalt digitalt skulle det kunna utarma ekonomin och den övriga sjukvården, säger Anneli Kjellberg på Region Uppsala till sajten.

Breakit lät två friska reportrar testa Kry. Inför videosamtalet luktade de på svartpeppar för att få till en förkylningseffekt. Reportern Erik Wisterberg fick höra att en vanlig virusinfektion inte var något att behandla, men för reportern Tobias Blixt blev svaret annorlunda.

LÄS MER: Svenska skolelever ”lurar systemet” med nätläkare för att få sjukintyg

Fick Cocillana utskrivet av Kry

Efter att ha filmat ner i halsen med hjälp av en spegel svarade läkaren: ”Du ser lite röd ut i halsen, men det verkar vara en virusinfektion”. Sedan fick han ett recept utskrivet på den beroendeframkallande morfinbaserade hostmedicinen Cocillana.

Marina Tuutma, allmänläkare och ordförande för Svenska Distriktsläkarföreningen, tror dock att det är ungefär lika stor chans att få ut Cocillana vid ett fysiskt besök på vårdcentralen.

– Men det som skiljer sig är att man har möjlighet att lyssna på lungor och argumentera för varför det här läkemedlet inte är bra, säger hon till Expressen och fortsätter: 

– Videobesök är jättebra och jag skulle gärna ha den möjligheten på min vårdcentral, men vi är emot den här typen av parallella system eftersom man tappar kontinuiteten och helheten, säger Tuutma.

Sarah Wu, Sverigechef på Kry, menar att kritiken är obefogad även om hon har förståelse för landstingens åsikter. Hon anser också att de kunde ha formulerat förkylningsreklamen bättre.

– Men vi behöver förstå att vård framöver inte kan vara begränsad till att vara regional. Då kommer vi inte ha den jämlika vård vi vill ha, säger hon till Breakit.

LÄS MER: Anna Bäsén: Den explosionsartade ökningen visar att något är fel i den vanliga vården


PODCAST: Ekonomisajten Breakit avslöjar i dag hur enkelt det är att blåsa nätläkarna och få narkotikaklassad medicin utskrivet. Här kan du lyssna på hur det gick till. 

Har du använt en nätläkare?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.